Duminică, 15 februarie 2009, s-au împlinit 20 de ani de la retragerea URSS din Afganistan, război în care, de-a lungul celor 10 ani, au murit 15.000 de sovietici. Afganistanul a convins o generaţie întreagă de militari că au fost trimişi într-un război pe care nu îl pot cîştiga. La 20 de ani de la retragere, veteranii sovietici îşi amintesc: “Este ca şi cum te-ai lupta cu nisipul. Nici o forţă din lume nu îi poate învinge pe afgani”, a spus Oleg Kubanov, un ofiţer în vîrstă de 47 de ani cu ordinul Steua Roşie prins în piept, la un concert aniversar organizat la Moscova. “Este pămîntul lor sfînt, nu contează pentru ei dacă eşti rus sau american. Toţi sîntem soldaţi pentru ei”, a adăugat el.
Faptul că preşedintele american Barack Obama vrea să suplimenteze forţele americane din această ţară, desfăşurînd 60.000 de soldaţi, a reînviat amintiri amare pentru foştii militari sovietici care au luptat în Afganistan, al căror număr ajunsese la mijlocul anilor ‘80 la 100.000. “Numerele nu rezolvă nimic”, a spus Shamil Tyukteiev, în vîrstă de 59 de ani, care a condus un regiment în Afganistan în perioada 1986-1988. “Poţi pune cîte un soldat în faţa fiecărei case, la baza fiecărui munte. Am constatat pe pielea noastră, mai multe trupe, mai multă rezistenţă”!
Istoria se repetă. Tancurile şi trupele sovietice au intrat în Afganistan în 1979, pentru a instala un guvern comunist marionetă la Kabul. Dar, speranţele unei victorii rapide s-au năruit, iar forţele sovietice s-au văzut prinse într-un război de gherilă condus de mujahedinii sprijiniţi de Statele Unite cu armament şi bani şi care aveau acces la baze din Pakistan. Aşa s-au născut fundamentalismul islamic, talibanii, Ben Ladden, Al-Qaida. Se spune că în perioada statului islamic instaurat de talibani după alungarea forţelor sovietice, exportul de droguri, care finanţează aproape 40% din tranzacţiile de pe Wall Street (!), au scăzut la jumătate cauzînd pierderi uriaşe băncilor şi corporaţiilor „onorabile”. Atacul american, alungarea talibanilor şi „alegerea” ca preşedinte a lui Hamid Kharzai, fost director de proiect al UNOCAL-OIL pentru Asia Centrală, a repus lucrurile în făgaşul lor normal. Astăzi, 90% din piaţa americană de droguri este alimentată din Afganistan!
Preşedintele Obama pare hotărît să concentreze forţele americane în Afganistan, în detrimentul Iraqului, ceea ce ar putea fi un semnal că susţinătorii campaniei electorale a preşedintelui nu provin din zona petrolieră. Un memorandum secret al Pentagonului îi recomandă preşedintelui Barack Obama să atace Al-Qaida şi talibanii pe teritoriul Pakistanului, în contextul în care mujahedinii din Waziristan şi Beluchistan au atacat spatele frontului NATO, reuşind să blocheze aprovizionările pentru trupele aliate desfăşurate în Afganistan. În aşteptarea deciziei preşedintelui, grupări ale mujahedinilor au reuşit să arunce în aer, în nord-vestul Pakistanului, podul care asigura cea mai importantă rută de aprovizionare pentru trupele NATO din Afganistan. Atacul a fost realizat cu ajutorul unor tehnici militare şi explozibili sofisticaţi care au transformat în ruine podul lung de 10 metri de pe Khyber Pass, la 25 km de Peshawar. Pînă acum, pe aici au trecut 75% din carburanţii, armamentul şi alimentele pe care NATO le descarcă în portul Karachi. Purtătorii de cuvînt ai Alianţei Nord-Atlantice au recunoscut lovitura suferită, afirmînd că, pentru moment, „ruta este blocată“, şi este folosită una prin republicile din Asia Centrală.
Recomand tuturor o carte senzaţională: Vînătorii de zmeie. Pentru a reînvăţa alfabetul demnităţii şi planuri de viitor asupra Afganistanului, ţară în care se află dislocaţi 1000 de militari români!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu