marți, 17 ianuarie 2023

10 ani fără voi

 

S-au scurs, deja, 10 ani de la cumplita veste! Bunul meu prieten, camaradul meu de arme, Septimiu Roman, a plecat, joi, 17 ianuarie 2013, fulgerător, în timp ce se afla în Parcul Tineretului din Bucureşti, la vîrstă de 56 de ani. S-a dus să-l întîlnească pe Mile Cărpenişan! În ultimii ani, era corespondentul Radio România Actualităţi acreditat pe lîngă Parlamentul României şi Ministerul Apărării Naţionale, realizator al emisiunii „Euroatlantica” şi… un mare patriot! Şi-a slujit profesia şi Ţara cu devotament şi pasiune. A scris cărţi, a scos Cultul Eroilor din amorţire şi s-a aplecat, cum puţini au făcut-o, asupra istoriei şi faptelor de arme ale bravilor ostaşi români. Eu, l-am cunoscut în… Iordania, la Amman. „Să-ţi aduci ştrinfi de lînă”, mi-a spus. „Că la Amman e zăpadă”! Am petrecut alături de el şi de Dragoş Tăbăran, seri minunate. Îţi mulţumesc, prietene! Din păcate, nu am găsit nici măcar o fotografie, împreună. „Şoldăr bai şoldăr”.

De-a lungul celor peste două decenii de activitate la Radio, Septimiu, SENATORUL, cum îl numea, pe bună dreptate, Nicu Popescu, a fost şi crainic, şi redactor la Radiojurnal, realizator de emisiuni, reporter special, corespondent în Republica Moldova, Franţa, China, Iordania, Iraq sau Afghanistan.

Îl plîng şi astăzi, colegii, prietenii, camarazii de arme, cei ce l-au cunoscut şi i-au îndrăgit vocea şi profesionalismul, cei ce i-au iubit umorul efervescent. Îmi vei lipsi mereu!

Septimiu s-a născut la 9 mai 1956, la Sibiu. De Ziua Victoriei!

Dumnezeu să te odihnească în pace!


 

Soarta a făcut ca, în aceeaşi zi, amicul meu, Yves, să se întîlnească cu Septimiu. Nu aici, pe Pămînt, ci acolo sus, între stele, unde gloanţele nu-i mai ajung. Avea 59 de ani… Jurnalistul francez de origine belgiană a fost ucis de un lunetist ascuns în Alep, unde realiza un reportaj. Debay realiza în Syria un reportaj pentru Assault, revista de autor pe care o fondase, după realizarea revistei Raids, în 1986. În 2010 ne-am întîlnit la Bruxelles, la o reuniune pe teme de securitate europeană. Bonom şi jovial, Yves mi-a prezentat revista sa ASSAULT unde era director, redactor şef şi reporter special. M-a încurajat să editez şi eu una, în ciuda crizei financiare! Cine o cunoaşte „m”, revista de securitate, reportaje, analize şi informaţii militare, pe care o editez ca supliment al siteului www.m-securitynews.ro, este „o palidă umbră” a ASSAULT. Acum, Yves nu va mai scrie „Ordinul de zi”. Împreună cu Septimiu, vor putea discuta despre problemele globale acolo, sus…

Dumnezeu să-l odihnească pe bunul Yves Debay!


joi, 5 ianuarie 2023

ŞI JURNALIŞTII RUŞI MOR, NU-I AŞA? SAU NU AU VOIE CĂ SÎNT PUTINIŞTI...

 

A decedat Kirill Romanovski, corespondent de război al Agenţiei de presă RIA FAN. Potrivit unei anumite părţi a presei de la Moscova, acesta ar putea fi implicat în asasinarea jurnaliştilor ruşi care au plecat în Republica Centrafricană pentru a realiza un film despre Grupul Wagner.

Corespondentul de război al Agenţiei de presă RIA FAN, Kirill Romanovski, a murit, a anunţat pe canalul său de Telegram, prietenul acestuia, Abbas Juma. De asemenea, acesta a publicat un videoclip în care proprietarul Agenţiei de presă RIA FAN şi al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, vorbeşte despre decesul lui Romanovski. ''Acum m-am întîlnit cu Abbas Juma, care mi-a spus că Kirill Romanovski a murit astăzi'', a susţinut omul de afaceri în videoclip. Prigojin l-a numit pe Romanovski drept tovarăşul său şi cel mai bun corespondent militar.

Juma şi Prigojin nu au menţionat cauzele care au provocat decesul lui Romanovski. Corespondentul de război Aleksandr Koţ a anunţat că Romanovski avea o tumoare pe creier. Potrivit angajatei Agenţiei de presă RIA FAN Anna Dolgareva, tumora i-a apărut în urma unei răni. Juma a scris, pe la sfîrşitul lunii decembrie, referindu-se la declaraţiile făcute de soţia lui Romanovski, că acesta se reface greu, după o nouă intervenţie pe creier.

Numele lui Kirill Romanovski a devenit cunoscut după uciderea, în 2018, a realizatorilor de filme documentare ruşi Aleksandr Rastorguev, Kirill Radcenko şi Orhan Jemal, care au mers în Republica Centrafricană pentru a filma un documentar despre Grupul Wagner. Potrivit Dossier Center, Romanovski le-a oferit jurnaliştilor contactele unui însoţitor pe nume Martin, care ar fi trebuit să-i ajute să înregistreze filmările în Republica Centrafricană. Atunci cînd jurnaliştii se îndreptau către acesta, au fost ucişi. Dossier Center a concluzionat că deplasările jurnaliştilor erau monitorizate de persoane asociate cu Prigojin şi că Martin ar fi fost un personaj fictiv.