luni, 25 noiembrie 2024

UNDE VOM FI POIMÎINE?

 


 

Titlul tradus al unui film de succes despre instalarea bruscă a unei noi ere glaciare. Poate fi o parabolă despre rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România? Poate!

Sînt analiști de securitate care clamează un atac hibrid la adresa României, o tentativă de distrugere a sistemelor politice de pe flancul estic al NATO, o amenințare directă la adresa democrației, libertății și chiar a sistemului liberal la nivel global, totul pentru că independentul Călin Georgescu a biruit Sistemul, atît de convenabil Unora.

Nici un cuvînt despre slăbiciunile complexe ale acestui sistem de care au profitat planificatorii acestei operațiuni hibride împotriva României. Nici un cuvînt despre  lăcomie, furturi, abuzuri de putere, prezențe nepotrivite, neadecvate din prim-planul politicii românești. Nici un cuvînt despre președintele-slugoi care a domnit/dormit 10 ani peste o Românie vîndută la bucată și dispărută din geopolitica europeană. Nici despre politicile neavenite, aplicate fără discernămînt, care ne-au îndatorat pînă la finalul acestui secol, cel puțin!

Toate TARELE sistemului trebuiau revelate opiniei publice de mass-media. Jurnaliștii sînt cei care au rolul de apărători ai societății. Dar, amorțită de milioanele de euro pompate de Sistem încă din pandemie, mass-media tradițională e... pa! Canalele de comunicare au scăpat de sub controlul industriei clasice, au apărut canale noi sub controlul unor entități obscure. Fermele de troli, par să ia locul activului de partid.

luni, 4 noiembrie 2024

ALBĂ CA ZĂPADA NU S-A NĂSCUT ÎN MOLDOVA

 


Sfîrșit de octombrie, început de noiembrie. Este plin internetul de mesaje plîngăcioase, siropoase și exagerat emoționale prilejuite de alegerea președintelui în Republica Moldova și referendumul pentru modificarea Constituției, care să consfințească traseul european ireversibil al Moldovei. Limbajul, ales cu grijă. Lipsește cuvîntul ÎMPOTRIVĂ, atunci cînd vine vorba de președinta în exercițiu. ȚARA NU POATE FI ÎMPOTRIVA EI! Doar, HOȚII, RUSIA, care cumpără voturi, într-un spectacol de putere și influență exacerbate – pe care l-am mai văzut în spațiul public de la Miloșevici încoace! – cu sprijinul direct al organelor statului moldovean. Percheziții, razii, conferințe de presă ale serviciului de informații și... armata de troli democrați, alții cu ordin de zi pe unitate.

La primul tur și la referendum am fost prezent. La al doilea, NU! Am fluierat în biserica sorosistă al cărui dangăt de clopot acoperă rațiunea nu doar în această parte de Europă.

Să fim bine înțeleși: Albă ca Zăpada NU s-a născut în Republica Moldova! Iar, povestea din aceste zile este una între grupuri de interese din Occident și Rusia, proiectată direct pe Bîc. Unii spun că este povestea de succes a lui Alex Soros care a dorit să-i dovedească tatălui că merită statutul de moștenitor al imperiului său, mai ales după ce Georgia a ales să fie gruzină sau să nu fie deloc!

Este pentru prima oară în istoria Republicii, cînd un candidat reușește cîștigarea unui al doilea mandat consecutiv. Nu contează cum! Maia Sandu, care l-a învins detașat pe contracandidatul său, socialistul Alexandr Stoianoglo, cu o diferență de peste 10 procente, intră în istorie şi devine primul politician de peste Prut căruia moldovenii îi încredinţează, prin vot direct, două mandate succesive de preşedinte.

Fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin, care a stat mai bine de opt ani la conducerea ţării, a fost ales de Parlament, înainte ca Moldova să revină în 2016 la sistemul alegerii preşedintelui prin sufragiu universal direct, aşa cum se făcea în primii ani după proclamarea independenţei.

Maia Sandu a candidat prima oară la preşedinţie în 2016, cînd a fost învinsă de socialistul Igor Dodon la patru procente diferenţă, apoi şi-a luat revanşa în 2020, graţie diasporei, cea care şi acum, în 2024, i-a adus victoria. Sandu a promis că va o urmări o „îmbunătăţire a actului de guvernare” și va schimba mai mulți miniștri. Ea a recunoscut că există cetăţeni care „sînt nemulţumiţi de situaţia din ţară”, arătînd că vor fi luate decizii „astfel încît lucrurile să fie mai bune de aici încolo”. „Am auzit vocea cetăţenilor şi a celor care au apreciat lucrurile pe care le-am făcut şi a celor care sînt nemulţumiţi de situaţia din ţară şi o să discutăm în continuare şi o să îmbunătăţim actul guvernării astfel încît lucrurile să fie mai bune de aici încolo”, a afirmat Maia Sandu.

„A fost un vot condiţionat şi de schimbări, schimbări aşteptate de societate. Vreau să ştiţi că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică, şi vă mulţumesc că am trecut peste supărări, nemulţumiri, ca să ne protejăm ţara” a mai afirmat președintele Republicii Moldova Maia Sandu.

Să ne protejăm țara, spune președinta aleasă NU cu voturile cetățenilor din țară, ci cu a celor plecați în Occident, în România. Adică, cei care au dorit Occident, au plecat. Cei care se simt bine cu Rusia, sînt în Rusia! Moldovenii au rămas între Prut și Nistru, la fel de săraci, umiliți și furați ca în ultimii 30 de ani. Ei vor să trăiască mai bine mîine, nu peste 10 ani, pe care mulți nu-i mai apucă! De aceea, poveștile de groază cu vînzarea voturilor mi se par batjocoritoare la adresa lor, mai ales că această practică este frecventă și în România lui NATO, UE și Klaus! Votul diasporei, care – vă amintiți? – a pus ștampila pe Băsescu, la Parisul lui Baconski, la fiecare 9 secunde!, reprezintă marea aberație a votului democratic! Adică, tu alegi să trăiești după alte standarde, alte regului, dar votezi și impui fraierilor și impotenților de acasă regulile tale, pe care crezi că le vei găsi cînd te vei întoarce. Dacă, te vei întoarce! Asta e povestea tuturor celor plecați! Care nu sînt nici occidentali, nici băștinași, ba, mai mult, în Occident sînt moldoveni/români, iar în Moldova/România sînt occidentali sadea.

În Moldova nu au triumfat nici democrația și nici lupta eficientă împotriva “influențelor Moscovei”. Astea sînt narative emoționale pentru cei părăsiți de rațiune. Rezultatul de 55 % al Maiei Sandu are 5 procente date de cancelariile occidentale angrenate într-o confruntare stupidă cu Rusia și care investesc în forme fără fond. De fapt, fondul, guvernarea, nu este interesantă. Calitatea vieții nu interesează Bruxellul care remarcă, ca și mine de altfel, parada de automobile de lux de pe străzile Chișinăului. Dacă Rusia mai are un interes în Moldova, asta se va vedea la alegerile parlamentare din iunie (la termen), care vor veni după o iarnă grea pentru moldoveanul de rînd de prin raioanele sărace.

Miza decisivă sînt alegerile parlamentare, pe care eu le văd anticipate, adică pînă nu se erodează definitiv PAS-ul aflat la guvernare și care, din cauza aroganței și incompetenței a îndepărtat toți posibilii aliați pro-europeni. Dar, rămîneți calmi, narativul cu “Rusia vrea să pună laba pi Moldova, o țărișoară pașnică” e unul care s-ar putea să nu aibă o susținere reală, dar dă bine în programul global de anxietate irațională indusă. Restul, sînt povești!  

Datele statistice arată că fostul procuror demis, Stoianoglo, la secțiile de votare dintre Prut și Nistru, a obținut cele mai multe voturi – 51,19 la sută. Maia Sandu a acumulat în interiorul Republicii Moldova 48,81 la sută din voturi. Diferența dintre cei doi este de circa 32 de mii de voturi în favoarea lui Stoianoglo! Cele cumpărate de hoții lui Șor, care stă la masă cu Zaharova, care se vede cu Putin, care i-a dat o mașină lui Kim, care i-a trimis trupe în Ukraina, pe care brava armată ukraioneană a început să le decimeze pînă vor dezerta toți flămînzii ăia în milioane de postări care vor spune: ce ironie, să te naști într-o dictatură și să mori pentru alta! Vedeți ce simplu se leagă toate? Banii confiscați pe Aeroportul Chișinău, listele cu oamenii Moscovei, sms-urile (Ursulei?) se vor face nevăzute. Rămîne un adevăr: Doamna Sandu a fost salvată de voturile din diaspora moldoveană! Și punctum, cum se zice pe Bîc. Alexandr Stoianoglo a învins între Prut și Nistru, dar a pierdut alegerile!

Din punctul de vedere al analistului Victor Nichituș, oficialii de la Bruxelles, care au tras o spaimă grozavă cu Stoianoglo, după ce au pierdut Georgia, fac planuri pentru alegerile parlamentare moldovenești care vor avea loc în vara anului viitor. Probabil ar trebui să își pregătească și punga.

Maia Sandu s-a născut în 1972 în satul Risipeni, aproape de graniţa cu România. Ea a obţinut un masterat în relaţii internaţionale la Chişinău şi un altul în politici publice după ce a studiat la Universitatea Harvard din Statele Unite. După un stagiu în Ministerul Economiei, a lucrat ca economist la biroul Băncii Mondiale din Chişinău timp de aproximativ şapte ani şi mai tîrziu a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale. După doi ani petrecuţi la Washington, s-a întors în Moldova în 2012 pentru a deveni ministru al educaţiei, prim-ministru al socialistului Dodon și președinte. Gurile rele spun că reprezintă tabăra Lucinski aflată în dispută teritorială și financiară cu tinerii comuniști.

Oricum ar fi, țineți minte: Albă ca Zăpada nu s-a născut în Republica Moldova!