vineri, 3 septembrie 2010
LA MULŢI ANI, ARMATEI NAŢIONALE!
Astăzi, Armata Naţională a Republicii Moldova împlineşte 19 ani! La mulţi ani! tuturor militarilor moldoveni pe care, în decursul timpului, a fost o bucurie să-i întîlnesc. Despre Sîli, Sergiu Răilean sau Bucliş nu vreau să vorbesc! Nici despre Alex sau Ala. Cunoscîndu-i pe ei, mai mult sau mai puţin, în clipe grele, sau mai plăcute, nu am nici o îndoială că Armata Naţională este LIDER al încrederii populaţiei, în sondajele de opinie care se fac la Chişinău. I-am cunoscut pe ofiţerii şi geniştii moldoveni la Baghdad. I-am cunoscut şi la ei acasă, în cazarmă, sau la paradă, în "zona de pacificare", în poligonul de la Bulboaca, sau la inundaţiile devastatoare care au afectat Raionul Hînceşti. Îmi amintesc de noaptea aceea în care ploua cu găleata şi noi mergeam cu ZIL-urile spre malul stîng al Prutului. Sau despre lunga noapte împreună cu Doctorul, Sîli şi Sergiu. Sau despre ajutoarele împărţite sinistraţilor de Bucliş. Sau despre drumul infernal, pe malul Prutului, cu o Lada militară, de la Ţiganca la Cotul Morii. Ce vremuri...
Vremuri promiţătoare pentru Armata Naţională şi pentru faptul că în postul de ministru al apărării se află acum, şi sper că nu numai acum, un ofiţer tînăr, cu experienţă, profesionalizat la şcoala CIMIC a Armatei Americane. Vitalie Marinuţă, s-a născut la 16 iunie 1970 în satul Holercani, raionul Dubăsari. În 2007 absolvă Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene, Chişinău, Facultatea Relaţii Internaţionale, licenţiat în domeniul relaţiilor internaţionale, în 2004 – Şcoala Navală de Studii Postuniversitare din or. Monterey, California, SUA, master în domeniul securităţii (relaţii civil-militare), în 2000 – Colegiul Comandamentului şi Statului-Major al Armatei SUA, Ft. Leavenworth, Kansass, după ce în anul 1992 devine absolvent al Şcolii Militare a Trupelor Aeropurtate din Reazani, Federatia Rusă, ofiţer al unităţilor aeropurtate; traducător militar (limba franceză). Între 2005 şi 2006 a ocupat funcţia de ofiţer pentru planificare politico-militară şi strategică la Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM), Tampa, SUA. 2004 – 2005 – specialist principal în Secţia planificare şi programe, Direcţia operaţii, Marele Stat-Major al Armatei Naţionale. Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 4-V din 25 septembrie 2009 a fost numit în funcţia de ministru al apărării. Un mare cîştig pentru Armata Naţională, un mare cîştig pentru Moldova! Şi mai sînt zeci de ofiţeri care au studiat la şcolile NATO din Europa şi Statele Unite. Unul dintre ei este şi lt. col. Sîli Dumitru!
În aceste condiţii, dar şi prin prisma derulării Parteneriatului pentru Pace NATO-Republica Moldova, apropierea de spaţiul Euro-Atlantic este una firească. Cum la fel de fireşti ar trebui să fie diplomaţia militară şi transformarea Republicii Moldova din consumator în furnizor de securitate. Crearea unui batalion mixt, moldo-român şi deplasarea de trupe în teatrele de operaţii, alături de partenerii din NATO reprezintă paşi fireşti ai oricărei integrări. Fie ca aceste puncte să fie marcate cît mai curînd!
La mulţi ani, Armatei Naţionale!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu