sâmbătă, 31 octombrie 2009

Marian Lupu, urmează să se întîlnească, astăzi, la Moscova, cu conducerea formaţiunii Rusia Unită


Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, începe astăzi o vizită de lucru la Moscova, la invitaţia partidului rus de guvernământ Edinaia Rossia. Potrivit informaţiilor, Lupu urmează să discute cu conducerea partidului Edinaia Rossia, printre care preşedintele parlamentului, Boris Grîzlov, şi preşedintele Comitetului pentru politică externă a Dumei de Stat, Dmitri Cosacev. Marian Lupu spune că a fost invitat de partidul puterii, condus de Vladimir Putin, şi că prezidenţialele din Moldova ar putea fi pe agenda discuţiilor.
Marian Lupu: Mi-ar fi foarte greu să vă spun cum un asemenea subiect ar fi evitat din paleta subiectelor de discuţie...
Reporter: Ieri şi preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, s-a aflat pentru câteva ore în capitala Rusiei. Nu există informaţii referitoare la întâlnirile avute de fostul preşedinte moldovean. Întrebat dacă cele două vizite fulger la Moscova sunt întâmplătoare sau au vreo legătură între ele, Marian Lupu a răspuns:
Marian Lupu: La această întrebare voi fi în capacitate să ofer un răspuns la întoarcere, din momentul în care vor fi deja bine cunoscute subiectele ce vor fi puse în discuţie în cadrul vizitei pe care o voi întreprinde eu.
În Parlamentul de la Chişinău a fost introdus proiectul care modifică legea alegerii preşedintelui. Documentul, care a fost votat vineri, va permite o singură candidatură pentru această funcţie. Deocamdată însă, în Republica Moldova, criza politică legată de alegerea unui nou preşedinte pare să nu-şi găsească un final acceptabil pentru toate părţile implicate. Se vehiculează în consecinţă ideea inevitabilităţii alegerilor anticipate anul viitor. Comuniştii îşi condiţionează votul pentru un nou şef al statului de alegerea unui candidat care să nu fie propus de Alianţa pentru Integrare Europeană. Candidatul democrat la funcţia supremă în stat, Marian Lupu, el însuşi plecat de la comunişti, a încercat să-l convingă pe liderul comunist Vladimir Voronin că este nevoie să fie ales un preşedinte pentru a fi deblocată criza politică. Între timp, Statele Unite au transmis un nou mesaj de susţinere a guvernului pro-occidental de la Chişinău.
Reporter: Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, respinge zvonurile despre formarea unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor. El a confirmat că a avut o întrevedere cu preşedintele comuniştilor, Vladimir Voronin. În ultimele zile, la Chişinău se vorbea de faptul că Partidul Comuniştilor nu-l va vota niciodată pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte al ţării, fiind considerat un trădător care a părăsit PCRM pentru a se alia cu forţele de dreapta. Marian Lupu însă respinge categoric o altă variantă de candidatură pentru forul suprem în stat. Dacă şeful statului propus de Alianţa pentru Integrare Europeană nu va fi ales cu participarea comuniştilor, în Moldova vor avea loc alegeri anticipate, nu mai devreme însă de 16 iunie 2010, adică după un an de la precedentele alegeri anticipate.
Marian Lupu: Dacă asta va fi situaţia şi PCRM nu va accepta să voteze pentru candidatura propusă şi în acest context va fi determinată situaţia alegerilor anticipate, ce pot să spun? Este o decizie asumată, este o decizie cu responsabilitate, la fel asumată. Ar însemna că de fapt toată ţara, dar şi toată clasa politică va trebui să meargă pe calea acestor consecinţe economice, sociale, politice.
Reporter: Patru partide necomuniste au format Alianţa pentru Integrare Europeană, care a preluat conducerea Republicii Moldova după opt ani de guvernare comunistă. Alianţa, însă, nu deţine suficiente voturi pentru a-l alege pe preşedintele ţării, procedură pentru care mai sunt necesare opt voturi din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu