duminică, 11 aprilie 2010
JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 70(112)
POLONIA. ŞOC ŞI GROAZĂ
Constat că actualitatea ne deformează spiritul. Ascult emisiunea „D-ale casei”, cu Dragoş şi Monica Stoica, la Radio România Actualităţi, în maşina cumnatului meu ce mă duce la aeroport. Puii mei stau pe bancheta din spate. Darius încearcă să doarmă, eu surprind fragmente din emisiune, dialoguri, dilema Caraş-Severin şi Caransebeş, jurnalul scurt. Informaţie şoc, pentru mine, care în scurta vacanţă de Paşte am încercat să stau doar cu ai mei, fără să mă uit la televizor, să citesc ziarele sau să mă intereseze actualitatea: preşedintele polonez a murit în accident de avion! Prima reacţie a fost: cu ce o fi călcat pe bec şi faţă de cine? HORRESCO REFERENS, vorba lui Virgiliu în Cartea a 2-a din ENEIDA! Atît de dezumanizat să fi ajuns încît prima reacţie să fie o întrebare malefică şi nu o exclamaţie omenească?
Ajuns la Chişinău, baleiez canalele de ştiri şi nu numai. Constat, din nou, că singurul JURNALIST de televiziune credibil rămîne Angela Gonţa, de la ProTV! De fapt, Angela este chiar ProTV-ul, aşa cum era la început, în România: mereu pe fază, mereu în direct, mereu la faţa locului. Restul... o băşcălie (asta nu vine de la başkan – precizare pentru cititorii „profesionişti”!) şi mereu un şut în cur dat profesiei pe care o iubesc şi m-am angajat să o slujesc de 23 de ani! Dar, să revin la ştire!
Polonia şi Rusia au decretat doliu naţional în urma morţii preşedintelui polonez Lech Kaczynski în accidentul aviatic petrecut în apropiere de oraşul rusesc Smolensk.
Şeful statului polonez urma să participe la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde poliţia secretă sovietică a ucis peste 20.000 de ofiţeri polonezi în timpul celui de-al doilea război mondial.
Premierul polonez Donald Tusk şi cel rus Vladimir Putin, care conduce comisia specială de anchetă, s-au deplasat la locul în care s-a prăbuşit avionul. Cadavrele victimelor catastrofei aeriene, între care şi cel al preşedintelui Kaczynski, au fost transferate la Moscova pentru a fi identificate. Un oficial militar rus a afirmat că avionul nu a executat comenzile turnului de control, care i-a recomandat să schimbe aerodromul. Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, traiectoria de aterizare a aeronavei a avut abatere de la cea normală.
Deocamdată oficialii ruşi se abţin de la concluzii asupra prăbuşirii aeronavei, acestea urmînd să fie făcute după ascultarea înregistrării celor două cutii negre, care au fost găsite la scurt timp după începerea căutărilor la locul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze. Prezentarea datelor despre ultimele clipe ale aeronavei prezidenţiale vor fi făcute publice după finalizarea anchetei. O comisie specială a fost instituită de către preşedintele rus Dimitri Medvedev şi este condusă de premierul Vladimir Putin. Ancheta comisiei speciale se desfăşoară în paralel cu cea a comisiei poloneze. La finalul anchetelor va fi prezentat un raport comun al oficialilor ruşi şi polonezi.
Conform Constituţiei poloneze, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, va asigura funcţia de şef interimar al statului, după moartea preşedintelui Lech Kaczynski.
Autorităţile de la Varşovia au anunţat că vor avea loc alegeri prezidenţiale anticipate, data acestora urmînd să fie stabiliă într-un termen de două săptămîni.
Alături de şeful statului se mai aflau în avion şeful statului major al armatei poloneze, comandanţi ai trupelor terestre, navale şi aeriene, şeful adminstraţiei prezidenţiale, politicieni dar şi guvernatorul băncii centrale. Practic, după 70 de ani de la oroarea din pădurea Katyn, Polonia este din nou decapitată!
Agenţia France Press face o cronologie a accidentelor aviatice în care au fost implicaţi preşedinţi de state.
29 martie 1959: primul preşedinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda, a fost ucis în explozia avionului său Noratlas în plin zbor la 200 de kilometri sud de Bangui, în condiţii care nu au fost niciodată elucidate.
18 septembrie 1961: Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit într-un accident în jungla din Zambia.
27 mai 1979 : avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a dispărut în mare în largul Dakarului.
4 decembrie 1980: premierul portughez Francisco Sa Carneiro şi ministrul Apărării Adelino Amaro de Costa au murit într-un accident al avionului lor în Camarate, în apropiere de Lisabona. În decembrie 2004, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că a fost vorba despre un atentat.
24 mai 1981 : preşedintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera şi ministrul Apărării au murit într-un accident al avionului lor în sudul ţării.
1 august 1981: generalul Omar Torrijos, mîna de fier a regimului din Panama, este victima unui accident de avion în vestul ţării.
19 octombrie 1986 : primul preşedinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit împreună cu alte 24 de persoane în accidentul avuonului său Tupolev 134 în nord-estul Africii de Sud.
17 august 1988 : preşedintele pakistanez Zia ul-Haq, mai mulţi oficiali militari pakistanezi şi ambasadorul american la Islamabad au decedat în apropiere de Bahawalpur (zona central-estică a Pakistanului), înt-un accident de avion.
6 aprilie 1994: un Falcon 50 care îl transporta pe preşedintele Rwandei Juvenal Habyarimana, pe omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira, şi alţi oficiali de rang înalt din cele două ţări, a fost doborît în timpul aterizării la Kigali, de rachete sol-aer, declanşînd genocidul tutsi din Rwanda.
12 februarie 1998: prim-vicepremierul sudanez Al-Zubair Mohamed Saleh este ucis în Sudanul de Sud.
1 martie 2004: preşedintele macedonean Boris Trajkovski moare împreună cu patru dintre colaboratorii săi într-un accident de avion produs în sudul Bosniei, în timp aeronava se pregătea să aterizeze la Mostar.
1 august 2005: liderul din Sudanul de Sud John Garang, vicepreşedintele ţării, moare în Sudan în accidentul unui elicopter care îl ducea în Uganda.
29 octombrie 2006: sultanul califatului Sokoto (Nigeria), Muhammadu Maccido, a murit în accidentul unui Boeing 737 al companiei private ADC, care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare la Abuja (Nigeria), provocînd moartea a 96 de persoane.
După cum vedeţi, majoritatea tragediilor aviatice de acest fel s-au produs în Africa şi marea majoritate au fost ASASINATE! Nu ştiu de ce, dar închei cu aceeaşi întrebare de început: PE CINE A SUPĂRAT PREŞEDINTELE POLONEZ?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu