luni, 17 octombrie 2011
GAURA DIN STEAG
Mare tevatură, mare, în presa scrisă de la acest sfîrşit de săptămînă. Cică Televiziunea Română a început să-şi mai spele din păcatele de la Revoluţie!? Programul 1 al postului naţional a difuzat joi seară, în cadrul emisiunii „Exclusiv", un document video care demontează o minciună veche de 22 de ani. Ion Iliescu a negat cu vehemenţă, în ultimele două decenii, că ar fi cerut ajutor militar sovietic în timpul Revoluţiei din 1989. În respectivul fragment video apare crainicul TVR George Marinescu (decedat în septembrie, anul acesta) care citeşte următorul comunicat: „Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucît agenţii străini şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, pentru a distruge ceea ce poporul român a cucerit". Analiştii de serviciu consideră că acest document reprezintă o "pistă de plecare solidă" în interpretarea istorică a ceea ce pînă acum s-a numit Revoluţia Română din 1989. "O revoluţie care se dovedeşte a fi o autentică lovitură de stat", titrează unele publicaţii, de parcă acest adevăr, cunoscut de toată lumea, dar nerostit de nimeni cu voce tare, ar fi o noutate.
În biblioteca mea, stă o carte publicată în România în 1994. "La cele mai înalte nivele", Editura Elit, Bucureşti, este scrisă de istoricul şi analistul principal al CNN, Michael R. Beschloss şi fostul jurnalist, ambasador la Moscova şi adjunct al secretarului de stat Madeline Albright, Strobe Talbott. În versiunea românească, ce aparţine Ancăi Irina Ionescu şi Radu Paraschivescu, la paginile 240-241 se află următoarea referire la "revoluţia" din decembrie 1989: "Unii dintre cei care îl răsturnaseră pe Ceauşescu au mers pînă acolo încît să facă apel la Gorbaciov ca să trimită trupe pentru a-i împiedica pe securiştii lui Ceauşescu să menţină dictatura (la întîlnirea de la Moscova, de la începutul lui decembrie 1989, au fost prezenţi la întîlnirea cu Gorbaciov, NOII lideri ai Europei de Est. Singurul stalinist rămas a fost Ceauşescu pe care, potrivit stenogramelor, liderii reformatori "s-au străduit să-l ignore". Este posibil ca noii lideri de la Bucureşti să fi cerut ajutor Moscovei în lumina apărării Perestroikăi şi Glasnostului sovietic! n.a.). La Washington, Baker mormăia pe sub mustaţă că sovieticii "au şi motive şi capacitatea de a face ceva ca să oprească vărsarea de sînge". Duminică, 24 decembrie, a declarat în cadrul emisiunii ÎNTÎLNIRE CU PRESA, a Canalului NBC, că "Statele Unite nu vor obiecta dacă Pactul de la Varşovia va considera necesar să intervină în România" (...) S-ar fi putut ca Baker să aibă şi alte motive, în afară de dorinţa de a pune capăt vărsării de sînge:Statele Unite tocmai lansaseră o invazie masivă în Panama, numită Operaţiunea Cauza Justă... (...) Trupele trimise, eventual, de Gorbaciov să zdrobească libertatea în România ar fi putut oferi o contrapondere pentru acţiunile americane din Filipine şi Panama. În felul acesta s-ar fi stabilit tacit o nouă doctrină americano-sovietică, conform căreia ambele puteri ar fi avut dreptul să acorde sprijin militar pentru "cauzele drepte" din sfera lor de influenţă. Baker i-a cerut lui Matlock telegrafic să-i sondeze pe sovietici în legătură cu atitudinea lor în problema României. Cînd Matlock s-a dus la Comitetetul Central şi la Ministerul de Externe, unii dintre sovietici şi-au pus întrebarea dacă nu cumva americanii le întindeau o cursă. (...) Apoi, dacă forţele sovietice vor intra în România, Statele Unite vor condamna în mod public intervenţia, cîştigînd puncte enorme în ochii opiniei publice mondiale. Şevarnadze adoptă o atitudine mai puţin suspicioasă. (...) Era categoric împotriva unei intervenţii din afară. Revoluţia românilor era treaba lor şi a nimănui altcuiva. Orice fel de amestec din partea Uniunii Sovietice l-ar transforma pe Ceauşescu în martir".
Despre ce vorbim?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
super tare articolul!
RăspundețiȘtergereChicago Tribune din 25 decembrie 1989
RăspundețiȘtergerehttp://mariusmioc.wordpress.com/2010/04/19/chicago-tribune-sua-nu-s-ar-opune-unei-invadari-a-romaniei/