joi, 26 mai 2016

PREMIERĂ MONDIALĂ LA REŞIŢA

O nedorită premieră mondială în jurnalism a fost înregistrată, în urmă cu cîteva zile, la Reşiţa: un jurnalist şi un lucrător media au fost nominalizaţi să depună mărturie în instanţă, în favoarea unui administrator al unui post de radio local, împotriva unui alt coleg jurnalist de la o publicaţie on-line. Gestul, considerat unic pe plan internaţional, în ceea ce priveşte raporturile în interiorul breslei, este asimilat cu intimidarea, persecuţia şi îngrădirea dreptului la liberă exprimare, a dreptului de a transmite informaţii de interes public şi a dreptului persoanei la informare sancţionat de organizaţiile internaţionale de media.

În urmă cu o lună, un jurnalist reşiţean de la o publicaţie on-line a preluat un articol de interes public local de pe pagina unei publicaţii centrale, fiind acţionat în instanţă de către unul dintre subiecţii acelui articol care pretinde că i-a fost "încălcat dreptul la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine", articolul conţinînd "afirmaţii denigratoare, defăimătoare, ironice, batjocoritoare şi mincinoase", dar şi de instituţia de interes public pe care o administrează. Pentru susţinerea demersului în instanţă, administratorul aduce martori doi dintre angajaţii proprii, ce se consideră a avea constrîngeri contractuale.

De remarcat că administratorul ce se consideră lezat nu a chemat în instanţă autorul articolului şi media naţională în care acesta a fost publicat, ci jurnalistul local cu care acesta a avut numeroase divergenţe personale în trecut. Gestul poate fi calificat drept o tentativă de scoatere de pe piaţă a publicaţiei private on-line, din Reşiţa, în avantajul competitorilor, în condiţiile în care administratorul în cauză nu a solicitat NICIODATĂ dreptul la replică ce derivă din art. 30 din Constituţia României.

Susţinerea acordată administratorului-angajator, care deţine EXCLUSIV atribuţiile de evaluare profesională a celor doi!, în logica administrator = instituţie publică, contravine normelor internaţionale ale profesiei. Într-o discuţie telefonică avută cu Dl. Aidan White, fost secretar general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, actualmente director al Ethical Journalism Network, acesta a declarat: "A aduce în discuţie binomul instituţie - administrator, sau manager aşa cum le place statelor din Europa de Est să denumească administratorii de companii, termen împrumutat relativ incorect din industria privată, nu face altceva decît să ne întoarcă în Evul Mediu, la celebra expresie a lui Ludovic, Statul sînt eu! Aşa ceva este inadmisibil! Instituţiile de media sînt organisme autonome care trăiesc independent de personalul de conducere care se perindă, la un moment dat, prin birouri. Iar, din punct de vedere moral nu poţi angrena instituţia în bătăliile tale private, indiferent cu cine le porţi. Nu am mai auzit aşa ceva, nu cred că este posibil! O instituţie nu poate fi afectată de un text jurnalistic îndreptat împotriva unuia dintre angajaţii ei, indiferent în ce poziţie se află acesta. În Marea Britanie, de exemplu, sau chiar în Franţa, un astfel de administrator este suspendat de superiori pînă la clarificarea divergenţelor. Cu atît mai puţin am auzit ca un jurnalist, sau membru tehnic al unei redacţii să pactizeze cu administraţia împotriva unui coleg, indiferent de la ce gazetă este acesta. Este împotriva normelor deontologice şi chiar împotriva codului muncii, în unele state".

În speţă au fost sesizate în scris, anexîndu-se documente oficiale care certifică intimidarea în interiorul breslei: Reţeaua pentru Jurnalism Etic, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor şi Organizaţia Reporteri Fără Frontiere. Din momentul certificării sesizărilor, jurnalistul şi lucrătorul media din instituţia ce face obiectul amintitului document, vor fi înregistraţi pe lista persoanelor opresive, ce prezintă ameninţări la adresa libertăţii de exprimare, alături de prşedintele rus Vladimir Putin şi nord-coreeanul Kim Jong Un.

Felicitări celor care au pus Reşiţa pe harta internaţională a conflictelor de presă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu