Cineva "s-a spart", cum se spune în analiza de gang! Şi s-a spart atît de bine, că UN AN le-a trebuit jurnaliştilor germani să analizeze documentele. În timpul acesta, redactorul-şef le-a cumpărat computere noi, nu i-a întrebat ce fac, ce dau azi, mîine, o ştire, măcar ceva..., orice, nu le-a reproşat că nu muncesc, că nu vor decît beneficii şi recompense, nu le-a spus că vremea trasului mîţei de coadă a trecut, că cine nu e în stare să producă zilnic, să plece, că sînt un milion de doritori care să le ia locul! Nimic din toate acestea! Şi, totuşi, să nu credeţi că munca de un an a jurnaliştilor germani a însemnat o ploaie aurită asupra acţionarilor grupului de presă! Cred că repercursiunile financiare se vor vedea în curînd! Şi, totuşi, acest grup de jurnalişti au muncit pentru a scoate la lumină o realitate nefirească, paralelă.
Şefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă ancheta jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic Panama Papers, anunțau duminică publicațiile Le Monde și Le Soir. Potrivit Le Soir, este cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată pînă în prezent, în timp ce Le Monde vorbește despre cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.
Ancheta, coordonată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), este semnificativă nu doar prin numărul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci și prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimînd că șocul este planetar. În centrul acestei pînze de păianjen se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată ca fiind unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale.
Documentele din arhiva acestei societăți panameze relevă că, începînd din anul 1977 și pînă în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.
În România, de decriptarea acestor documente se ocupă RISE PROJECT. Un grup de jurnalişti pe care nu-i veţi vedea pe sticlă la ore de maximă audienţă şi nici la emisiuni nocturne cu telespectatoare menopauzate. RISE este acel proiect ce oscilează între media şi intelligence şi reprezintă întruchiparea expresiei "media - armă de război"! Potrivit site-ului organizaţiei, RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști. "Investigăm crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune. RISE Project dezvăluie conexiuni ascunse dintre organizații criminale, politicieni și afaceriști – folosind tehnici avansate de investigație și tehnologii de analiza informațiilor. Obținem documente din zone offshore și analizăm volume mari de informatie. Apoi, creăm baze de date și punem cap la cap puzzle-ul pe care ei vor să-l ascundă. RISE Project nu este doar o platformă de publicare a investigațiilor ci și un program de vizualizare interactivă a intereselor nevăzute din Romania. Este o expunere grafică de persoane, afaceri, litigii și legături – care crește continuu, scoțînd la lumină rețele subterane". Membrii RISE Project au cîștigat premii internaționale pentru jurnalism de investigație între care: The Daniel Pearl Award for Outstanding International Reporting, Investigative Reporters and Editors Awards sau The Global Shining Light Award.
Şi, cam atît! Nu îi veţi vedea în clasamentele celor mai bine plătiţi jurnalişti din România. Şi nici pe listele personalităţilor decorate de preşedintele ţării. Şi cu toate acestea, munca lor este echivalentă cu deratizarea. Deratizarea în stil mare! Pentru că, restul colegilor de breaslă, se ocupă de furtişagurile, găinăriile şi meschinăria specific fanariotă, proliferată pe Dîmboviţa şi nu numai!
Vorba unui manelist întrebat ce poate cumpăra din veniturile nefiscalizate de la un majorat: pana mea, Pampers!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu