La protestele desfăşurate la Chişinău în ultimele zile, simpatizanţii socialistului Igor Dodon au făcut front comun cu cei ai lui Renato Usatîi şi cu cei ai Platformei Demnitate şi Adevăr. Cu toţii au cerut alegeri anticipate, mizînd pe un succes al partidelor de stînga, anti-europene, în cazul unui nou scrutin. Dodon, al cărui partid a cîştigat cele mai multe voturi la ultimele alegeri din Republica Moldova, este un inamic declarat al ideii de integrare în Uniunea Europeană. De altfel, pe afişele sale electorale din 2014, Dodon apărea alături de Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse.
Igor Dodon, 40 de ani, este unul dintre cei mai importanţi politicieni din Republica Moldova. A fost membru de vază al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, condus cu mînă de fier de Vladimir Voronin, ministru al economiei între 2006-2009, în guvernul Voronin. În 2011, anticipînd vînturile schimbării, a părăsit Partidul Comuniştilor şi a preluat conducerea Partidului Socialiştilor. Sub comanda sa, socialiştii au crescut în sondaje, ajungînd principalul partid de stînga al ţării. Este promotor al federalizării Republicii Moldova, după Planul Kozak, un proiect de ţară pe placul Rusiei, respins, însă, categoric de Vladimir Voronin, cel care l-a făcut pe Putin să se întoarcă de la avion.
Dodon declara în urmă cu doi ani că ţelul său politic este refacerea Moldovei lui Ştefan cel Mare, adică unirea teritoriului dintre Siret şi Nistru. Ideea nu e nouă! "Mişcarea „Moldova Federativă", lansată în 2012, la Chişinău, propune crearea unei noi ţări în care să intre cinci republici autonome: Moldova de Est, Moldova de Vest, Republica Moldovenească Transnistreană, Republica Găgăuzia şi Republica Bucovina. În noua structură statală ar urma să intre şi Regiunea autonomă Basarabia. Sveatoslav Mazur, liderul noii mişcări, anunţă pe site-ul federatia.md că aceasta are drept scop "centralizarea poporului moldav multinaţional în jurul ideii renaşterii Patriei-Mamă Moldova şi pentru a salva teritoriile istorice de laşi şi trădători". El propune şi o strategie de federalizare în care să intre Republica Moldova, Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei, care fac parte din Ucraina şi Moldova din dreapta Prutului. Potrivit aceleiaşi strategii, populaţia noului stat federativ va constitui 10,5 milioane oameni, care vor locui "pe întreg teritoriul fostului cnezat moldovenesc". Limbile oficiale în noul stat ar urma să fie "moldoveneasca" şi rusa, iar drapelul naţional - bicolorul roş-albastru cu capul de bour drept stemă. Noul stat ar urma să facă parte din Uniunea Euroasiatică a lui Vladimir Putin. Sveatoslav Mazur face parte din Partidul Patrioţii Moldovei şi se declară ezoterist, el fiind şi director al Institutului de Ezoterism, Psihologie şi Viaţă Reală din Republica Moldova". În martie 1918, Sfatul Ţării a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, semnarea Actului de Unire. Pentru Unire au votat 86 de membri din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar 36 s-au abţinut. 27 martie 1918 reprezintă pentru noi românii, o zi extrem de importantă. În acestă zi s-a început procesul de finalizare a mişcării de eliberare natională, iar în sala mare a Parlamentului de la Chişinău a fost convocat Sfatul Ţării, avînd ca scop realizarea năzuinţelor poporului român din spaţiul dintre Prut şi Nistru, numit impropriu Basrabia, de a ieşi de sub ocupaţiar rusă şi de a reveni la trupul Ţării.
Pe de altă parte, există şi elemente extrem de vocale, care spun că Romania „s-a epuizat ca sens” şi a venit timpul divizării internaţionale după criteriul naţional. Vă sună cunoscut? Este refrenul pe care îl auzim din 1990, cîntat cu percuţie pe carîmbul cizmei de o anumită etnie. „Popoarele, care se află în componenţa României, trebuie să se autodetermine singure – în care anume state ele doresc să-şi realizeze viitorul, scrie excelenta Agenţie KARADENIZ-PRESS, citîndu-l, în mai 2011, pe liderul Mihail Garbuz (un apropiat de Vasile Stati, Stepaniuc, chiar Mihail Formuzal, găgăuzul "consiliat" de specialişti maghiari trimişi de "europeanul" Kalman Miszei!) „Patrioţii Moldovei”, a lansat, cu o zi înainte ca Traian Băsescu să vorbească de "regionalizare", un apel către comunitatea mondială, solicitînd “inapoierea Patriei-mamă – Moldova a tuturor teritoriilor istorice ale statului moldovenesc, aflate în componenţa României”. „Partidul ‘Patrioţii Moldovei’, care întruneşte ideologic patrioţii Moldovei de pe amblel maluri ale Prutului, în mod conştient îşi asumă iniţiativa şi anunţă iniţierea procesului între naţiuni de retragere unilaterală a tuturor semnăturilor şi angajamentelor, asumate de autorităţile Moldovei în timpul creării statului cu denumirea România”, spunea atunci, Mihail Garbuz. El a explicat că este vorba despre retragerea semnăturilor din 1859 de pe documentul de unire a celor două principate, Molodva şi Valahia, scrie Newsmoldova. „Iniţiînd procesul retragerii Moldovei din cadrul acestor acorduri, poporul moldovenesc, în acest mod anunţă începutul procesului "de destrămare" a statului România, care a încălcat angajamentele acordului şi n-a îndreptăţit speranţele şi aspiraţiile poporului Moldovei”, a explicat Garbuz.
Un analist politic specializat în descifrarea „Estului” spunea, la un moment dat, că dacă Rusia ar vrea să facă României un mare rău, ca reacţie la declaraţiile belicoase de la Cotroceni în ultimii cinci ani şi la înţepăturile de ţînţar aşezat pe gîtul unui elefant, atunci ar forţa unirea Republicii Moldova cu România! Rezultatul ar fi: un spaţiu geo-politic fluid şi instabil, o crevasă economică şi socială între Europa şi Caucaz! Cum politica externă comună a Uniunii Europene este doar o colecţie de ambiţii şi frustrări naţionale, nimeni şi nimic nu ar împiedica acest gest istoric. Planul Rusiei se bazează pe refuzul unirii, atît din partea Chişinăului – unde aproape 60% dintre cetăţeni regretă destrămarea Uniunii Sovietice -, dar şi al Bucureştiului – acolo unde curajul politic şi ambiţia gesturilor cu adervărat istorice rămîne undeva în nădragi! Surpriza „regizorilor” ar fi cu adevărat mare dacă doi lideri politici de pe cele două maluri ale Prutului ar hotărî, peste noapte, acest gest, singurul, de altfel, care ar putea rescrie, reparatoriu, noua istorie a României Mari, cu o importanţă geo-strategică uriaşă în acest spaţiu vecin cu fluida şi imprevizibila Ukraină! Recent, Evgheni Şevciuk, liderul transnistrean, susţinte că Unirea dintre România şi Republica Moldova este ireversibilă. Şevciuk afirmă că anumite cercuri de la Moscova sînt dispuse să facă concesii Chişinăului, în problema transnistreană, pentru a stopa „procesul de reunificare a Moldovei cu România”. Declaraţia a fost făcută la Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale, transmite 24h.md. "Aceştia, din păcate se înşală, deoarece şi administraţia de la Bucureşti, şi cea de la Chişinău acţionează în prezent de pe poziţiile unionismului camuflat, iar Moldova deja este ancorată serios în sfera de influenţă a României”, a declarat Evgheni Şevciuk, în cadrul conferinţei la Moscova.
Pe de altă parte, România nu are nici forţa economică şi nici INTELECTUALĂ de a se uni cu Republica Moldova.
Sondajele arată că formaţiunile politice ale lui Dodon şi Usatîi, alături de platforma Demnitate şi Adevăr ar aduna, astăzi, peste 40% din voturi. În prezent, 38 % din moldoveni susţin parcursul european al ţării lor, iar 40% vor o apropiere mai mare de Uniunea Vamală şi de Rusia, arată un sondaj de opinie realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, citat de Radio Europa Liberă.
miercuri, 27 ianuarie 2016
marți, 19 ianuarie 2016
EUROPA STĂ CU SPATELE
Analistul şef al STRATFOR, Robert D. Kaplan, prezent anul trecut în România, n-a făcut niciodată greşeala de a-l subestima pe Putin. În 2015, într-un interviu, descria astfel situaţia: ”Vedem o Uniune Europeană în criză permanentă, un NATO lipsit de o direcţie clară… România se află într-o poziţie geografică de neinvidiat! Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive… nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea media şi a băncilor … De aceea, cred că provocarea strategică pentru România şi vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acţiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acţiuni subversive lente în următorii cinci ani”. Putin ştie că geografia şi puterea brută – militară şi economică – sunt în continuare punctul de plecare în afirmarea intereselor naţionale. Elitele Europei au o opinie foarte diferită, iar liderii politici europeni nu reuşesc să-şi depăşească propria suficienţă! În această cheie trebuie citite recentele turbulenţe de la Chişinău, într-o Moldovă care, aşa cum excelent spune Dan Dungaciu, recent, şi-a epuizat resursa umană şi politică!
În prezent însă, Rusia a revenit ca jucător strategic în Europa. Putin şi-a consolidat controlul în ţară şi a creat disensiuni puternice între Paris şi Varşovia, Berlin şi Bucureşti. Polonezii şi românii din anii ’90 percepeau Rusia drept slabă şi haotică, iar aderarea la NATO şi UE le oferea pacea şi prosperitatea. Orizontul strategic s-a schimbat mult în prezent – viitorul întreprinderii europene pare nesigur, iar o Rusie reînviată a anexat Crimeea şi ameninţă estul Ukrainei.
Europa se află acum în faţa unei nefericite ironii istorice, scrie Kaplan în WSJ. Deceniile în care şi-a dezvoltat înaltele idealuri ale drepturilor omului, au fost posibile cu ajutorul indirect al unor regimuri opresive, aflate odinioară la periferia sa. Şi mai rău pentru unitatea europeană, geografia şi istoria au “conspirat” să facă unele regiuni de pe continent mai vulnerabile la valul de migranţi şi refugiaţi decît altele. Cu alte cuvinte, la fel cum Războiul Rece a făcut bine celor două blocuri antagonice şi a dus la prosperitatea individului într-un Occident, chipurile, ameninţat de tancurile Pactului de la Varşovia, la fel Uniunea Europeană a fluturat stindardele libertăţii europene, înconjurată de dictaturi. Astăzi, cînd hamsinul s-a potolit, realitatea arată altfel... Meterezele geografice ale Europei din perioada postbelică nu mai funcţionează. Geograful francez Fernand Braudel nu mai considera Mediterana, frontiera de sud a Europei, sugerînd că aceasta este Sahara, regenerînd conceptul Roman de Mare Nostrum.
Uniunea Europeană se destramă şi revine la divizări vechi de secole, se întoarce în prezent la Evul Mediu de dinaintea Revoluţiei Industriale, o perioadă plină de incoerenţe uimitoare – imperii, regate, confederaţii, mici state – o imagine a unei lumi profund fracturate, aşa cum o atestă hărţile vremii, scrie Robert Kaplan în Wall Street Journal (WSJ) online. De la Imperiului carolingian, fondat de Carol cel Mare în secolul al IX-lea, la fracturarea continuă a UE, pote genera un vid de putere ce ar putea să creeze un echivalent, în secolul al XXI-lea, al fostului Sfânt Imperiu Roman – un amestec pestriţ care a fost mult timp imperiu doar cu numele, însă niciodată în fapt, pînă cînd s-a dizolvat în 1806.
Deceniile în care Europa era considerată stabilă, predictibilă şi apatică s-au încheiat. Harta continentului redevine medievală, dacă nu prin frontiere, atunci cel puţin prin atitudini şi alianţe politice. Kaplan vede problema actuală a UE în posibilitatea de a mai spera să înlocuiască definitiv multiculturalul Imperiu habsburgic, care a cuprins timp de secole Europa Centrală şi de Est şi i-a adăpostit diversele minorităţi şi interese. În funcţie de evoluţiile politice imediate, Europa este condamnată să dispară, rămînînd profund ataşată de valorile naţionale, iar eşecurile repetate ale politicilor comune au întărit acest ataşament. Extremiştii, fie ei de dreapta sau de stînga, se poziţionează în jurul efortului naţional şi se sprijină pe austeritatea populară. În aceste condiţii, Germania, ca lider al Uniunii Europene, va avea un dialog mult mai dificil cu “periferia” pentru a-şi impune propriile voinţe şi interese. Nu ar fi exclus ca planul de destructurare al UE să plece chiar de la Berlin – marele beneficiar al construcţiei europene! Germania este motorul de necontestat al Uniunii Europene, cea care trage, din răs-puteri înainte această căruţă descentrată şi artificială – dacă ne gîndim cu instrumentele secolului 20! – . În mod evident, Germania este şi cea care încasează cele mai multe dividende din această UE, devenită “spaţiu vital” pentru un organism mereu în expansiune.
Acest ascendent îi oferă posibilitatea de a adresa întrebări incomode. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Germaniei, preşedintele Joachim Gauck, l-a întrebat pe amabasadorul Republicii Moldova, cu ocazia prezentării oficiale a acestuia din 6 ianuarie 2016, care mai este procentul celor de peste Prut care vor să se unească cu România?
Întrebarea este de natură să dea fiori reci pe şira spinării tuturor românilor. Astăzi, Republica Moldova se află în pragul falimentului economic şi politic, iar variantele acestui stat eşuat sînt două: apropierea de Rusia sau de România. Firească! Cu un miliard furat din sistemul bancar, cu salariile neplătite în luna decembrie, fără Acord cu Fondul Internaţional şi incapabilă să se împrumute de pe pieţele externe, cu toate ajutoarele europene blocate în lipsa acestui Acord. Problema nu este doar de criză în sine, scrie Dan Dungaciu, ci de criza proiectelor politice care să răspundă crizei. Republica Moldova, la fel ca şi Uniunea Europeană, pare că şi-a epuizat toate resursele interne. Politice şi umane, de lideri, în primul rînd.
În acest context, prezentat pe larg în articolele celor doi gîndiori contemporani, România este din alt film. Afişează o tăcere stridentă, în relaţia cu Republica Moldova, şi o chirăială deşănţată faţă de Europa care, pare că stă cu spatele la Bucureşti. Sîntem, din nou, incapabili să vedem situaţia reală în care ne aflăm, împotmoliţi în meschinăriile noastre dîmboviţene. Nici o reacţie, nici o propunere coerentă şi constructivă nu răzbate de dincolo de Carpaţi!
Istorie e vie şi ciclică. Secolul al XX-lea a fost în mod distinct multipolar. După 50 de ani, două războaie şi multe alte conflicte, un sistem bipolar s-a impus în arena internaţională. La finalul Războiului Rece, bipolaritatea s-a transformat în unipolaritate – un sistem internaţional dominat de SUA. Astăzi, puterea este difuză şi, ne întreptăm, din nou, spre multipolaritate. O lume dominată de o puzderie de actori care-şi exercită o serie variată de puteri, o nouă schimbare tectonică, de paradigm, faţă de trecut. Orientul Mijlociu ar putea deveni un precedent periculos!
În prezent însă, Rusia a revenit ca jucător strategic în Europa. Putin şi-a consolidat controlul în ţară şi a creat disensiuni puternice între Paris şi Varşovia, Berlin şi Bucureşti. Polonezii şi românii din anii ’90 percepeau Rusia drept slabă şi haotică, iar aderarea la NATO şi UE le oferea pacea şi prosperitatea. Orizontul strategic s-a schimbat mult în prezent – viitorul întreprinderii europene pare nesigur, iar o Rusie reînviată a anexat Crimeea şi ameninţă estul Ukrainei.
Europa se află acum în faţa unei nefericite ironii istorice, scrie Kaplan în WSJ. Deceniile în care şi-a dezvoltat înaltele idealuri ale drepturilor omului, au fost posibile cu ajutorul indirect al unor regimuri opresive, aflate odinioară la periferia sa. Şi mai rău pentru unitatea europeană, geografia şi istoria au “conspirat” să facă unele regiuni de pe continent mai vulnerabile la valul de migranţi şi refugiaţi decît altele. Cu alte cuvinte, la fel cum Războiul Rece a făcut bine celor două blocuri antagonice şi a dus la prosperitatea individului într-un Occident, chipurile, ameninţat de tancurile Pactului de la Varşovia, la fel Uniunea Europeană a fluturat stindardele libertăţii europene, înconjurată de dictaturi. Astăzi, cînd hamsinul s-a potolit, realitatea arată altfel... Meterezele geografice ale Europei din perioada postbelică nu mai funcţionează. Geograful francez Fernand Braudel nu mai considera Mediterana, frontiera de sud a Europei, sugerînd că aceasta este Sahara, regenerînd conceptul Roman de Mare Nostrum.
Uniunea Europeană se destramă şi revine la divizări vechi de secole, se întoarce în prezent la Evul Mediu de dinaintea Revoluţiei Industriale, o perioadă plină de incoerenţe uimitoare – imperii, regate, confederaţii, mici state – o imagine a unei lumi profund fracturate, aşa cum o atestă hărţile vremii, scrie Robert Kaplan în Wall Street Journal (WSJ) online. De la Imperiului carolingian, fondat de Carol cel Mare în secolul al IX-lea, la fracturarea continuă a UE, pote genera un vid de putere ce ar putea să creeze un echivalent, în secolul al XXI-lea, al fostului Sfânt Imperiu Roman – un amestec pestriţ care a fost mult timp imperiu doar cu numele, însă niciodată în fapt, pînă cînd s-a dizolvat în 1806.
Deceniile în care Europa era considerată stabilă, predictibilă şi apatică s-au încheiat. Harta continentului redevine medievală, dacă nu prin frontiere, atunci cel puţin prin atitudini şi alianţe politice. Kaplan vede problema actuală a UE în posibilitatea de a mai spera să înlocuiască definitiv multiculturalul Imperiu habsburgic, care a cuprins timp de secole Europa Centrală şi de Est şi i-a adăpostit diversele minorităţi şi interese. În funcţie de evoluţiile politice imediate, Europa este condamnată să dispară, rămînînd profund ataşată de valorile naţionale, iar eşecurile repetate ale politicilor comune au întărit acest ataşament. Extremiştii, fie ei de dreapta sau de stînga, se poziţionează în jurul efortului naţional şi se sprijină pe austeritatea populară. În aceste condiţii, Germania, ca lider al Uniunii Europene, va avea un dialog mult mai dificil cu “periferia” pentru a-şi impune propriile voinţe şi interese. Nu ar fi exclus ca planul de destructurare al UE să plece chiar de la Berlin – marele beneficiar al construcţiei europene! Germania este motorul de necontestat al Uniunii Europene, cea care trage, din răs-puteri înainte această căruţă descentrată şi artificială – dacă ne gîndim cu instrumentele secolului 20! – . În mod evident, Germania este şi cea care încasează cele mai multe dividende din această UE, devenită “spaţiu vital” pentru un organism mereu în expansiune.
Acest ascendent îi oferă posibilitatea de a adresa întrebări incomode. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Germaniei, preşedintele Joachim Gauck, l-a întrebat pe amabasadorul Republicii Moldova, cu ocazia prezentării oficiale a acestuia din 6 ianuarie 2016, care mai este procentul celor de peste Prut care vor să se unească cu România?
Întrebarea este de natură să dea fiori reci pe şira spinării tuturor românilor. Astăzi, Republica Moldova se află în pragul falimentului economic şi politic, iar variantele acestui stat eşuat sînt două: apropierea de Rusia sau de România. Firească! Cu un miliard furat din sistemul bancar, cu salariile neplătite în luna decembrie, fără Acord cu Fondul Internaţional şi incapabilă să se împrumute de pe pieţele externe, cu toate ajutoarele europene blocate în lipsa acestui Acord. Problema nu este doar de criză în sine, scrie Dan Dungaciu, ci de criza proiectelor politice care să răspundă crizei. Republica Moldova, la fel ca şi Uniunea Europeană, pare că şi-a epuizat toate resursele interne. Politice şi umane, de lideri, în primul rînd.
În acest context, prezentat pe larg în articolele celor doi gîndiori contemporani, România este din alt film. Afişează o tăcere stridentă, în relaţia cu Republica Moldova, şi o chirăială deşănţată faţă de Europa care, pare că stă cu spatele la Bucureşti. Sîntem, din nou, incapabili să vedem situaţia reală în care ne aflăm, împotmoliţi în meschinăriile noastre dîmboviţene. Nici o reacţie, nici o propunere coerentă şi constructivă nu răzbate de dincolo de Carpaţi!
Istorie e vie şi ciclică. Secolul al XX-lea a fost în mod distinct multipolar. După 50 de ani, două războaie şi multe alte conflicte, un sistem bipolar s-a impus în arena internaţională. La finalul Războiului Rece, bipolaritatea s-a transformat în unipolaritate – un sistem internaţional dominat de SUA. Astăzi, puterea este difuză şi, ne întreptăm, din nou, spre multipolaritate. O lume dominată de o puzderie de actori care-şi exercită o serie variată de puteri, o nouă schimbare tectonică, de paradigm, faţă de trecut. Orientul Mijlociu ar putea deveni un precedent periculos!
Etichete:
DAN DUNGACIU,
EUROPA,
REPUBLICA MOLDOVA,
ROBERT KAPLAN
duminică, 10 ianuarie 2016
CEEA CE FACEM
Jurnalismul
nu a fost niciodată mai periculos, iar jurnaliștii spun că nu au
simțit niciodată mai nesigure locuril lor de muncă. Fie în
mass-media publice – radioul public și TVR - , fie în cele
private. Din România, sau de aiurea! Un sondaj finalizat în
februarie 2015 de către INSI, relevă faptul că 88 la sută dintre
jurnaliștii din întreaga lume spun că siguranța jurnaliștilor și
a lucrătorilor mass-media este o problemă mai mare decît în urmă
cu 10 ani, iar 86% dintre ei spun că jurnaliștii sînt mult mai
amenințați de violență. Cei mai expuși acestui risc sînt
jurnaliștii locali!
Potrivit
INSI, 1480 de jurnaliști și lucrători mass-media și-au pierdut
viața în ultimii 10 ani. Adică, o medie de 131 pe an!
Majoritatea, 822, a murit pe
timp de pace! Tot mai multe grupări: teroriste, de interese,
politice, care doresc să controleze CÎMPUL DE LUPTĂ AL
INFORMAȚȚILOR își doresc să scoată din joc jurnaliștii. La
rîndul său, managementul este tot mai zgîrcit cînd vine vorba de
proprii jurnaliști a căror misiune este privită tot mai sceptic de
la apariția rețelelor de socializare.
Lipsa
de respect pentru profesie
este o altă vulnerabilitate scoasă în evidență de sondajul INSI,
în 2015, care relevă faptul că jurnaliștii NU MAI SÎNT VĂZUȚI
CA OBSERVATORI IMPARȚIALI ȘI NEUTRI ci ca susținători al unor
interese economice sau politice, atît ei cît și radiodifuziunile
pe care le reprezintă și care distorsionează mesajul sau îl
ascund, în favoarea divertismentului faptului divers. Rolul jucat de
jurnaliștii cetățeni contribuie, de asemenea, la scăderea
respectului față de jurnaliști.
În
orice situație, freelancerii sînt deosebit de vulnerabili. Atacați
de personaje care doresc să-i reducă la tăcere, sau de
managementul mass-media care le diminuează sau suprimă plățile și
contribuțiile bănești. Reducerea bugetelor pentru rpoducție, de
multe ori în favoarea creșterii bugetelor de premiere a
managementului!, se soldează cu închiderea birourilor de
corespondență.
Multe
din organizațiile care au înțeles că investițiile în oameni se
întorc înzecit, au sporit furnizarea de echipamente și traininguri
pentru jurnaliștii proprii și freelancerii colaboratori. De
asemenea, numărul de furnizori de servicii de formare și training
pentru securitatea jurnaliștilor în medii ostile, revolte sociale
și situații de urgență a crescut, de serviciile acestora
beneficiind freelancerii și jurnaliștii locali.
A
exisat, de mult timp o mantră în jurnalism că nu există nici o
poveste pentru care merită să mori. Dar, există povești valoroase
pentru care merită să-ți asumi riscuri! Problema pe care ne-o
punem este de a evalua aceste riscuri cît de clar și de atent
putem. Nu a mai fost nici o altă perioadă în care jurnaliștii,
editorii lor și organizațiile mass-media, cum ar fi INSI, să
depună un efort atît de mare pentru a încerca să evalueze
pericolele la care sîntem expuși. Dar, nici nu a existat vreun
moment în care jurnaliștii să se afle de atîtea ori, la locul
potrivit în momentul nepotrivit! În prea multe zone, jurnaliștii
nu mai sînt doar un risc calculat, predictibil, raportat la linia
frontului. Sîntem prima linie! Crimele
nerezolvate, răpirile
pentru răscumpărare, decapitările jurnaliștilor se întîmplă,
acum, într-un ritm alarmant. Astăzi, de prea multe ori, am devenit
povestea. Iar acesta nu este drumul firesc al jurnalismului!
Jurnaliștii
locali și freelancerii sînt printre cei mai vulnerabili. Mult mai
mult se face pentru a evidenția riscurile cu care se confruntă
aceștia, decît pentru protecția efectivă a lor, pentru alocarea
de resurse, de către organizațiile de știri pentru care lucrează.
Noi,
toți, trebuie să fim atenți pentru fiecare dintre noi! Jurnalismul
este ceea ce facem și sperăm să continuăm să facem. Dar, treaba
noastră este de a spune povestea, nu de a fi povestea! Avem nevoie
de siguranță și de asigurări care permit ca noi, toți, să trăim
pentru a continua să spunem povestea!
Lyse
Doucet
/ BBC
Chief International correspondente,
povestea
cum
Marie
Colvin, unul dintre corespondenții de război mai realizați, din
generația ei,
a făcut ultima călătorie, fatală, în ceea ce a fost atunci
crenelatul oraș syrian Homs. A auzit sfaturile și îngrijorarea
colegilor, care au sfătuit-o să nu plece, dar ea a ascultat doar de
proiectul din capul ei. A răspuns îngrijorării unui prieten comun,
editorul internațional de la Channel 4, Lindsey Hilsum, simplu: Asta
este ceea ce facem! Și,
a fost, din nou, o poveste despre război și suferință în lume,
despre care trebuie să știi. Acesta este și titlul cărții
fotoreporterului Lynsey Addario, care a supraviețuit, de multe ori,
în condiții extreme: E CEEA CE FAC.
În
medie, doi jurnaliști sînt uciși în fiecare săptămînă în
timp ce își exercită profesiunea. Această cifră este echivalentă
cu mai mult de 1400 de persoane, din 2004, cînd INSI a început să
întocmească astfel de statistici. Asta înseamnă mai mult de 1400
de colegi ai noștri care au plătit prețul suprem pentru a se
asigura că știm ce se întîmplă într-unele din cele mai
dificile, sau cele mai corupte țări din lume.
Pentru
fiecare din aceste numere există un nume, o poveste, o familie, o
redacție și o comunitate ale căror vieți s-a schimbat
ireversibil. În plus, din păcate, față de aceste numere există
mulți, mulți dintre colegii noștri care se confruntă cu
amenințări zilnice, cu răpiri, cu crimă, șantaj, atacuri,
detenție sau hărțuiri pentru munca pe care o fac. Au existat
întotdeauna persoane și grupuri care au dorit să reducă la tăcere
mesagerul, dar și medii periculoase, precum conflictele armate sau
tulburările civile.
Cu
toate acestea, în ultimii ani, amenințarea cu care se confruntă
comunitatea știriștilor a crescut în profunzime și diversitate.
Am
constatat că amenințarea de a fi răpit cîntărește astăzi mult
mai greu decît în urmă cu 10 ani. La fel ca riscurile și
oportunitățile oferite de tehnologie și social-media, pe care nici
măcar nu le-am luat în considerare atunci cînd am scris despre cei
ce-și riscă viața pentru a spune povestea. Pericolele cu care se
confruntă freelancerii, persoanele fizice autorizate, care lucrează
azi în peisajul media, au fost mai mari și mai greu de suportat. De
asemenea, am constatat că trainingul și accesul la echipamente de
protecție individuală au crescut și este o mică garanție că vor
continua să spună povestea.
Obiective
pe cîmpul
de luptă
al informației
Controlul
și difuzarea informațiilor a devenit un cîmp de luptă sîngeros,
iar jurnaliștii, victime ale părților aflate în conflict. Că
lucrătorii mass-media sînt acum ținte, este deja un DAT, iar acest
lucru a devenit posibil și cotidian odată cu bombardarea
televiziunii publice sîrbe, la Belgrad în 1999 pentru a le opri
difuzarea propriilor informații. Jurnaliștii, indiferent de
vîrstă, sînt combatanți pe cîmpurile de luptă, atît în zonele
de conflict, under fire, dar și în zonele de pace, România,
Caraș-Severinul și Reșița nu fac excepție, unde oameni
puternici, politicieni corupți sau oameni de afaceri, autorități
locale au văzut jurnalismul ca pe un act împotriva propriilor
interese și AU CUMPĂRAT SAU AMENINȚAT jurnaliști.
Uciderea
jurnaliștilor sau intimidarea acestora și incitarea suporterilor și
a simplilor cetățeni de a face acest lucru a devenit o adevărată
armă de război, nu doar a teroriștilor ISIS, dar și a
autorităților statale corupte. Reporterii spun că atacurile asupra
mass-media, care odată păreau un accident - aflîndu-te la locul
nepotrivit în momentul nepotrivit! -, acum sînt deliberate și
reprezintă O OSTILITATE ACTIVĂ împotriva jurnaliștilo, după cum
spune Stephanie Freid, corespondent pentru Orientul Mijlociu al
rețelei chineze CCTV. Paula Slier, șefa Biroului pentru Orintul
Mijlociu al Russia Today, spune că se simte din ce în ce mai
vulnerabilă. CEVA S-A SCHIMBAT ÎN PSIHICUL OAMENILOR. Ei îi văd
pe jurnaliști ca manipulatori de informație, dînd din ce în ce
mai multă crezare social media. Acum, ei nu mai au nevoie de noi. Au
Facebook și Twitter. Pentru orientare ajung titluri. Din păcate,
tendința este încurajată și de o parte din managementul
posturilor publice de radio din România, care din necunoaștere sau
rea-voință în ceea ce privește misiunea socială a media
îmbrățișează această tendință de simplificare periculoasă a
informației. Jurnaliștii au suferit întotdeauna de o reputație
proastă în rîndul unui anumit segment al populației. Dar, acum, o
mulțime de oameni pretind a fi jurnaliști, ba chiar afișează și
o legitimație, și nu practică profesiunea în normele etice
învățate de noi. Acest lucru îndreptățește, oarecum, publicul
să manifeste o atitudine ostilă față de jurnaliști.
Totuși,
potrivit unui raport al Școlii Superioare de Jurnalism din Carddif,
67% dintre jurnaliști apreciază că la această oră, grupurile
teroriste reprezintă cea mai mare amenințare pentru lucrătorii
mass-media. 51% dintre cei chestionați cred că social-media a făcut
jurnalismul mai periculos, obigînd profesioniștii să-și asume mai
multe riscuri. E o situație dificilă. Se pare că singurii oameni
care cred că jurnaliștii sînt importanți, sînt jurnaliștii
înșiși, iar tendința managementului este din ce în ce mai
înclinată spre contrar. Presiunea de aține pasul cu social-media,
în ceea ce privește știrile, 24 de ore din 24 și asumarea
riscurilor din ce în ce mai mari, duce la scăderea calității
produsului jurnalistic în favoarea vitezei. De multe ori sîntem în
concurență cu tipul cu telefonul mobil!
Că
tehnologia a schimbat modul de lucru al jurnaliștilor în 2015 este
dincolo de orice dispută. Anul trecut, un singur reporter cu un
iPhone avea o capacitate similară cu echipele de știri din trei
persoane, anii trecuți, cu echipamente costisitoare și voluminoase.
Freelancerii au confiscat oportunitățile pe care tehnologia le-a
oferit și înarmați cu telefoane, camere ieftine și laptop-uri, cu
puțin timp la dispoziție pentru documentare și planificare și
fără știința acesteia, au dus jurnalismul în cele mai
periculoase zone. Nivelul de intrare în jurnalism nu este la fl de
scump sau restrictiv, precum în notariat sau magistratură, de
exemplu, și este folosit de oameni cu un telefon performant care se
numesc jurnaliști. Nu sînt calificați pentru acest tip de muncă
și își forțează norocul!
Aproape
79% dintre repondenții la sondajul menționat au afirmat că
freelancrii sînt mai expuși riscului decît în urmă cu 10 ani,
din cauza banilor puțini pe care îi obțin pe materialele
realizate, a lipsei echipamentelor de protecție și a trainingului
de specialitate. În plan internațional, conflictul din Lybia este
notabil: enorm de mulți tineri freelanceri au sosit pentru a acoperi
povestea, atrași de proximitatea țării față de Europa și de
accesul relativ facil la grupările rebele, dar slab pregătiți și
prost informați despre istoria și cultura țării. Din păcate,
această tendință continuă, în România, pe timp de pace,
numindu-se jurnalism pe genunchi, încurajat de manageri dornici doar
de like-uri pe rețelele de socializare, mai mult decît de carne sau
conținut!
Cu
bugetele tăiate la maxim, astăzi managerii, chiar și cei din zona
publică, privesc știrile ca pe o simplă afacere cu riscul de a
compromite profesioniștii care lucrează în domeniu prin forțarea
limitelor, extinderea competențelor și reducere de personal. Este
important să te uiți la știri ca la știri nu ca la o modalitate
de a face bani! Deși bugetele sînt sufocate, o mulțime de
mass-media au apărut în spațiul virtual, mușcînd din audiențe.
Proprietarii au agende politice sau de afacri și puțin interes
pentru etica tradițională în jurnalism. 68% dintre repondenții
sondajului amintit spun că astăzi, jurnalismul este văzut mai
puțin independent sau neutru. Criza a devastat jurnalismul. Diferite
clanuri și grupuri de interese plătesc jurnaliștii pentru a
produce minciuni. Exemplul cel mai elocvent este Somalia, dar nici
România nu este depoarte! Această lipsă a valorilor tradiționale,
ale neutralității și imparțialității pune jurnaliștii în
pericol.
Cu
cît devine mai riscant în teren, și locul de muncă mai amenințat
de nesiguranță, sănătatea mintală a jurnaliștilor este în
pericol real, despre care, cel puțin în România nu se vorbește.
Psihologii
spun că persoanele care lucrează în mod regulat cu imagini grafice
riscă să fie supraîncărcate, în special în cazul în care nu se
poate vorbi sau scrie despre asta. Freelancerii, jurnaliștii locali
și fixerii sînt deosebit de expuși la probleme psihice.
EVALUĂRI
DE RISC
PLANURI
DE GESTIONARE A CRIZELOR
DEZVOLTAREA
UNEI CULTURI A SIGURANȚEI
Planificarea
și pregătirea de astăzi nu mai seamănă deloc cu ce s-a făcut în
anii 90 cînd făceam autostopul în Kosovo. Dar, mai multă
siguranță și securitate nu face neapărat lucrurile mai sigure
pentru jurnaliști.
Cînd
nimeni nu moare, organizațiile
uită
de formare în domeniul siguranței.
Concluzie
Este
trist că jurnaliștii vor continua să fie uciși pentru că își
fac meseria. Indiferent de evoluția tehnologiei, cu atîtea
conflicte, regimuri brutale, rebeli sau teroriști care dețin
puterea, este greu de imaginat că situația se va îmbunătății.
Jurnaliștii să nu mai fie prezenți în teatrele de război este
puțin probabil să se întîmple și ar fi contrar rolului pe care
aceștia îl joacă, de a patra putere. De fapt, nivelul în creștere
al concurenței îl va face să-și asume riscuri din ce în ce mai
mari. Chiar și cei care lucrează în spatele frontului se supun
riscului de a fi supravegheați de guverne sau oameni de afaceri
corupți. Retragerea și abandonarea misiunii publice nu este o
opțiune. Pentru că, dincolo de concurența acerbă din industrie,
care ne fac să ne riscăm viețile, avem o misiune publică de
îndeplinit, pe front sau în spatele său! Este clar că avem nevoie
să ne știm în siguranță și să știm să gestionăm problemele,
dacă acestea apar.
Dialogul
între managementul interesat de profit și personalul angajat sau
freelanceri, în cadrul organizațiilor care trimit echipe în zone
periculoase este esențial, în primul rînd în determinarea
noțiunii de RISC REZONABIL și dacă acest isc este RECOMPENSAT CA
ATARE! Dacă nu vom face acest lucru, vor muri și mai mulți
jurnaliști. Este simplu! TOȚI jurnaliștii, inclusiv cei noi,
aflați în redacții, trebuie să fie instruiți corespunzător
pentru munca pe care o fac. Tensiunile cu care se confruntă trebuie
să fie pe deplin recunoscute și recompensate ca atare. Abuzurile
managementului în sectoarele publice - precum neplata orelor
suplimentare, orelor de week-end, acordul redacțional sau
precaritatea mijloacelor de producție! - trebuie să înceteze. Toți
proprietarii media sau editorii trebuie să-și redefinească
raportul dintre profit și siguranță. Este inadmisibil să trimiți
în misiune jurnaliști fără echipament adecvat, pregătire de
specialitate și asigurare de riscuri și viață. De asemenea, este
inacceptabil ca jurnaliștii să părăsească universitățile fără
o conștientizare adecvată a importanței siguranței la locul de
muncă. Cursuri opționale privind siguranța jurnaliștilor în
condiții extreme pot fi organizate pe lîngă fiecare clasă
universitară, de jurnaliști specializați, cu experiență, care să
ofere viitorilor reporteri ABC-ul siguranței personale.
De
asemenea, trebui să ne asigurăm că întreaga societate este la fel
de șocată de atacurile și asmenințările asupra jurnaliștilor,
precum sîntem noi înșine. Avem nevoie să-i aducem pe cei care ne
ucid, ne rănesc, ne amenință, în justiție. Și această evoluție
nu o putem vedea decît cu sprijinul societății civile, a
cititorilor care, în primul rînd, trebuie să simtă că sîntem
alături de ei pentru a putea fi și ei alături de noi, la nevoie.
Astăzi, avem nevoie de ei, mai mult ca oricînd!
Avem
nevoie să prețuim și să onorăm curajul colegilor noștri care-și
riscă propria siguranță asigurîndu-se că nu sîntem orbi la ceea
ce se întîmplă în jurul nostru și prin aceasta asigurînd opinia
publică de continuarea luptei împotriva nedreptății.
Fiecare
poveste are un preț, dar pentru nici o poveste nu merită să mori!
marți, 5 ianuarie 2016
LA MULŢI ANI, DRAGI COLEGI!
Redacţiile din întreaga lume, dar şi cele din România, tot mai slăbite de o criză, nu neapărat economică!, îşi pun întrebarea: de ce să trimitem corespondenţi în zone de conflict, mari consumatori de fonduri şi resurse de orice fel? O întrebare similară s-a pus şi în Statele Unite, la Biserica jurnaliştilor, de pe Fleet Street, în timpul unui serviciu de comemorare a mass-media în vremuri tulburi.
Reporteri tineri au mers mereu la război! Am făcut -o şi eu,si am supravietuit datorită norocului şi a camarazilor mei în uniformă de care mă simt extraordinar de legat sufleteşte! În aceste războaie “asimetrice” am întîlnit mulţi camarazi: profesionişti pasionaţi, aventurieri, bloggeri, turişti de război, tineri freelanceri. Britanici, americani, spanioli sau italieni. Majoritatea, deşi par cu capul în nori sînt bine pregătiţi, au urmat cursuri de specialitate finanţate de ziare sau radio-difuzori, sau sponsorizate de organizaţii non-guvernamentale pentru freelanceri. O altă statistică, mai veche, a Organizaţiei Reporteri fără frontiere, spune că între 1992 şi 2002, 531 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în timpul executării profesiei, mai mult de jumătate în zone de război. 75% au fost ucişi în timpul unor misiuni periculoase. Cele mai multe victime, 61% au fost înregistrate în rîndul presei scrise. Ziariştii locali reprezintă 87% dintre cei ucişi! Fiind corespondent de război am avut, întotdeauna, o altă viziune, extrem de tehnică, despre această profesie. Descopăr, însă, că “tribul nostru mic”, ar trebui să dezvolte, ca jihadiştii!, un cult al martiriului!
Activitatea de reporter de război, corespondent special, jurnalist de criză, sau oricum s-ar numi el în interiorul unei redacţii, este o profesie în sine! Înmulţirea situaţiilor de urgenţă şi extinderea ariilor mediilor ostile, creşterea numărului şi intensităţii ameninţărilor la adresa comunităţilor, apariţia de noi riscuri şi vulnerabilităţi, impune tratarea cu maximă seriozitate a acestei specializări. Facultăţile de jurnalistică din România nu au specializarea: reporter special. Nici corespondent de război. Există, însă, posibilitatea specializării ulterioare prin intermediul cursurilor de specialitate. Reporterii speciali sînt o categorie considerată costisitoare: salarii mai mari decît media, echipamente speciale, cursuri o dată pe an, deplasări lungi cu costuri pe măsură. Ei sînt, însă, o consecinţă a lumii în care trăim şi a nevoii de informare permanentă, corectă şi rapidă a consumatorului de informaţie. Inexistenţa lor ar face lumea media, poate, mai liniştită, dar mult mai periculoasă şi expusă riscurilor!
După anul 1999, jurnalismul a devenit ARMĂ DE RĂZBOI, recunoscută chiar de către oficialii militari. Reglementările internaţionale, juridice şi în materie de presă, NU au nici o relevanţă în zone de conflict unde acţionează grupări, de cele mai multe ori, îndreptate împotriva ordinii internaţionale actuale, chiar dacă nu anarhiste.
Jurnalistul nu face altceva decît să răspîndească, în funcţie de interesul său şi al altora, noutăţi factuale? Dintr‑o asemenea perspectivă, nu am reprezenta decît rotiţe într-un sistem, manipulînd şi trezindu-ne manipulaţi, iar libertatea noastră – relativă – se regăseşte în felul de tratare a informaţiei.
Momentele de "glorie" ale jurnaliştilor de război s-au încheiat odată cu Războiul din Vietnam, acolo unde, o acreditare de presă îţi oferea rangul de ofiţer şi posibilitatea de merge oriunde pe linia frontului alături de militarii americani. Odată cu Primul război din Golf, lucrurile s-au schimbat, transmisiunile în direct, care pun în pericol operaţiunile militare, dar nu numai!, au transformat jurnaliştii în "ţinte legitime" pentru toate taberele aflate în conflict. Să ne amintim, doar de bombardarea Televiziunii Sîrbe, asimilată drept cea mai puternică armă psihologică utilizată în Războaiele Balcanice. Jurnaliştii sînt consideraţi COMBATANŢI şi sînt trataţi ca atare.
Jurnaliştii” actuali sînt „arondaţi” intereselor patronatului din presă, majoritatea formatorilor de opinie fac parte din categoria persoanelor susceptibile de a avea vulnerabilităţi. Vulnerabilităţle sînt date de: slaba pregătire profesională, obedienţa faţă de un baron local, de un sponsor, apartenenţa la fosta poliţie politică, interese economice, fie de apartenenţa la un grup politic. Cum, parte din patronatul din presă are grave probleme de moralitate şi chiar de legalitate, este clar că acesta va face jocul celui care i-o va impune!
Unii dintre noi sînt jurnalişti de mulţi ani, 28 în cazul meu!, şi vor rămîne aşa pînă ies la pensie. Chiar dacă e criză, chiar dacă mai dispar ziare. Nu dispărem toţi. Pentru că ne place munca asta la nebunie.
Da, e greu în vremurile astea să fii jurnalist, însă există jurnalişti care se bucură în continuare că lucrează. Există o listă destul de lungă de motive pentru care să renunţi, să-ţi dai demisia, dar meseria asta nu este făcută pentru ciumpalaci. Nu e pentru oameni care spun tîmpenii, care au făcut o facultate doar ca să aibă o diploma şi acum învîrt hîrtii sau ştime prin redacţii de provincie. Dincolo de erorile şi abuzurile punctuale, eco-sistemul mass-media din România suferă în mod vizibil de slăbiciuni sistemice. O spun deschis, pentru că atît de mult îmi place meseria mea şi asta nu mă face să renunţ! La mulţi ani, dragi colegi!
Reporteri tineri au mers mereu la război! Am făcut -o şi eu,si am supravietuit datorită norocului şi a camarazilor mei în uniformă de care mă simt extraordinar de legat sufleteşte! În aceste războaie “asimetrice” am întîlnit mulţi camarazi: profesionişti pasionaţi, aventurieri, bloggeri, turişti de război, tineri freelanceri. Britanici, americani, spanioli sau italieni. Majoritatea, deşi par cu capul în nori sînt bine pregătiţi, au urmat cursuri de specialitate finanţate de ziare sau radio-difuzori, sau sponsorizate de organizaţii non-guvernamentale pentru freelanceri. O altă statistică, mai veche, a Organizaţiei Reporteri fără frontiere, spune că între 1992 şi 2002, 531 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în timpul executării profesiei, mai mult de jumătate în zone de război. 75% au fost ucişi în timpul unor misiuni periculoase. Cele mai multe victime, 61% au fost înregistrate în rîndul presei scrise. Ziariştii locali reprezintă 87% dintre cei ucişi! Fiind corespondent de război am avut, întotdeauna, o altă viziune, extrem de tehnică, despre această profesie. Descopăr, însă, că “tribul nostru mic”, ar trebui să dezvolte, ca jihadiştii!, un cult al martiriului!
Activitatea de reporter de război, corespondent special, jurnalist de criză, sau oricum s-ar numi el în interiorul unei redacţii, este o profesie în sine! Înmulţirea situaţiilor de urgenţă şi extinderea ariilor mediilor ostile, creşterea numărului şi intensităţii ameninţărilor la adresa comunităţilor, apariţia de noi riscuri şi vulnerabilităţi, impune tratarea cu maximă seriozitate a acestei specializări. Facultăţile de jurnalistică din România nu au specializarea: reporter special. Nici corespondent de război. Există, însă, posibilitatea specializării ulterioare prin intermediul cursurilor de specialitate. Reporterii speciali sînt o categorie considerată costisitoare: salarii mai mari decît media, echipamente speciale, cursuri o dată pe an, deplasări lungi cu costuri pe măsură. Ei sînt, însă, o consecinţă a lumii în care trăim şi a nevoii de informare permanentă, corectă şi rapidă a consumatorului de informaţie. Inexistenţa lor ar face lumea media, poate, mai liniştită, dar mult mai periculoasă şi expusă riscurilor!
După anul 1999, jurnalismul a devenit ARMĂ DE RĂZBOI, recunoscută chiar de către oficialii militari. Reglementările internaţionale, juridice şi în materie de presă, NU au nici o relevanţă în zone de conflict unde acţionează grupări, de cele mai multe ori, îndreptate împotriva ordinii internaţionale actuale, chiar dacă nu anarhiste.
Jurnalistul nu face altceva decît să răspîndească, în funcţie de interesul său şi al altora, noutăţi factuale? Dintr‑o asemenea perspectivă, nu am reprezenta decît rotiţe într-un sistem, manipulînd şi trezindu-ne manipulaţi, iar libertatea noastră – relativă – se regăseşte în felul de tratare a informaţiei.
Momentele de "glorie" ale jurnaliştilor de război s-au încheiat odată cu Războiul din Vietnam, acolo unde, o acreditare de presă îţi oferea rangul de ofiţer şi posibilitatea de merge oriunde pe linia frontului alături de militarii americani. Odată cu Primul război din Golf, lucrurile s-au schimbat, transmisiunile în direct, care pun în pericol operaţiunile militare, dar nu numai!, au transformat jurnaliştii în "ţinte legitime" pentru toate taberele aflate în conflict. Să ne amintim, doar de bombardarea Televiziunii Sîrbe, asimilată drept cea mai puternică armă psihologică utilizată în Războaiele Balcanice. Jurnaliştii sînt consideraţi COMBATANŢI şi sînt trataţi ca atare.
Jurnaliştii” actuali sînt „arondaţi” intereselor patronatului din presă, majoritatea formatorilor de opinie fac parte din categoria persoanelor susceptibile de a avea vulnerabilităţi. Vulnerabilităţle sînt date de: slaba pregătire profesională, obedienţa faţă de un baron local, de un sponsor, apartenenţa la fosta poliţie politică, interese economice, fie de apartenenţa la un grup politic. Cum, parte din patronatul din presă are grave probleme de moralitate şi chiar de legalitate, este clar că acesta va face jocul celui care i-o va impune!
Unii dintre noi sînt jurnalişti de mulţi ani, 28 în cazul meu!, şi vor rămîne aşa pînă ies la pensie. Chiar dacă e criză, chiar dacă mai dispar ziare. Nu dispărem toţi. Pentru că ne place munca asta la nebunie.
Da, e greu în vremurile astea să fii jurnalist, însă există jurnalişti care se bucură în continuare că lucrează. Există o listă destul de lungă de motive pentru care să renunţi, să-ţi dai demisia, dar meseria asta nu este făcută pentru ciumpalaci. Nu e pentru oameni care spun tîmpenii, care au făcut o facultate doar ca să aibă o diploma şi acum învîrt hîrtii sau ştime prin redacţii de provincie. Dincolo de erorile şi abuzurile punctuale, eco-sistemul mass-media din România suferă în mod vizibil de slăbiciuni sistemice. O spun deschis, pentru că atît de mult îmi place meseria mea şi asta nu mă face să renunţ! La mulţi ani, dragi colegi!
Etichete:
jurnalism,
JURNALIST,
MASS-MEDIA,
presa,
REPORTER
Abonați-vă la:
Postări (Atom)