joi, 24 septembrie 2009

TRANSNISTRIA, ÎNGRIJORAREA RUSIEI ŞI DIFERENŢE DE ABORDARE


Un subiect despre care, dacă ar fi să-i credem pe analiştii ruşi, tot mai prezenţi în ultimele zile pe acest subiect, Vladimir Belkovschi, de exemplu, vom vorbi încă 10 ani de acum înainte. Un subiect de care se ocupa Ministerul Reintegrării, de la Chişinău, desfiinţat de noua putere.
Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană va dispune de 16 ministere şi 8 agenţii. Ministerul Reintegrării transferă responsabilităţile şi organigrama spre un vice-prim ministru al cabinetului, din cei 4 ce vor fi votaţi, cu siguranţă, vineri, alături de întregul executiv, în plenul Parlamentului de la Chişinău. Problema Transnistriei va rămîne, în continuare,... o problemă! De ce?
În primul rînd, pentru că în interior, Moldova nu a fost capabilă să ofere Transnistriei o alternativă reală, politică, economică şi de prosperitate, oferind „şansa” separatiştilor să construiască aceste ziduri, mentale în primul rînd, care separă cele două maluri ale Nistrului.
Apoi, Rusia foloseşte Transnistria ca monedă de schimb în negocierile internaţionale, evident nu singură, ci într-un pachet de 2-3 astfel de situaţii, în diverse locuri ale lumii şi, har Domnului, Rusia încă se învecinează cu cine vrea ea, ca să parafrazez o anecdotă mai veche! Situaţia populaţiei rusofone şi a limbii ruse sînt buzduganul pe care Moscova îl aruncă atunci cînd vine vorba de situaţia actuală a fostelor gubernii.
Ukraina este la fel de interesată de păstrarea statutului Transnistriei, atît din punct de vedere economic, dar şi politic, ca un „emulgator”, dacă vreţi, în retorica anti-românească din interiorul propriului său spaţiu geo-politic.
Nu în ultimul rînd, nu cred că a existat vreodată, în ultimii 20 de ani, un interes coerent la nivelul politicului românesc de unire cu Republica Moldova! Se spune că dimensiunile personalului diplomatic al unei ambasade dau semn de interesul ţării ambasadoare faţă de statul pe teritoriul căruia diplomaţii îşi desfăşoară activitatea. După ştiinţa mea, Ambasada României la Chişinău numără 6 oameni! În acest timp, Ungaria are 60 de persoane, iar Rusia 600!
Diferenţe de percepţie şi abordare a „vecinătăţii apropiate”, a propriilor interese şi a unei politici externe coerente şi pe termen lung!