Exact în urmă cu doi ani, transmiteam telefonic, în direct, despre execuţia fostului preşedinte al Iraqului. Saddam Hussein a fost executat prin spînzurare la 30 decembrie 2006, ora 5 dimineaţa, ora Romaniei, în urma condamnării la moarte din 5 noiembrie. Fostul Rais a fost acuzat şi condamnat în Dosarul Dujail. Potrivit completului de judecată, Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti se face vinovat de moarte a 148 de şiiţi, sechestrarea a 399 de familii şi arestarea a 1500 de locuitori ai satului Dujail. Aceste fapte au fost o replică la tentativa de asasinat împotriva sa, comisă la 8 iulie 1982, în plin război cu Iranul fundamentalist şiit. Saddam Hussein a fost îngropat, potrivit tradiţiei musulmane, în 24 de ore în mausoleul familiei, lîngă cei doi fii ai săi, în satul Awja, unde s-a născut la 28 aprilie 1937, lîngă Tikrit, locul de naştere al idolului său, marele Salladin. A fost preşedinte al Iraqului între 1979 şi 2003, alungat de la putere în urma intervenţiei Coaliţiei Multinaţionale şi capturat la 13 decembrie 2003, la Tikrit. Executarea fostului preşedinte, bănuit că ar fi întreţinut insurgenţa, a lăsat Iraqul într-un malaxor al violenţei.
La doi ani de la execuţia sa, situaţia tinde să revină la normal, graţie eforturilor considerabile depuse de Coaliţia Multinaţională condusă de Statele Unite.
Din punct de vedere al securităţii, strategia adoptată de Armata Americană pare că a fost una corectă. Violenţa comunitară este în scădere după vârfurile înregistrate în 2006-2007, dar atacurile împotriva soldaţilor americani şi a forţelor guvernamentale irakiene continuă.
Reducerea cea mai spectaculoasă a violenţelor s-a înregistrat la Bagdad, unde pentru prima oară după 2003 au fost mai puţini morţi decât în restul ţării. Premierul Nuri al-Maliki si-a consolidat autoritatrea trimitând armata irakiana - sustinuta de unitati americane - în bastioanele siite Sadr City din Bagdad si Basra. Adepţii jihadului din al-Qaida au pierdut teren în faţa ofensivei conduse de forţele irakiene şi americane, cărora li s-au alăturat miliţiile tribale. Cei 100.000 din "sahwa", militii formate de fosti insurgenti, care acum se ocupa de apararea cartierelor, au contribuit semnificativ la scaderea capacitatii de actiune a grupurilor rebele si a al-Qaida. În paralel, armata irakiana a lovit Armata Mahdi, puternica militie siita de 60.000 de oameni devotati liderului radical Moqtada Al-Sadr, lansând ofensive în fiefurile sale. De atunci, Al-Sadr, care traieste, potrivit unor surse, în Iran, evita confruntarea directa si a lansat o vasta refacere a militiei sale. Securitatea s-a ameliorat în mare, dar mai multe bastioane, ca provinciile Diyala si Ninive, se opun în continuare politicii de pacificare.
Din punct de vedere al reconstrucţiei, eforturile Coaliţiei Multinaţionale par să fi dat greş. 100 de miliarde de dolari, potrivit analiştilor, au fost risipiţi, pînă în prezent, într-o ţară în care ultimul investitor serios pare să fi rămas tot Saddam Hussein, chiar şi astăzi, la doi ani după moartea sa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu