luni, 22 noiembrie 2010
UN NATO DE AUSTERITATE!
Liderii NATO au adoptat, la sfîrşitul acestei săptămîni, la Summit-ului NATO de la Lisabona, un Nou Concept Strategic, care va servi Alianţei ca şi cadru de manifestare pentru următorii 10 ani. Noul Concept strategic reconfirmă ca fiind esenţial angajamentul aliaţilor de a se apăra unul pe altul împotriva oricărui atac, punct promovat aproape cu disperare de diplomaţia română şi preşedintele Traian Băsescu. Documentul stabileşte viziunea NATO pentru o Alianţă în evoluţie, care va rămîne capabilă să-şi apere membrii împotriva ameninţărilor moderne şi angajează transformarea NATO într-o organizaţie mai dinamică, mai pregătită şi mai eficientă, şi... mai Pacifică, subliniind faptul că a venit timpul pentru NATO să dezvolte noi capabilităţi şi noi parteneriate. Noul Concept Strategic deschide calea pentru ca Alianţa să-şi modernizeze capacităţile necesrae pentru îndeplinirea misiunii de bază, accea de apărare colectivă, în timp ce continuă să promoveze stabilitatea internaţională.
NCS cere aliaţilor să investească în capabilităţi cheie pentru a răspunde ameninţărilor emergente şi agreează dezvoltarea în interiorul Alianţei a capabilităţilor necesare de apărare antibalistică şi împotriva atacurilor cibernetice. Pentru investiţii serioase în timp de criză, NATO simte nevoia reducerii cheltuielilor. Conform datelor furnizate de publicaţia „Europe Diplomacy&Defence”, din 16 noiembrie a.c., din anul 1951, pînă anul trecut, au fost create tot felul de agenţii. Drept urmare şi astăzi unele dintre agenţii continuă să fie utile numai unui număr limitat de ţări. Acum funcţionează 14 astfel de agenţii, în şapte ţări aliate, cu nu mai puţin de 6.000 de funcţionari angajaţi, un număr considerat MARE chiar şi pentru o alianţă planetară! Prin urmare, reforma vizează diminuarea acestor structuri atît pentru a micşora cheltuielile, cît şi pentru a elimina organismele paralele. Vor avea de cîştigat, prin redistribuiri bugetare: 1.achiziţiile publice; 2. sprijinul logistic - inclusiv întreţinerea anumitor echipamente din NATO; 3. comunicaţiile şi informaţiile. Şi structurile de comandă vor fi reduse la nivelul de 9.000 de oameni, faţă de 13.500 în 2010 şi 27.000 în 1995. De asemenea, numărul comandamentelor aliate, care erau 26 în 1995 şi acum sînt 11, va fi redus la 7. Vor rămâne funcţionale comandamentele supreme - SHAPE din Mons şi ACT în Norfolk -, două comandamente operaţionale dislocabile, comandamentele specifice pentru forţele aeriene şi navale, şi o organizaţie pentru instruirea personalului plasată sub autoritatea ACT. “Acesta este un plan de acţiune … care stabileşte în mod clar etapele concrete NATO pe care NATO le va adopta în următoarea perioadă”, a subliniat Secretarul General al NATO. “Se va creea o Alianţă care va fi eficientă, mai angajată şi mai eficientă decât oricînd înainte.”
Noul Concept Strategic oferă ţărilor partenere din întreaga lume mai multe oportunităţi pentru dialog şi cooperare cu Alianţa, NATO angajîndu-se să consolideze cooperarea cu Rusia. De asemenea, ţine uşa deschisă pentru aderarea la NATO a democraţiilor europene, o oportunitate pentru Republica Moldova, de exemplu, să forţeze uşile democraţiilor vestice, fără a se evita problema Transnistriei, adusă în atenţie de scrisoarea adresată e preşedintele actual al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, comandamentului NATO.
Lansarea oficială a perioadei de tranziţie şi fixarea anului 2014 ca punct final al transferului de responsabilitate, pentru securitatea internă, de la ISAF la armata naţională afgană a fost privită cu oarecare circumspecţie, iar pariurile din culisele summit-ului dau ca un mare eşec acest termen! Dezvoltarea capacităţilor proprii ale armatei afgane, formarea profesioniştilor necesari acesteia şi susţinerea dialogului politic sînt pincipalele elemente ale sprijinului aliaţilor pentru autorităţile afgane.
15 state membre ale NATO au anunţat reduceri semnificative ale bugetelor naţionale pentru apărare; numai 6 din 28 de ţări aliate – respectiv Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Grecia şi Albania – alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, în conformitate cu obligaţiile asumate în cadrul Alianţei; bugetul NATO va avea un deficit, în anul 2010, de 500.000.000 euro. România, prin vocea preşedintelui Băsescu şi-a asumat nerespectarea angajamentelor asumate, inclusiv în ceea ce priveşte înlocuirea resursei de apărare aeriană, prin incapacitatea de înlocuire a flotilei de MIG-21 LanceR. Nu este exclus ca România să solicite aliaţilor servicii de poliţie aeriană, ceea ce echivalează cu desfiinţarea aviaţiei militare naţionale! De fapt, pe fondul unei subfinanţări cronice, armata româniei se canibalizează cu efecte incalculabile în viitor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu