vineri, 6 mai 2011

CU SCUT, NU PE SCUT!


Am auzit, în ultimele două zile, numeroase discuţii pro şi contra despre scutul american anti-rachetă amplasat în România, de la reacţia ţîfnoasă a ruşilor la comentarii de genul "maică, în loc să ne dea butelie...", pe care Radio Reşiţa, post public obligat să facă POLITICĂ NAŢIONALĂ, le-a transmis ieri, la prînz, între cîteva denumiri de firme şi componente tehnice scrise, parcă, în chineză, de parcă "baba surdă" ar fi fost interesată de producătorul motorului de rachetă, dacă e american sau pakistanez! Dar, asta e o altă discuţie!

După şedinţa CSAT, Preşedintele Traian Băsescu a declarat că “sistemul antirachetă american va fi amplasat la baza aeriană Deveselu, din judeţul Olt”, pe care am vizitat-o în 1988, militar fiind, pe atunci componentă de apărare anti-NATO cu escadrile de MIG-21. Baza aeriană rămîne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american”, a spus preşedintele Băsescu, citat de AGERPRES. Potrivit preşedintelui, au fost analizate mai multe locaţii, fiind necesar să se ţină cont în alegere de circa 120 de parametrii care trebuiau îndepliniţi pentru o astfel de locaţie, pentru ca sistemul să fie în siguranţă. Faptul că baza, în care vor fi cantonaţi aproximativ 200 de militari americani, rămîne sub comandă românească spune multe despre parteneriatul şi încrederea româno-americane şi despre competenţa militarilor români. De fapt, nu este pentru prima dată cînd militari americani "vor lupta" sub o altă comandă decît cea americană. Precedentul s-a consumat în Afganistan, cînd o companie de infanterie a fost încorporată Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" - "Scorpionii Roşii"! Participarea României la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa, în noua sa variantă (European-based Phased, Adaptive Approach for Missile Defense/EPAA), anunţată de Presşedintele SUA, Barack Obama, încă de la 17 septembrie 2009, reprezintă un succes al ţării noastre, atît în relaţia bilaterală cu Statele Unite, cît şi în cadrul NATO. Proiectul bilateral cu SUA contribuie substanţial la întărirea securităţii României şi la consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral. În perspectivă, proiectul nostru bilateral cu SUA va reprezenta o contribuţie valoroasă la viitorul program NATO de apărare antirachetă. Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apărării la 1 februarie 2010, sînt avute în vedere patru etape de realizare:

- Etapa I (în desfăşurare): Protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şi vectori-interceptori SM-3 amplasaţi pe nave, însoţită de amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei. Prima etapa a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei „USS Monterey”, echipată cu sistemul Aegis.

- Etapa II (orizont de timp 2015): Extinderea protecţiei aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM-3 (care să permită lansarea de la sol) şi a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate în unităţi terestre din Europa de Sud-Est. În proiect, este convenit faptul ca interceptorii vor fi amplasaţi în România, în timp ce locaţia bazei radar urmează a fi stabilită.

- Etapa III (orizontul de timp 2018): Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre în Polonia, precum şi prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi interceptori SM-3, amplasaţi pe mare şi pe uscat.

- Etapa IV (orizontul de timp 2020): Extinderea protecţiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM-3 şi a sistemelor radar.

Sistemul este pur defensiv, iar ţăranii din Deveselu, în căruţele lor, NU se vor întîlni pe uliţe cu "tancurile care transportă aceste rachete", aşa cum ni se spunea la radio! Iar silozurile... vor fi în siguranţă (vezi foto!)! În ceea ce priveşte renunţarea Cehiei la program, pot să spun că gestul s-a făcut din considerente politice (viziunile preşedinţiei cehe) şi economice (compensaţiile materiale cerute de la USA au fost imposibil de satisfăcut!). Faptul că Federaţia Rusă chiţăie acum, ca din gură de şarpe, de ochii lumii!, este normal. Ruşii vor folosi din nou România ca pretext pentru a mai obţine o concesie la vreo negociere cu SUA sau Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Moldova, scutul amplasat la Deveselu asigură o protecţie totală a spaţiului aerian moldav, iar dacă Smirnov, mahmur şi fără citramon, va lansa, din greşeală, o rachetă, se va ştii acest lucru! Pe de altă parte, obsesia asta a Rusiei cu "anexarea Moldovei" ţine de perioada Războiului rece şi a "spaţiului vital" dintre Carpaţi şi Odessa! Ruşii nu pot uita cum şi Napoleon şi Hitler au ajuns în uriaşa cîmpie rusă şi era să o ia pe coajă... De aceea, suflă şi în iaurt! Amplasarea în România ţine şi de o oarecare turbulenţă în Orientul Mijlociu - mereu tulburat, de altfel - şi de posibilitatea ca anumite entităţi non statale să lanseze din regiune un vector! Hamas-ul deţine deja cîteva fabrici de rachete, modeste, e drept, deocamdată!

În aceste condiţii, parteneriatul bilateral strategic româno-american ESTE POLITICĂ NAŢIONALĂ (şi trebuie reflectat ca atare în mass-media publice!) şi reprezintă încă o dovadă că ţara noastră rămîne un partener de nădejde al Statelor Unite, că putem fi - şi sîntem! - (cu) SCUT nu PE SCUT, cum şi-ar dori mulţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu