joi, 27 septembrie 2012
A MAI PLECAT UN CONFRATE
Maya Nasser, corespondent la Damasc pentru Press TV, post de televiziune din Iran, a fost ucis miercuri de un lunetist sirian în timp ce relata în direct despre atacul asupra unor clădiri din Damasc, informează Russia Today în ediţia sa online.
De asemenea, redactorul-şef al reporterului ucis, Hosein Mortada, a fost rănit în timpul aceluiaşi atac.
În ultimele luni, Maya Nasser, reportul ucis, în vîrstă de 33 de ani, a făcut mai multe relatări privind conflictul sirian. Reportajele făcute de acesta în Alep au reprezentat o sursă valoroasă de informaţii de la faţa locului, scrie RT. Jurnaliştii străini prezenţi în Siria au spus ca Maya Nasser era de multe ori singura sursă credibilă de informaţii, iranianul fiind unul dintre cei care considerau că cea mai grea povară a războiului cade pe umerii oamenilor simpli.
Rebelii sirieni au omorît sau răpit mai mulţi jurnalişti străini. În luna ianuarie, jurnalistul francez Gilles Jacquier a fost ucis în oraşul sirian Homs. Jurnalistul de la canalul France 2 avea 41 de ani şi era un corespondent de război experimentat şi apreciat. Jurnalistul sirian Shukry Abu Burghol, de 56 de ani, a murit luni, 2 ianuarie 2012, în urma rănilor provocate vineri, prin împuşcare, într-o suburbie a Damascului, Daryia, în timpul unor proteste anti-guvernamentale. Abu Burghol este PRIMUL jurnalist căzut la datorie în anul 2012.
O butadă din presă spune că "ştirile proaste sînt ştirile bune"! Adică, nenorocirile se vînd mai bine decît informaţiile "călduţe". Ce ne facem, însă, atunci cînd nu mai putem deosebi ştirile proaste de ştirile bune, mai ales atunci cînd jurnaliştii sînt ştirea? Eu, personal, mărturisesc că sînt într-o astfel de dilemă! Sigur, moartea oricui, cu atît mai mult a unor colegi de breaslă, este motiv de întristare, durere şi revoltă, deci, este o ŞTIRE PROASTĂ. Este un motiv de a discuta, din nou, despre siguranţa jurnaliştilor, despre mediul în care lucrează, despre neimplicarea redacţiilor, despre neparticiparea la cursuri de specialitate etc. Sînt discuţii în van! Ştirea de mai sus, cu tot cinismul afirmaţiei, poate fi catalogată drept o ŞTIRE BUNĂ! Acest sinistru catalog al deceselor ne indică faptul că meseria noastră nu este definitiv pierdută în mlaştina fricii, obedienţei, neputinţei.
Ei sînt EROII BRESLEI NOASTRE, pe care trebuie să-i elogiem nu atît pentru faptul că acum nu mai sînt, ci pentru modul CORECT tehnic de a-şi face meseria! Ştirea bună e că prin eroismul lor, breasla noastră nu este definitiv compromisă!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu