miercuri, 23 februarie 2011

UCM REŞIŢA ÎN CORZI!



Nu pot să cred că e atît de şi că "şpaga" de la Reşiţa este emblematică pentru corupţia din România. Cert este că cel mai mare angajator reşiţean este în corzi, iar zvonurile privind concedierea a 1500 de muncitori de la uzina reşiţeană au făcut deja de cîteva ori turul oraşului. De asemenea, cunoscînd mlaştina românească, nu-mi vine să cred că scandalul cu DNA nu are legătură cu privatizarea Hidroelectrica, cu grupurile de interese şi alte asemenea poveşti. "Manualele" spun că dacă nu au 300.000 de locuitori, comunităţile nu sînt interesante. Pe cale de consecinţă, în oraşele cu 80.000 de locuitori se poate întîmpla orice! Se întreabă cineva ce se întîmplă cu uzina, cu muncitorii, cu locuitorii judeţului, cu echipa de handbal sau cu cea de automobilism? NU!, Firesc! Textul de faţă nu este o pledoarie PENTRU Adrian Chebuţiu, dar este un exerciţiu firesc, cel de a pune întrebări:

Preşedintele Director General al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, şi directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Preda, judecaţi într-un presupus dosar de corupţie, şi-au dat astăzi demisia din toate funcţiile deţinute în cadrul UCMR. Potrivit lui Chebuţiu, demisia sa are trei componente: una de funcţionalitate dictată de nevoia ca UCM Grup să meargă înainte pe perioada anchetei, una de onoare (Chebuţiu a declarat chiar înainte de data de 13 decembrie, ziua arestării sale, că va demisiona dacă acuzaţiile care i se aduc şi turnura pe care o va lua evenimentele vor prejudicia imaginea companiei) şi una obligatorie - dat fiind faptul că procurorii DNA au repetat cu obstinaţie în toate pledoariile susţinute în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că prin funcţiile pe care le deţine, Chebuţiu "ar putea influenţa martori şi altera probe" în dosarul în care este anchetat. Practic, demisia a fost "un troc" cu instanţa pentru acceptarea judecării celor doi în stare de libertate, după cum a declarat Chebuţiu, la Reşiţa, în cadrul unei conferinţe de presă.

UCM Reşiţa (UCM), compania care i-ar fi vîndut libanezului Said Baaklini patru motoare electrice din anii 1980 - construite iniţial ca grupuri electrogene pentru centrala nucleară de la Cernavodă- evaluate la 250 mil. euro, pe baza cărora acesta ar fi cerut o restituire ilegală de TVA de 60 mil. euro, este controlată în proporţie de 97% de către grupul elveţian Inet AG, care a preluat în 2003 pachetul majoritar de acţiuni de la stat în consorţiu cu Asociaţia Salariaţilor din UCMR. Adrian Chebuţiu se declară nevinovat, singurele obiective urmărite prin semnarea acelui contract fiind: valorificarea unor stocuri fără mişcare la cel mai bun preţ, o creştere a cifrei de afaceri, în 2010, în vederea creşterii atractivităţii companiei pentru potenţialii investitori, şi, cel mai important, alimentarea fluxului de numerar curent, extrem de necesar companiei care realizează produse cu cicluri lungi de fabricaţie. Potrivit lui Adrian Chebuţiu, la semnarea contractului, UCM Reşiţa ar fi trebuit să încaseze 10% din valoarea totală a contractului, 25 de milioane de euro + TVA, dar s-a încasat doar suma de 5 milioane. Potrivit DNA, în 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, UCM Reşiţa a emis o factură în valoare de 250 milioane euro + TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti, controlată de Said Baaklini, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Raportul este semnat de Adrian Chebuţiu şi mai precizează că societatea nu are nici o implicare în dosarul de cercetare penală, iar organele abilitate nu au dispus măsuri care să influenţeze situaţia patrimonială şi financiară a acesteia.

UCM Reşiţa este o companie românească de interes strategic, care deţine 80% din parcul de maşini hidroelectrice al Companiei HIDROELECTRICA! Totodată, este cel mai mare angajator din Caraş-Severin, care asigură 3950 de locuri de muncă, cu venituri, în 2010, de 75 de milioane de euro. UCMR este SINGURUL producător român de hidroagregate şi printre puţinii din lume, şi este cea mai mare companie din industria grea din România. Pe de lată parte, UCM Reşiţa este singura companie de pe Bursă listată la categoria a III-a, din cauză că nu îndeplineşte criteriile de admitere la categoria a II-a. La 7 ani de la privatizare, datoriile istorice ale fostei Întreprinderi Constructoare de Maşini Reşiţa NU au fost şterse, deşi acest aspect este prevăzut în contractul de privatizare al societăţii. UCM Resita a fost preluată în 2003 de către un consorţiu format din firma elveţiană INET şi asociaţia salariaţilor UCM, în urma unei tranzacţii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. În prezent, INET controlează 96,39% din capitalul companiei.

Deşi a negat faptul că arestarea sa şi dificultăţile în care a fost împinsă compania ar avea legătură cu viitoarea posibilă privatizare a Hidroelectrica, Adrian Chebuţiu a declarat că are suspiciunea că "în jurul grupului UCMR există grupuri de interese care au alte priorităţi decît consiliul de administraţie"!

Ca urmare a acestor mutări, echipa de handbal masculin UCM Reşiţa, lider în Campionatul Naţional, recent calificată în sferturile de finală a Cupei Campionilor şi de două ori cîştigătoare a Challenge Cup, s-a desfiinţat, începînd de astăzi. Vestea vine în ultima zi de transferuri pentru a putea oferi posibilitatea "admirabililor jucători de la echipă" să semneze cu alte formaţii de club, a spus Chebuţiu, cu lacrimi în ochi. "A fost un vis frumos. Dar, Adrian Chebuţiu a pierdut bătălii, însă niciodată războiul"!, a declarat fostul PDG al UCMR Grup.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu