miercuri, 2 mai 2012

Kabul - Obama şi atentate

Talibanii au revendicat atacurile ce au avut loc miercuri la Kabul, dintre care un atentat sinucigaş cu maşină-capcană la puţin timp după plecarea preşedintelui american dintr-o vizită-surpriză în capitala afgană, atentat soldat cu cinci morţi. "Astăzi, un luptător a comis un atentat sinucigaş cu maşină-capcană împotriva unei baze militare străine la Kabul, urmat de alţi luptători care au intrat în bază", a declarat un purtător de cuvînt al talibanilor într-un text trimis AFP.

Cinci trecători afgani şi un agent de securitate au fost ucişi în atentatul sinucigaş cu maşină capcană comis de talibani contra unei pensiuni unde sunt cazaţi mai ales angajaţi străini ai Uniunii Europene şi ONU, a anunţat Ministerul afgan de Interne. Nimeni nu a fost în măsură să spună dacă agentul de securitate era afgan sau străin, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Sediq Sediqqi. Două noi explozii s-au produs miercuri în clădirea care adăposteşte în special angajaţi străini ai Uniunii Europene şi ai ONU la Kabul, după un atentat sinucigaş al talibanilor soldat cu şase morţi, dintre care cinci trecători afgani, relatează AFP. Clădirea, Green Village, este situată în apropiere de aeroport dar talibanii au revendicat imediat alte atacuri din capitala afgană, în special asupra unei baze militare a forţei NATO, potrivit lor.

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat miercuri că victoria asupra grupării Al-Qaida este "la îndemână" şi a reînnoit apelul său către talibani pentru ca aceştia să participe la reconcilierea naţională în Afganistan, relatează AFP. "Ţelul pe care l-am fixat, acela de a învinge Al-Qaida şi de a îi împiedica să se reorganizeze este la îndemâna noastră", a declarat Obama în timpul unui discurs în care s-a adresat compatrioţilor săi, la încheierea unei vizite surpriză de câteva ore în Afganistan unde a semnat un acord strategic, la un an de la eliminarea lui Osama ben Laden. Preşedintele, care a ţinut acest discurs în baza aeriană din Bagram, aflată la 50 de kilometri distanţă faţă de Kabul, a reamintit că negocierile cu talibanii au fost începute deja. "Am spus clar că ei pot conta pe viitor dacă se vor îndepărta de Al-Qaida şi vor respecta legile afgane. Mulţi dintre membrii lor şi-au exprimat interesul pentru reconciliere. Calea spre pace este trasată în faţa lor", a adăugat Obama.
Dar "acei care refuză să accepte vor avea în faţa lor forţe de securitate afgane solide, susţinute de Statele Unite şi aliaţii lor", a precizat Obama.
Obama a încercat să se adreseze compatrioţilor săi, la aproape 11 ani după ce Statele unite au invadat Afganistanul, din cauza atentatelor din 11 septembrie, schimbând regimul talibanilor care a acordat azil liderului Al-Qaida, Osama ben Laden. "Recunosc că mulţi americani s-au săturat de război. În calitate de preşedinte, nuimic nu este mai greu decât să semnezi o scrisoare către o familie (a unui soldat ucis) şi să priveşti în ochii unui copil care va creşte fără mamă sau tată", a declarat Obama.
"Nu voi mai lăsa americani în pericol decât dacă este absolut necesar pentru securitatea naţională. Dar trebuie să ne terminăm munca pe care am început-o în Afganistan şi să punem capăt acestui război în manieră responsabilă", a menţionat preşedintele american.

Într-o vizită scurtă şi discretă în zonă de război, preşedintele Barack Obama a semnat un acord marţi noapte promiţând legături pe termen lung cu Afganistanul după ce forţele americane combatante se vor întoarce acasă şi spunând că 'se întrevede o lumină la orizont', potrivit declaraţiei sale în faţa trupelor americane la marcarea unui an de la moartea lui Osama Ben Laden, relatează Associated Press.

Aşezat alături de preşedintele afgan Hamid Karzai, Obama a spus: 'Împreună, ne-am angajat acum să înlocuim războiul cu pacea'.

Parteneriatul trasează relaţia Statelor Unite cu Afganistanul dincolo de anul 2014. El este limitat în domeniu de acţiune şi, în fond, oferă ambelor părţi o acoperire politică: Afganistanului îi este garantată suveranitatea şi i se promite că nu va fi abandonat, în timp ce Statele Unite pun capăt misiunii lor de luptă dintr-un război lung şi impopular, dar păstrează un cap de pod în această ţară, notează AP.

Obama urmează de asemenea să ţină un discurs destinat să ajungă la americani în timpul cinei la ora locală 19.30. În Afganistan, va fi 4 dimineaţă când se va exprima Obama.

El s-a îmbarcat pentru a ajunge pe calea aerului în locul celui mai lung război al Americii, nu numai în calitate de comandant suprem, dar şi ca preşedinte în exerciţiu în stadiile incipiente ale unei campanii dure de realegere.

Prezenţa sa ar trebui să aducă aminte că de când a preluat mandatul în 2009, Obama a pus capăt războiului din Irak şi a acţionat pentru a crea un final ordonat pentru rolul de luptă al Statelor Unite în Afganistan.

În domeniul politic, el şi vicepreşedintele Joe Biden au marcat un an de la moartea lui Ben Laden întrebându-se dacă adversarul republican Mitt Romney ar fi avut curajul să ordone raidul pentru a pătrunde în ascunzătoarea din Pakistan a liderului terorist. Republicanii îl acuză pe preşedinte de politizarea evenimentului, iar Romney insistă că şi el ar fi ordonat forţelor americane să intre în acţiune.

Obama a plecat în secret de la Washington, a zburat toată noaptea spre Bagram, apoi s-a îmbarcat într-un elicopter către Kabul, pentru ca cei doi aliaţi având de multe ori relaţii tensionate să încerce să se întoarcă de la război la pace, sau, cel puţin, la un sfârşit mai stabil al războiului. El a fost întâmpinat de ambasadorul american Ryan Crocker.

La ceremonia de semnare la Kabul cu Karzai, Obama a declarat că acordul deschide calea 'unui viitor de pace', permiţând în acelaşi timp Statelor Unite 'să lichideze acest război'.

Acordul nu angajează Statele Unite să aibă acolo o prezenţă specifică de trupe sau să facă cheltuieli. Dar el permite SUA să menţină trupe în Afganistan, potenţial după razboi, în două scopuri specifice: de a continua instruirea forţelor afgane şi în operaţiuni specifice având ca ţintă Al Qaida. Grupul terorist este prezent în ţara vecină, Pakistan, dar are doar o prezenţă nominală în interiorul Afganistanului.

Obama a notat că acordul este destinat în parte să plătească tribut celor peste 1.800 de militari americani care au murit în Afganistan de la începutul războiului. El a subliniat de asemenea că acest mesaj este destinat afganilor.

'Odată cu acest acord, sunt convins că poporul afgan va înţelege că Statele Unite vor sta alături de el', a spus el.

Potrivit lui Karzai, concetăţenii săi 'nu vor uita niciodată' ajutorul oferit de forţele Statelor Unite în ultimul deceniu. El a declarat că acordul de parteneriat arată că Statele Unite şi Afganistanul vor continua să lupte împreună împotriva terorismului. Statele Unite promit să ceară bani Congresului în fiecare an pentru a sprijini Afganistanul.

După ceremonia de semnare de la Kabul, Obama s-a îmbarcat pentru a se întoarce la baza aeriană de la Bagram. Acolo, el a avut cuvinte de încurajare pentru trupele americane. Obama ar urma să fie prezent aproape şapte ore în Afganistan.

'Se întrevede o lumină la orizont', le-a spus el militarilor după ce i-a avertizat pe un ton mai grav despre costurile războiului ce nu au fost încă integral plătite.

'Ştiu că lupta încă nu s-a terminat', a spus el. 'Unii dintre camarazii voştri vor fi răniţi. Iar unii dintre tovarăşii voştri ar putea fi ucişi. Şi încă vor fi suferinţă, durere şi dificultăţi', a adăugat el, în timp ce administraţia sa este hotărâtă să asigure că, odată războiul terminat, veteranilor li se vor acorda drepturile cuvenite.

Oficiali au declarat anterior că aproximativ 20.000 de trupe americane ar putea rămâne după terminarea misiunii de luptă, dar acest lucru rămâne încă de negociat.

Războaiele din Afganistan şi Irak împreună au costat aproape 1.300 de miliarde de dolari. Iar sondajele recente arată că 60 la suta dintre americani se opun continuării prezenţei Statelor Unite în Afganistan.

Discursul preşedintelui marţi seară are loc la exact un an după ce forţele speciale, la ordinul său, au început raidul ce a dus la uciderea lui Ben Laden în Pakistan.

De atunci, relaţiile dintre Statele Unite şi Afganistan au fost din nou testate prin arderea unor exemplare din cartea sfântă musulmană la o bază americană şi masacrarea a 17 civili, inclusiv copii, chipurile de către un soldat american.

Responsabili au afirmat că marcarea unui an de la uciderea lui Ben Laden nu este ţinta vizitei. Dar ei nu au negat că misiunea lui Obama va servi ca un memento, cu şase luni înainte de ziua alegerilor.

Mass-media care călătorea cu Obama într-un zbor de 13 ore a trebuit sa fie de acord să păstreze secretul până când Obama a terminat în siguranţă zborul cu elicopterul la Kabul.

Obama s-a mai dus de două ori în Afganistan în calitate de preşedinte, cel mai recent în decembrie 2010, şi o dată în Irak în 2009. Toate aceste vizite, indiferent de cât de atent sunt planificate, prezintă riscuri de securitate considerabile. Doar luna trecuta, talibanii au început aproape simultan atacuri asupra unor ambasade, clădiri guvernamentale şi baze ale NATO la Kabul.

Cu toate acestea, ar fi fost neobişnuit pentru Obama să semneze un acord de 'parteneriat strategic' fără Karzai aflat alături de el, notează AP.

Securitatea se ameliorează în Afganistan, mai ales datorită consolidării trupelor afgane, dar sanctuarele insurgenţilor din Pakistan şi corupţia ridică 'provocări serioase şi pe termen lung', precizează Pentagonul într-un raport publicat marţi şi citat de AFP.

'La scara întregii ţări, numărul atacurilor inamice a scăzut în anul 2011 pentru prima dată în ultimii 5 ani, iar tendinţa continuă în anul 2012', mai indică raportul, care este elaborat la fiecare şase luni.

Însă Afganistanul 'continuă să se confrunte cu provocări serioase şi pe termen lung (...) Sanctuarele insurgenţilor din Pakistan, dar şi capacităţile limitate ale guvernului afgan rămân principalele obstacole care nu permit ca progresele în materie de securitate să conducă la un Afganistan solid şi viabil', punctează raportul, care vorbeşte şi despre 'corupţia extinsă' a autorităţilor afgane.

Pe teren, estul ţării 'instabil', rămâne principala preocupare a coaliţiei din cauza proximităţii cu frontiera pakistaneză şi cu zona reţelei Haqqani. O treime dintre atacurile inamice au loc în această regiune. În sud (Kandahar) şi sud-vest (Helmand), tradiţionale bastioane ale talibanilor, violenţa se menţine la un nivel ridicat.

Un înalt responsabil al Pentagonului, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, s-a declarat optimist în legătură cu posibilitatea transferului către trupele afgane a responsabilităţii pentru securitatea teritoriului ţării în anul 2014. 'În cursul anului trecut, când am pus tot mai mult trupele afgane în prima linie, le-am văzut uneori făcând faţă mai bine decât ne aşteptam şi chiar mai bine decât ele se aşteptau', a afirmat acesta.

Raportul minimalizează problema uciderii unor soldaţi ai trupelor ISAF de către militarii afgani, considerând că ele sunt 'puţin numeroase din punct de vedere statistic', fiind determinate 'mai degrabă de supărări personale împotriva membrilor coaliţiei decât de infiltrări ale talibanilor în interiorul trupelor afgane'. În ultimii 5 ani, 86 de militari sau civili ai coaliţiei au fost ucişi şi 115 răniţi în urma unor astfel de tiruri fratricide. Raportul ignoră faptul că frecvenţa acestor atacuri a crescut de la începutul acestui an, ele soldându-se cu uciderea a 18 soldaţi din trupele ISAF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu