TOT APA
Ieri, am pornit-o spre sud,speriat că cimitirul ostaşilor români de la Ţiganca ar putea fi inundat. Am fost numai pe jumătate, jumătate din mine rămînînd la Chişinău, prietenii ştiu de ce, pentru că atîta timp cît Europa mai e liberă, pot să-mi aleg singur subiectele! Binee!
Cimitirul ostaşilor români din satul Ţiganca va scăpa de inundare, chiar dacă apele Prutului vor crea o breşă în digul de la Zîrneşti. Din nefericire, cele două sate s-ar putea să nu scape de furia apelor. Ieri, după-amiază apa atingea deja 3 metri pe pajiştile din jurul localităţilor. La Ţiganca, a fost prezent ieri şi preşedintele Moldovei, Mihai Ghimpu, care a mulţumt României pentru ajutorula acordat în aceste situaţii dificile, deşi, şi ţara noastră are mari probleme!
La Nemţeni, satul care a fost inundat în urmă cu o săptămînă, apa a staţionat, dar nu pare să se retragă în curînd. Asăzi, specialiştii, împreună cu autorităţile locale hotărăsc dacă vor rupe un dig să evacueze incinta. Am trecut, ieri, cu o barcă a IGSU şi am văzut zeci de case prăbuşite. 520 de case sînt inundate în Raionul Hânceşti şi peste 1400 de persoane au fost evacuate. 180 de militari ai Armatei Naţionale muncesc, în 4 schimburi, la construirea de diguri, supraînălţări, evacuări de persoane şi bunuri materiale. Ieri, militarii au instalat un pod mecanic pentru a putea continua evacuarea din Cotul Morii, dar au început şi îmbăierea sinistraţilor şi continuă hrănirea acestora cu 3 bucătării de campanie.
Ministrul de stat, Victor Bodiu, care este coordonatorul Serviciului pentru Situaţii Execepţionale în Raionul Hânceşti, continuă coordonarea dispozitivelor de intervenţie la faţa locului. De duminică, au fost eliberate importante cantităţi de hrană de la Rezerva de Stat pentru hrănirea sinistraţilor. În fiecare zi premierul Vlad Filat e acolo, trupele le inspectează ministrul apărării Vitalie Marinuţă! "Băieţii mei" sînt tot acolo: şi Sergiu, şi Sîli şi ceilalţi! "Lipsesc fetele"!, de parcă ar spune ceva de genul, ce-i lipsea chelului? Rochie lungă!
Şi Detaşamentul românesc al IGSU, coordonat de lt.col. Marian MIhai, a continuat misiunile de salvare a populaţiei, cu bărcile şi autocamioanele româneşti. Astăzi, e o nouă zi! Colonelul are 40 de ani şi o experienţă de invidiat! I-a făcut pe ăştia de la Apele Moldovei să mănînce creioane. Băieţii, săritori, chiar dacă au mai puţini bani la solde. Ne simţim o familie. Apele ne unesc! Pe locuitrii din Nemţeni, apele îi va despărţii. Bărbaţii vor munci la Moscova pentru a reconstrui casele dărîmate. Femeile şi copiii vor rămîne acasă. Prea multe plecări, prea multe despărţiri, prea multe bun-rămasuri... E ca într-o poveste evreiască în care EA e evreică, lucrătoare la o editură, citită - păr negru tuns scurt, nasul mare şi uşor coroiat, ochii mari, limpezi, negri şi adînci, cu înţelepciunea Torei încrustată în ei din naştere. El, palestinianul acela infantil şi tandru, gata să meargă la Allah pentru ea, în neputinţa de a avea-o! E, de fapt, parabola fructului oprit, scris pe Luci ul apei revărsate tumultuos, al accesului la fericirea deplină, la linişte şi şansa de a sta "grămăjoară" fără nici o ameninţare!
Bravo, măi băiatule! Ce fotografii reuşite...Mi-e dor să pornim iarăşi împreună aiurea, cu rucsacii la spinare şi aparatul la gât!
RăspundețiȘtergere