miercuri, 2 noiembrie 2016

E MANAGERUL MAI PRESUS DE LEGE?

E posibil! Dosarul 1984/290/2016, aflat pe rol la Judecătoria Reşiţa pentru Răspundere civilă delictuală.

În speţă, reclamanta din Dosarul 1984 consideră că prin publicarea în data de 19.04.2016 a unui articol care conţine afirmaţii denigratoare, defăimătoare, ironice, batjocoritoare şi mincinoase la adresa sa, i-a fost încălcat dreptul la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine.

Reclamanta analizează afirmaţiile "autorului" şi nu ale pîrîtului care, în calitate de redactor-şef al publicaţiei on-line şi-a însuşit afirmaţiile din articolul publicat iniţial de ZiuaNews, articol  re-publicat de pîrît. De asemenea, reclamanta, inducînd în eroare instanţa, pretinde că în paragraful final pîrîtul susţine că aceasta "ar face obiectul unui dosar penal", fapt total neadevărat! Ba mai mult, reclamanta consideră că stilul "ironic şi batjocoritor au prezentat-o în conştiinţa publică într-o lumină negativă, ca fiind o persoană nedemnă din punct de vedere moral şi profesional pentru funcţia pe care o deţine, aspect care în mod evident a adus atingere imaginii instituţiei al cărei manager este aceasta. Mai mult decît atît, cu scopul de a se crea o lipsă de respect în cadrul conştiinţei publice şi a angajaţilor instituţiei pe care o conduce reclamanta, s-a încercat inducerea ideii că prin funcţia pe care o deţine îşi satisface orgoliul din din bani publici" şi "face obiectul unui dosar penal". "Astfel, analiza de ansamblu a articolului trebuie realizată prin raportarea la funcţia publică de manager"... "pe care reclamanta"... "o deţine". Astfel, atingerea adusă onoarei sale prin afirmaţii neadevărate afectează probitatea, buna-credinţă, corectitudinea morală şi spiritul de echitate şi dreptate de care dă dovadă în planul profesional şi al relaţiilor interumane, conducînd la o dezaprobare morală din partea opiniei publice, a ascultătorilor"... "cît şi a angajaţilor şi a persoanelor care se adresează instituţiei pe care o conduce. Pîrîtul"... "a urmărit distrugerea reputaţiei reclamantei"... "şi conturarea în opinia publică a unei imagini negative a sa şi a instituţiei publice pe care aceasta o conduce".

De asemenea, se cere instanţei să constate că pîrîtul "a adus atingere imaginii Societăţii Române de Radiodifuziune - Studioul Regional Radio Reşiţa, prin publicarea" unui articol "la adresa managerului", drept pentru care Studioul cere 20.000 de euro "reprezentînd prejudiciu pentru atingerea adusă imaginii reclamantei".

Interesant este că în 22 mai 2016, reclamanta publică în presa locală informaţia că studioul local este lider de audienţă pe valul de primăvară. Deci, articolul publicat în 19 aprilie 2016 nu a avut nici o influenţă negativă asupra Postului care a ieşit Lider şi, deci, nu are nici un prejudiciu, cuantificabil la 20.000 de euro, de reparat!

Conform Legii de funcţionare a SRR şi SRTV, Legea 41/1991, Art. 32, (1) Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune pot avea in structura lor studiouri teritoriale si alte unitati functionale autonome fara personalitate juridica, necesare realizarii obiectului specific de activitate, carora li se acorda competente in domeniul tehnic, economic, comercial, administrativ, financiar, precum si delegare in probleme juridice.

Ori, tocmai această DELEGARE EXPRESĂ, conform Legii, lipseşte de la dosarul instanţei! Sînt depuse doar împuternicirile avocaţiale în baza unui contract de reprezentare nr. 1084971/20.04.2016 între Studioul local şi Cabinetul individual de avocatură!

Despre respectarea Legii 41/1994 nu aflăm nimic la dosar! Există trei variante de lucru: 1. Împuternicirea există, dar nu e depusă la dosar; 2. Împuternicirea NU există dar este fabricată acuma şi ante-datată; 3. Împuternicirea nu există iar Studioul a fost introdus în cauză, ca parte civilă, cu de la sine putere de către managerul reclamant, eludînd Legea şi autoritatea PDG!

O fi managerul mai presus de lege şi de PDG?

P.S. Acest articol doar ATRAGE ATENŢIA asupra unor flecuşteţe procedurale, ce ar trebui verificate de cei în drept, nu de jurnalist, nu de opinia publică care nu sînt organe de anchetă. Doar am semnalat că "s-ar putea să...". Dacă reclamanţii sînt în regulă cu tot, ne cerem scuze anticipat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu