joi, 22 octombrie 2009
AFGANISTAN: ZĂPADĂ ŞI PREŞEDINŢI!
După ce preşedintele Hamid Karzai a acceptat organizarea unui al doilea tur de scrutin prezidenţial, în 7 noiembrie, mulţi analişti occidentali se îndoiesc că aceste alegeri vor avea loc, printre altele şi din cauza instalării teribilei ierni afgane. Hamid Karzai a cedat cu greu puternicelor presiuni internaţionale de a recunoaşte concluziile celor două comisii electorale naţionale, care au anulat aproape un milion de voturi în favoarea sa. Preşedintelui afgan i-au rămas 49,67% din sufragii, cu 0,33 procente sub pragul care i-ar fi asigurat victoria din primul tur. Vizibil indispus şi neimpresionat de laudele care i-au fost adresate de diplomaţii occidentali, Karzai a admis public că rezultatele finale sunt „legitime, legale şi conforme constituţiei Afganistanului“.
Preşedintele în funcţie, Hamid Karzai a apreciat, zilele trecute, că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale afgane reprezintă „un progres pentru democraţie“. „Nu este un moment bun să discutăm despre anchete, este momentul să progresăm spre stabilitate şi unitate naţională“, a spus el. „Cer naţiunii noastre să profite de ocazia de a ne spori determinarea, de a merge înainte şi a participa la al doilea tur al alegerilor“, a spus preşedintele în exerciţiu. Şeful statului afgan a adăugat că „peste 14 zile“ cetăţenii ţării sale se vor prezenta din nou la urne pentru a-şi alege preşedintele, idee acceptată şi de principalul său contracandidat, Abdullah Abdullah. Problema este că al doilea tur de scrutin prezintă o dificultate în plus faţă de primul, din august: pe lîngă ameninţările talibanilor şi alte posibile fraude, în Afganistan a venit iarna. Unele zone ale ţării sînt deja, sau vor deveni, inaccesibile oficialilor electorali. La 7 noiembrie, o bună parte a ţării se va vedea încremenită sub nămeţi.
La rîndul lor, talibanii au făcut o serie de declaraţii belicoase, ameninţînd cu şi mai multe atacuri decît în timpul alegerilor din august. „Vom fi pregătiţi şi vom folosi tehnici diferite de întrerupere a scrutinului“, a spus un purtător de cuvînt taliban, Zabiullah Muhajid. În pofida declaraţiilor lui Karzai şi ale lui Abdullah, nici afganii, nici occidentalii nu sunt convinşi că turul doi va avea loc. Diplomaţi şi oficiali electorali deopotrivă bănuiesc - sau chiar speră - că dr. Abdullah se va retrage din competiţie, fie prin recunoaşterea victoriei adversarului său, fie prin intrarea într-un guvern de uniune naţională.
Echipa electorală a liderului din opoziţie susţine însă că al doilea tur este cea mai bună opţiune pentru Abdullah. „Nimeni nu vrea o nouă rundă de alegeri. Acestea ar fi scumpe, sîngeroase şi probabil fraudate“, a declarat pentru „The Times“ un diplomat occidental. „Dacă Abdullah se retrage invocînd interesele Afganistanului, va fi lăudat ca şi Karzai, ca mare om de stat“, a adăugat el. Fostul ministru de Externe Abdullah Abdullah, clasat pe locul doi la alegerile prezidenţiale afgane, a primit 30,59% din voturi, a anunţat ieri Comisia electorală independentă, IEC. Rezultatele provizorii îi dădeau 27,8% din voturi lui Abdullah, dar acestea au fost modificate în urma numeroaselor anchete pentru fraudă. „Campionul luptei anticorupţie“, Ramazan Bashardost, s-a clasat pe locul trei cu 10,46% din voturi, urmat de fostul ministru de Finanţe Ashraf Ghani, cu 2,94%.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu