joi, 1 ianuarie 2009

MAI UŞOR CU CIVILII!


De la 1 ianuarie 2009, Iraqul a intrat într-o nouă fază. Începînd de astăzi şi-a recuperat suveranitatea asupra spaţiului aerian, parţial, iar ceremonia de preluare a Palatului Prezidenţial, cu faţade de culoarea nisipului, este în toi la ora la care scriu aceste rînduri. Simbol al puterii fostului Rais Saddam Hussein, Palatul a fost ocupat în 2003 de Armata Americană, care astăzi predă atribuţiile de securitate Guvernului Iraqian, asupra Zonei Internaţionale, IZ, dar şi asupra Aeroportului Internaţional Basra. 16 din cele 18 provincii iraqiene au beneficiat, deja, anul trecut de transferul de securitate.

Din punct de vedere militar, Guvernul USA şi Guvernul Iraqian au semnat un acord prin care se permite armatei americane să rămînă în Iraq pînă în 2011, cu unele condiţii: retragerea din oraşe pînă în iulie 2009, posibilitatea reţinerii şi judecării militarilor americani etc. Începînd de astăzi, se aplică rezoluţia 1959 a Consiliului de Securitate al ONU care prevede încetarea existenţei Coaliţiei Multinaţionale sub comandament american. Şi totuşi, Parlamentul Iraqian a împuternicit Guvernul să negocieze acorduri individuale cu cinci state plus NATO pentru rămînerea în Iraq cu trupe pînă în mai 2009 şi cu tehnică pînă în iulie acest an. Negocierile trebuiau încheiate pînă ieri, la miezul nopţii. Cu toate acestea, purtătorul de cuvînt al Ministerului Iraqian al Apărării, un general maior, a declarat, marţi noapte, că după negocieri anevoioase, care au durat toată ziua, guvernul ţării sale a încheiat acorduri cu Marea Britanie, care este a doua forţă militară în Iraq, şi Australia. Despre România nimic, deşi, ştiam că la Baghdad se află o delegaţie română care negociază, de asemenea, din greu, dar care şi pleacă în ţară în cursul serii de marţi. Aşa s-a şi întîmplat! Marţi seara, ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, prezent la Paris la reuniunea miniştrilor de externe pentru problemele Orientului Mijlociu, a declarat corespondentului RRA, Roxana Vasile, că trupele române din Iraq nu vor rămîne nici o secundă în această ţară fără existenţa unui acord juridic/politic între guvernele celor două ţări, dar că acest acord a fost negociat, urmînd a se stabili, în continuare, tipul de misiuni pe care militarii români prezenţi în teatrul de operaţii le vor executa. Pînă una alta, există un ordin al Ministerului Apărării Naţionale care spune că în perioada 1-5 ianuarie 2009, militarii români vor desfăşura activităţi în interiorul Campului. Seara, miercuri, înainte de a ne aşeza la masa de Revelion, purtătorul de cuvînt al Ministerului Iraqian al Apărării, declară că în două/trei zile acordurile individuale se vor semna şi cu România şi cu Estonia. Ce nu ştiam, şi am aflat ulterior, că negociatorii români s-au întors la Bucureşti cu hîrtiile nesemnate! Acum totul are sens! Şi declaraţia lui Cristi Diaconescu, un tip exact, excelent profesionist, poate cea mai bună piesă a Guvernului Boc! Generalul iraqian a făcut o menţiune specială în ceea ce priveşte România şi aportul ţării noastre în continuare: provide intelligence suport! Adică, cei 61 de oameni din Detaşamentul de Informaţii de la Diwaniya, dotat cu dronele de la Giarmata, detaşament care a fost, este şi trebuie să rămînă o piesă importantă în structura noii Coaliţii de Voinţă, cum se numeşte începînd de astăzi.

Mai există, însă, un scenariu pesimist: începînd de astăzi, gherilele insurgente se vor reactiva brusc şi ţările Coaliţiei vor intra sub tirul rachetelor de 122mm sau al mortierelor de 85 şi 65 mm. Cu ce se poate solda acest asalt? Cu o prelungire a prezenţei americane în ţară, pentru re-impunerea stabilităţii!!!!, după 2011. De altfel, pe teren, Unchiul Sam dă semnale contradictorii vis-a-vis de retragerea tehnicii sau primenirea acesteia. Oricum, Iraqul este mult mai aproape de Iran, Siria, Afganistan, Pakistan şi... China!, iar problemele şi petrolul şi problemele Noului Orient Mijlociu vor continua să fie o prioritate a politicii externe americane, chiar şi în mandatul lui Obama, care a „avertizat” Israelul după declanşarea ofensivei în Gaza: „Mai uşor cu civilii”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu