OK! Așteptam ziua aceasta, doar că am fost luat total pe nepregătite. Retrăiesc un moment din urmă cu cîțiva ani, cînd o mînă de pompieri militari, tineri, competenți, cu perspective, au căzut, nevinovați, în plasa DNA care-l vîna pe răposatul Sorin Frunzăverde. Carierele lor s-au frînt, fiind găsiți vinovați. Pe nedrept! Am reclamat, atunci, cu documente, acest abuz flagrant europarlamentarei Monica Macovei care mi-a spus că... NU E RELEVANT! PER ANSAMBLU, E OK!
Deci, nu contează că există cîțiva cetățeni ai statului român cărora DNA și justiția le-a distrus viața, nevinovați fiind!!!
La 10 ani distanță! Managerul Radio România Reșița, care a călcat în picioare toate normele de bun simț, care a jignit, a condus discreționar un studiou al Societății Române de Radiodifuziune, ca pe propria moșie, nu numai că nu este sancționată, dar toate acțiunile sale sînt confirmate de Instanța de la Reșița! Laura Sgaverdea este nevinovată! Jumătate din personalul radioului public reșițean a fost manipulat și s-a răzvrătit într-un teatru ieftin, timp de doi ani, în speranța că statul de drept va fi drept!
Voi scrie aici, pentru că, oricum, de mîine, detractorii radioului public vor ataca, din nou, instituția și conducerea acesteia, ridicînd în slăvi pe cei care știu să mintă în formă continuată, să strige cel mai tare și să se prezinte drept victime politice.
Soluția dată de instanța din Reșița este așa: Admite în parte contestaţia formulată de contestatoarea Sgaverdea Laura, cu domiciliul procesual ales la Societatea de Avocaţi Chiuariu şi Asociaţii S.C.A., în contradictoriu cu intimata Societatea Română de Radiodifuziune, cu sediul procesual ales la Societatea de Avocaţi Iuhasz & Asociaţii S.C.A., şi în consecinţă: Anulează Decizia de sancţionare nr. 81/27.01.2020, emisă de intimată. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei. Obligă pe intimată să-i plătească contestatoarei despăgubiri reprezentând diferenţe salariale pentru perioada retrogradării. Obligă pe intimată să-i plătească contestatoarei suma de 4 000 euro, reprezentând despăgubiri materiale pentru prejudiciul moral cauzat. Respinge celelalte pretenţii ale contestatoarei. Obligă pe intimată să-i plătească contestatorului suma de 14 111,18 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, apel ce se va depune la Tribunalul Caraş-Severin.
Nu contest, justiția este suverană și independentă. Voi face cîteva observații aici, chiar dacă voi relua unele, pentru că oricum nimeni nu va dori să asculte și alt punct de vedere în afara celui îndreptat împotriva conducerii SRR,
1. Laura Sgaverdea a fost pusă manager la Reşiţa, POLITIC de către PSD Ponta! Dovezi sînt atît la DNA, cît şi la Comisiile de Cultură ale Parlamentului, la Domnul Gigel Ştirbu, dovezi care nu au contat şi, se pare că nu contează!
Laura Sgaverdea a devenit redactor șef al Radio România Reșița în urma unui concurs susținut în 2012, fiind impusă de fostul PDG Ovidiu Miculescu, după cum rezultă și din plîngerea la DNA și petiția adresată Parlamentului trimise în 2016 de managerul Radio Timișoara, Mihai Anghel: Una dintre ele a fost comisia de concurs pentru postul de redactor șef la Radio România Reșița, când domnul Miculescu a transmis clar dorința ca învingătoare să fie Laura Sgaverdea, în defavoarea Oanei Cenan Glăvan. Unii membri ai comisiei au făcut o departajare firavă între cele două, eu, Florin Brușten, dar fără a se opune și a judeca după propria conștiință, la alții reaua credință a fost evidentă. Documentele concursului stau mărturie.
Pînă la ocuparea postului, Laura Sgaverdea a lucrat la Agenția Domeniilor Statului și a realizat, în calitate de colaborator, o emisiune la televiziunea locală, deci nu deține vreo calificare în domeniul mass-media. Este un personaj extrem de cunoscut în Caraş-Severin pentru dorinţa de a sta în frunte, de a face lucruri, de a se îmbrăca bine, a trăi bine, a se afişa cu personaje importante. Ulterior, postul de redactor șef a fost transformat în cel de manager, pe o durată nedeterminată, cesionîndu-se, practic, o companie publică unei persoane private!
La preluarea funcției, în 2012, Radio Reșița emitea 24 de ore din 24, cu un personal de aproximativ 100 de angajați și colaboratori. Pînă în 2016, 60 de angajați și colaboratori au părăsit Radio Reșița din cauza neînțelegerilor avute cu managerul instituției asftfel că, o comisie de control, din iunie 2016 descoperă o subdimensionare a personalului redacțional și tehnic, precum și nereguli în pontaje. Mai mult, chiar și la această oră, o serie de colaboratori importanți, profesioniști onorabili din cadrul sistemului academic sau cultural, refuză să reia colaborarea cu postul public local de radio, refuzînd să-și asocieze numele cu cel al managerului, cunoscut în regiune pentru o moralitate îndoielnică și o conduită profesională discutabilă.
Comportamentul managerului în relația cu salariații rămași, majoritatea cu contracte de muncă pe perioadă determinată, s-a deteriorat în tot acest timp, aceștia fiind obligați să suplinească lipsa de personal, dar să nu treacă în pontaje ore suplimentare sub amenințarea că nu vor mai beneficia de o prelungire de contract. Jignirile, amenințările, umilințele și hărțuirea acestora a reprezentat un mod de viață la Radio Reșița.
În luna mai 2018, secretarul de redacție Valentina Matho (verișoară primară cu managerul) a fost izolată de restul colectivului, într-o magazie fără să i se pună la dispoziție tehnica necesară desfășurării activității și, deci, aflîndu-se în imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor de serviciu, conform fișei postului. Presiunile, din partea managerului, s-au amplificat pînă cînd Valentina Matho a demisionat.
Acest episod a fost prezentat de manager ca o lecție pentru toți nemulțumiții care ar fi dorit să semnaleze problemele colectivului din Radio Reșița.
2. În primăvara anului 2019, Consiliul de Administrație al SRR convoacă o audiență generală cu salariații, în Sala Radio, prin sistemul de videoconferință, pentru cei din țară, sau prin reprezentanți. O parte însemnată dintre salariații Radio România Reșița depun sesizări de hărțuire, rele tratamente, mobbing și alte ing-uri, prin intermediul unui sindicat. Se intră în legătură directă cu Consiliul de Administrație al SRR și se comunică direct nemulțumirea acestora, eliberată după mulți ani de tăcere și de frustrare. Se constituie o comisie de cercetare disciplinară care o găsește VINOVATĂ pe Laura Sgaverdea care a încercat să împiedice cercetarea atît cît s-a putut. A acumulat aproape 200 de zile de concediu medical pentru diverse afecțiuni!
În urma cercetării disciplinare, se decide sancționarea managerului cu retrogradarea din funcție pentru o perioadă de 60 de zile în funcția de realizator. Dublă greșeală. Ca în tenis! Ce realizator? Asta e o jignire pentru toți jurnaliștii, mai bătrîni sau mai tineri, care, din punct de vedere profesional au atins o anumită maturitate! Dar, să revin!
În declarațiile oferite Comisiei de disciplină, salariații au semnalat faptul că managerul Laura Sgaverdea îi supraveghea la locul de muncă, FĂRĂ ACCEPTUL PERSONAL AL ACESTORA, conform Legii, prin intermediul camerelor CCTV, inclusiv de acasă, 24 de ore din 24. Sistemul utilizat de managerul Sgaverdea a fost unul NEAUTORIZAT care a și făcut obiectul unei cercetări din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în luna iunie 2019. În raportul întocmit de specialiștii în sisteme de supraveghere și de sistem se specifică clar că managerul Laura Sgaverdea putea monitoriza cele opt camere de supraveghere atît în birou cît și pe telefonul mobil, live, via internet, cu ajutorul aplicației DVR-ului, pe telefonul mobil. Sistemul de supraveghere video a fost demontat în data de 28 iunie 2019, la dispoziția mea personală.
Personalul angajat (șoferii) a sesizat Comisiei de disciplină și faptul că managerul Laura Sgaverdea utiliza mijloacele auto ale instituției în scopuri personale, obligînd conducătorii auto să întocmească foi de parcurs false, deși rapoartele GPS indicau cu totul altceva. Astfel, carul de reportaj al studioului a fost demontat, la sfîrșitul anului 2018, la solicitarea verbală a managerului, iar microbuzul a fost utilizat în scop personal de către manager. În decembrie 2018, carul a fost trimis în Serbia pentru transportul unor piese de mobilier achiziționate de manager. Transportul a fost efectuat fără aprobarea conducerii SRR (care trebuie să aprobe ieșirea din țară a mijloacelor auto aparținînd societății). Deși raportul GPS indică cu exactitate destinația microbuzului, în foile de parcurs apare trecut un drum de Timișoara. La fel s-a întîmplat cu cele două drumuri Reșița-Cluj, în care a fost transportată bicicleta managerului la verificarea tehnică. Raportul GPS indică cu exactitate destinația deplasării, dar în foile de parcurs apar alte trasee. De asemenea, foile de parcurs indică faptul că managerul Laura Sgaverdea a utilizat repetat autoturismul studioului pentru deplasarea la schi, precum și telefonul de serviciu, pentru convorbiri internaționale atunci cînd s-a aflat în concediu în străinătate. Aceste fapte au fost semnalate, ba chiar au fost subiectul unor articole în presa centrală.
Site-ului RADIO ROMÂNIA REŞIŢA este platformă ce aparţine Societăţii Române de Radiodifuziune! Această platformă a fost utilizată în scop personal de mult prea multe ori, prin postarea de articole care nu aveau nici o legătură cu postul public regional. De exemplu: "‘Nea dovleac", din 30/06/2016: "Nu aş fi ştiut niciodată că avem un ministru la Comunicaţii. Nu aş fi ştiut şi pace bună. De unde să visez că printre tehnocraţii lui peşte avem şi un asemenea specimen, pe numele său real Bostan. Marius Bostan. ...Nu ştie,că de-aia e ….Bostan"; sau "Păpătorii de... " (rahat), titlu modificat după semnalele din comentarii, din 25/03/2016: "De câteva zile a început o campanie de denigrare a radioului public reşiţean, prin atacuri la colegii de breaslă şi la şeful instituţiei. Campania se integrează perfect în ampla campanie de politizare a Societăţii Române de Radiodifuziune. Mă întreb doar dacă toate acestea sunt dirijate sau este pur şi simplu o coincidenţă."... "Oamenii care varsă venin prin fiţuici obscure, sunt asemeni vulpii care, dacă nu ajunge la struguri, spune că sunt acri. Nu ştiu cât de acri sunt, pentru că i-a gustat; atâta doar că a crezut încă de pe vremea când era mic şi prostuţ că el e Dumnezeul jurnaliştilor pe pământ şi totul i se cuvine. Între timp a mai crescut, dar degeaba; încă mai crede că lui i se cuvine totul, că a fi jurnalist înseamnă să cerşeşti bani în stânga şi dreapta, să scrii de bine sau de rău în funcţie de banii care ţi se oferă sau nu. Încă mai e convins că funcţiile şi posturile la Radio România Reşiţa se obţin pe bani, cadouri sau… politic. M-am săturat de toţi aceşti păpători de …, cu apă rece să nu-i apuce greaţa...".
Goana după trafic pe net a dus site-ul RRR la nivelul can-can-ului absolut: "Tragedie în Italia. Tânără româncă de 16 ani a ajuns sub roțile trenului după o ceartă cu iubitul, O româncă și-a vândut copilul nou născut în Italia pentru 20.000 de euro, Denisa Manelista, extrem de populară pe Google, după ce s-a anunțat că este pe moarte, Alinierea planetelor va produce pe Pământ, cutremure de magnitudine 9", cîteva titluri luate la întîmplare, fără să mai vorbim de celebra, deja, şi virala ştire care a scos Radio Reşiţa din anonimatul Provinciei: bananele infestate cu HIV!!!! După ce Mîndruţă şi Guran au scris despre ea, "ştirea" a fost ştearsă de pe site!
Aşadar, dacă PDG o verifică pe Laura Sgaverdea se numeşte “atac politic”!
21 din cei 31 de salariați ai studioului îi reproșează managerului abuzuri repetate, hărțuire, acțiuni de mobbing și bulling care au generat demisii și chiar o tentativă de sinucidere din partea unui salariat și nu bîrfe și trasul de codițe!
„Ploaia de delațiuni” au ajuns pe masa conducerii SRR în urma întîlnirii mamut pe care Consiliul de Administrație al SRR l-a avut cu personalul de execuție în primăvara anului 2019.
LS e convocată la audieri de către Comisia de Cercetare, de cîteva ori, de fiecare dată îmbolnăvindu-se subit! De aici cele 11 convocări! Într-unul din aceste “momente” în care LS, conform certificatului medical, avea problem cardiace, a fost văzută pedalînd, la munte! Comisia afost sesizată referitor la acest aspect.
NIMENI nu a fost recompensat pentru plîngerile depuse, cum repetat minte Sgaverdea împreună cu locotenetul său agresiv!
În 26 mai 2019 PDG Georgică Severin se deplasează la studiourile teritoriale din Vestul țării, inclusiv la Reșița, unde poartă discuții cu personalul cu funcții de execuție, nu cu conducerile studiourilor. Deci, decizia CNCD este de noaptea minții: CNCD consider că Sgaverdea a fost discriminată pe motiv că nu a fost primită la o ședință unde nu trebuia să fie! La Reșița, de la discuțiile libere cu PDG au lipsit: managerul, redactorul șef, inginerul șef și contabilul șef! Nu doar LS, care minte prin omisiune!
Povestea cu echipa unită este o altă legendă urbană rostogolită în spațiul public. Pînă la numirea mea în funcția de redactor șef, singura lege aplicată în Radio Reșița era Legea Sgaverdea! Mulți colegi nu au respectat Legea și au plecat, sau au fost forțați să plece! Astăzi, se încearcă respectarea legilor țării și a CCM-ului pe care salariații nu l-au cunoscut pînă în 2019.
Toate aceste aspecte sînt doar cuvinte. Justiția s-a pronunțat. Laura Sgaverdea NU E VINOVATĂ de nimic, totul e doar o încercare de îndepărtare a sa din fotoliul de manager pe viață. Respect! Și… adio!