miercuri, 14 decembrie 2011
AFGANISTAN: DEDESUPTUL VORBELOR MĂREŢE - CORUPŢIA!
Nu am mai scris demult despre Afgansistan. Poate şi din cauza refuzului jignitor al ministrului OPrea de a fi prezent în teatrul de operaţii, la Kandahar, de 1 decembrie. Şi totuşi, ultimele evenimente şi reacţii politice, ascunse dedesuptul vorbelor frumoase, mă fac să amintesc cîteva lucruri, despre un spaţiu în care corupţia este un mod de viaţă şi în care, probabil, unii dintre oficialii români s-ar simţi ca peştele în apă! Guvernul de la Kabul dă vina public pe grupurile islamice pakistaneze pentru recenta creştere, alarmantă, a numărului atentatelor teroriste din Afganistan. Ultimul de acest fel, a ucis peste 80 de pelerini şiiţi! Autorii? Un grup extremist sunnit pakistanez! Conflictul deschis între sunna şi shia nu este nou. El este comun în Pakistan şi a fost extrem de violent şi la o scară extrem de mare în Afganistan, în anii 1990, atunci cînd talibanii s-au aflat la putere. Acuzaţiile Guvernului Karzai nu sînt noi. Afganii se plîng demult de ingerinţele pakistaneze în treburile interne ale Afganistanului. Aceste ingerinţe au devenit "acute" după invazia sovietică din 1979. Cînd aceştia s-au retras, în 1989, au lăsat în urmă un guvern pro-sovietic care a mai supravieţuit exact pînă la destrămarea URSS cînd şi ajutoarele financiar şi militar sovietic s-au topit. Războiul civil între afgani şi pakistanezi a fost cîştigat de talibani, iar un element principal care-i "irită" pe afgani în relaţia cu talibanii este sprijinul acordat de aceştia pentru atacurile teroriste asupra moscheilor şi a civililor. Pentru asigurarea securităţii, liderii tuturor facţiunilor cheltuie sume mari de bani proveninţi EXCLUSIV din fapte de corupţie. Iar, pentru asigurarea acestui scop, corupţia este tolerată şi acceptată!... Contractorii privaţi străini sînt scumpi, dar ei nu pot fi mituiţi. Cel puţin, teoretic! Însă, doar oficialii guvernamentali de rang înalt mai apelează la serviciile PMC-urilor, din cauza preţurilor practicate. Ceilalţi oficiali se mulţumesc cu protecţia oferită de... rude! E greu să fii în siguranţă în Afganistan!
Teoretic, cea mai puternică armă prezentă în teatrul de operaţii afgan este cea a armatei americane, urmată de cea a contingentelor NATO. Practic, cea mai puternică armă din Afganistan sînt BANII DIN VALIZĂ! Despre ei şi despre primele victorii obţinute împotriva talibanilor - prin cumpărarea şefilor de trib! - am scris chiar în 2001, în "Primul război al mileniului", volum apărut la Editura Augusta. Afganistanul este cea mai săracă ţară din Asia, cu una dintre cele mai mari rate a natalităţii, o mulţime de tineri extrem de săraci cu o slăbiciune pentru comportamentul violent şi foarte puţin de lucru! În aceste condiţii, orice bogătan ar putea angaja pe loc o mulţime de astfel de tineri să-i asigure securitatea personală. În acest moment, astfel de personaje se regăsesc DOAR printre talibani, guvernanţi sau traficanţii de droguri. TOŢI banii din Afganistan provin din surse externe: traficanţii de droguri din vînzarea pe pieţele occidentale, talibanii din taxele de protecţie şi finanţarea din partea SIS-ului pakistanez, iar guvernanţii din ajutoarele străine, ţara fiind prea săracă pentru instituirea taxelor şi impozitelor la populaţie! Fără controlul extern, 99,99% dintre fondurile destinate reconstrucţiei Afganistanului ar fi furate de către guvernanţi. Oficialii afgani cer 10 miliarde de euro, pînă în 2014, pentru a "garanta" menţinerea forţelor de securitate şi un guvern funcţional. Occidentul cere garanţii şi controale stricte! Oficialii afgani se opun acestor monitorizări care "le lezează demnitatea" şi-i împiedică să fure! Corupţia este considerată perfect acceptabilă şi chiar TRADIŢIONALĂ, iar cei ce au sînt dispuşi să-şi apere "agoniseala" cu arma, în ciuda faptului că 3 milioane de afgani suferă de penurie alimentară severă din cauza secetei. Aproximativ 90% din cei 300.000 de poliţişti şi militari afgani sînt plătiţi din donaţiile externe! În aceste condiţii, deşi nu-i trage inima, noile forţe de securitate trebuie să lupte cu traficanţii de droguri sau cu talibanii. Cu atît mai puţin cu corupţia, care nu-i deranjează...
Că românii s-ar simţii ca peştele în apă în acest mediu, nu mai e nici un secret. Problema e că şi "incoruptibilii" europeni din NATO au preluat aceste metode, mai puţin "ortodoxe". NATO a învăţat utilizarea de numerar pentru a reduce violenta în mediul rural. Plata şi înarmarea sătenilor ţin la distanţă teroriştii şi talibanii de anumite zone rurale, afganii fiind capabili să se apere singuri! Sigur, asta în cazul în care în zonă nu există o miliţie tribală. Succesul banilor lichizi şi a armelor livrate "la uşă" a făcut oficialii NATO să se gînsească să extindă acest program de la 10.000 de săteni înarmaţi la 30.000! Un succes relativ care asigură o securitate imediată! Dar, după 2014?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu