vineri, 22 ianuarie 2010

AXA BAGHDAD-CHIŞINĂU-REŞIŢA


Jurnalistul Victor Nafiru scria pe blogul său http://victor-nafiru.blogspot.com/, în ceea ce mă priveşte, un articol (pentru care-i mulţumesc public!) cu titlul de mai sus. Mi-am permis să-l împrumut, sper să nu se supere! Şi asta pentru că evoluţia avenimentelor de la Chişinău are legătură cu titlul.
Pe scurt: premierul moldovean Vlad Filat a vizitat OFICIAL Casa Albă! Băsescu nu! În urma discuţiilor şi negocierilor, premierul moldovean a anunţat că Moldova va trimite un contingent de militari în Afganistan pentru a susţine efortul de război al Statelor Unite. Tinerii încorporaţi în serviciul militar cu termen nu vor fi trimişi în nici o operaţiune militară de menţinere a păcii, a declarat ministrul apărării Vitalie Marinuţă(în foto) în cadrul unui briefing din 21 ianuarie a.c., la Chişinău, răspunzînd astfel la speculaţii apărute în presă precum că trupe moldoveneşti vor fi detaşate în Afganistan. În războiul din Afganistan, în perioada anilor 1979-1989, au decedat circa 14 mii de soldaţi sovietici, dintre care 301 din Moldova. Pînă în prezent, se consideră dispăruţi fără urmă, cinci soldaţi moldoveni, care au participat la luptele din Afganistan. România suplimentează numărul militarilor din Afganistan cu 600, conform deciziei CSAT de ieri. Cei peste 1700 de militari români din Afganistan vor sprijinii încercările timide ale diplomaţiei române de a demonstra că sîntem încă un partener credibil şi predictibil în raport cu interesele ţării pe termen lung.
Pentru Filat este un gest de curaj politic să angajeze o Moldovă „neutră” într-un conflict de partea NATO şi a partenerilor occidentali, într-un moment în care vecinii nu sînt prea prietenoşi cu Republica Moldova. Dar, Filat a mai riscat şi a mai cîştigat de multe ori, aşa că am o mare încredere în premierul moldovean! Şi în raporturile cu România, a fost tranşant şi rapid, luînd parcă prin surprindere oficialii de la Bucureşti care dezamăgesc încă o dată cu lentoarea cu care gîndesc şi se mişcă. Evident, la nivelul decidentului politic!
Republica Moldova a avut militari şi în cadrul Coaliţiei din Iraq. Acum, în noul context de securitate regională, Chişinăul face un gest plin de curaj angajînd militari moldoveni în Afganistan. Oficial! Că neoficial, foşti militari moldoveni şi tehnică de luptă se află de ani de zile în teatrul de operaţii din Asia! Situaţia economică dificilă, o Ucraină îndreptată de tot spre Est, tot mai ostilă Moldovei, diferendul Transnistrean şi criminalitatea găgăuză sînt tot atîtea probleme ce ar putea fi deturnate acum de prezenţa militarilor moldoveni în teatrul de operaţii din Afganistan! În ceea ce priveşte Ucraina, Rada Supremă (Parlamentul) a amînat aprobarea proiectului Legii cu privire la ratificarea Acordului interguvernamental privind întreţinerea podurilor auto de la hotarul moldo-ucrainean. Acordul cu privire la întreţinerea podurilor de la hotarul moldo-ucrainean a fost semnat la Chişinău la data de 31 iulie 2006. Documentul determină complexul de lucrări, legate de întreţinerea podurilor, condiţiile de îndeplinire a acestora şi responsabilităţile financiare ale părţilor. Deputaţii ucraineni consideră că Moldova nu a respectat condiţiile Acordului cu privire la graniţa de stat din 1999 în ceea ce ţine de cedarea segmentului de autostradă în regiunea satului Palanca, în timp ce “anume Ucraina a făcut Moldova o ţară maritimă, oferindu-i un segment de mal al Dunării“ (Giurgiuleşti – n.r.). Potrivit legislatorilor ucraineni, „nerespectarea de către Moldova a Acordului trebuie să fie analizată minuţios“, iar Ucraina trebuie să ridice întrebarea cu privire la denunţarea acestui Acord. În rezultat, Preşedintele Parlamentului ucrainean, Vladimir Litvin, considerînd că „tuturor cărora nu le este lene, îşi aruncă ochii la teritoriul ucrainean“, a cerut de la diplomaţii ucraineni ca în termen de trei zile să clarifice situaţia în privinţa îndeplinirii de către Moldova a Acordului cu privire la hotarul de stat.
Anterior, Premierul Moldovei, Vladimir Filat, declarînd că Moldova a obţinut ieşire la Dunăre la Giurgiuleşti, datorită cedărilor acestui teritoriu din partea Ucrainei în schimbul unui segment de autostradă din Palanca, s-a poziţionat, practic, de partea autorităţilor ucrainene. În acelaşi timp, este cunoscut faptul că la mijlocul anilor ’90, cînd au început lucrările comisiei moldo-ucrainene pentru demarcare, ieşirea Moldovei la Dunăre nu era pusă la îndoială, iar părţile polemizau doar pe marginea lungimii malului dunărean al Moldovei, care în baza mai multor date măsura aproximativ 980 metri.
Segmentul de autostradă Odesa-Reni, cu o lungime de 7,7 km, în regiunea localităţii Palanca din Republica Moldova a fost transmis în exploatarea şi sub jurisdicţia Ucrainei conform Protocolului adiţional la Acordul de frontieră dintre Ucraina şi Moldova, semnat la 18 august 1999. Ucraina insistă asupra transmiterii inclusiv şi a teritoriului de sub această autostradă, în pofida faptului că în Acord se stipulează clar că „segmentul transmis este proprietate a Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova“. Fragmentul de drum este parte a unei autostrăzi cu o lungime de 310 km, care leagă partea de Sud-Vest a regiunii Odesa cu restul Ucrainei.
Protocolul adiţional la Acordul de frontieră dintre Ucraina şi Moldova privind transmiterea în proprietatea Ucrainei a unui segment de autostradă Odesa – Reni, în regiunea localităţii Palanca din Republica Moldova, a terenului pe care se găseşte, precum şi regimul de exploatare, a fost semnat între Guvernul Ucrainei şi cel al Moldovei la 18 august 1999. Vladimir Filat, în acea perioadă, ocupa postul de ministru de Stat în Guvernul Moldovei.
Un sprijin concret ar putea veni din partea României, iar Traian Băsescu este dator să meargă săptămîna viitoare la Chişinău nu doar cu vorbe, ci cu un ambasador competent, cu o schemă de redimensionare a aparatului diplomatic din ambasadă, cu termene concrete pentru consulatele de la Bălţi şi Cahul, cu oameni de afaceri, cu ajutoare de stat.
Moldova a ţîşnit pe culoarul cel bun graţie unor politicieni tineri şi vizionari. Ca în sport, trebuie ajutată să rămînă acolo, să i se apere spatele pentru a putea lua avans. Asta ar fi treaba României! Acum, chiar nu mai avem nici o scuză!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu