Sâmbătă, 14 noiembrie 2020, ne-am regrupat, pentru ultima data în acest an, în Campul de la Soceni. BMTF - partener EDU Intelligence - prin BMTF Risk Ak Demy a continuat Atelierele HEST în cele mai stricte norme sanitare. S-a vorbit despre jurnaliștii care acoperă proteste violente și lupte de stradă, București -10 august, Statele Unite, echipamentul individual de protecție, arme albe, trusa de prim-ajutor și utilizarea ei, protecție balistica, gaze de lupta. Instructori și lectori au fost, ca de obicei, ai BMTF Risk Ak Demy, Academia Națională Bodyguard și Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații.
Proiectat pentru femei și bărbați care trăiesc sau lucrează în medii violente, inclusiv agresiune sexuală, Boot-camp-ul HEST a inclus: analiza situaţiei preliminare în vederea evitării de a devein ţintă, evaluarea și planificarea riscurilor, prim-ajutor de urgență, siguranța personală, situaţii de urgenţă şi revolte sociale.
Scopul boot-camp-ului HEST este de a-i învăţa pe jurnalişti să evalueze riscul şi să se comporte corespunzător în cazul conştientizării unui pericol. S-a urmărit sporirea capacităţii jurnaliştilor de a lua decizii, nu substituirea acesteia.
Treizeci şi doi de jurnalişti şi colaboratori ai media au fost ucişi de la începutul anului, conform Reporteri fără Frontiere (RSF), care precizează că numărul este în scădere faţă de 2019 din cauza crizei sanitare, dar rămâne îngrijorător, relatează AFP.
În 2019, 49 de jurnalişti au fost ucişi în lume, un număr în scădere netă comparativ cu anul anterior, zonele de conflict fiind mai puţin sângeroase pentru jurnalişti deoarece aceştia merg acolo din ce în ce mai puţin, conform RSF.
Deşi scăderea este şi mai mare în 2020, cu 29 de jurnalişti şi trei colaboratori media ucişi până acum în acest an, acest lucru s-a întâmplat şi pentru că, în contextul crizei sanitare, mulţi jurnalişti nu s-au deplasat pe teren, subliniază RSF, care îşi va publica bilanţul final în decembrie, ca în fiecare an.
Perioada COVID a schimbat datele pe teren. Mai puţini jurnalişti au fost ucişi, dar au existat mai multe presiuni şi şantaje asupra jurnaliştilor, notează RSF.
În ultimul deceniu, aproape 1.000 de jurnalişti au fost ucişi pentru munca lor, crime care au rămas aproape mereu nesancţionate.
Așadar, pentru a nu deveni o știre, cîteva sfaturi desprinse din acest ultim Atelier: Poartă legitimaţia de presă… dar arat-o numai atunci cînd este sigur; Setează telefonul mobil pe apelare rapidă a unui număr de urgenţă; Fereşte-te de gaze lacrimogene; Ia un prosop ud, apă şi nişte citrice; Ia în considerare să porţi ochelari de protecţie; Ia în considerare protecția balistică dacă se folosesc arme de foc sau arme albe; Poartă trusa de prim-ajutor şi învaţă să le foloseşti; Poartă haine uşoare făcute din fibre naturale; Acoperă-ţi braţele, picioarele şi gîtul; Poartă hrană pentru o zi şi apă.
Cînd plănuieşti să transmiţi un eveniment, ca de exemplu o demonstraţie, informează-te înainte despre mişcările probabile ale mulţimii, punctele cheie şi rutele sigure. Dacă echipa ta se separă, stabiliţi dinainte puncte şi ore de întîlnire şi încercaţi să aveţi linii directe de comunicare. Gîndeşte-te cum să poziţionezi camerele şi reporterii pentru a avea o imagine de ansamblu a scenei. Cu cît mai sus, cu atît mai bine! Ar trebui să existe mai mult de o cale de a părăsi locul. Dacă faci parte dintr-o echipă, lucrează cu aceasta. Rămîneţi împreună sau retrageţi-vă împreună. Retrageţi-vă mai bine mai devreme decît prea tîrziu.
Sperăm într-un an, 2021, mai bun!