joi, 27 mai 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 116(66)

                              MOLDOVA CANDIDĂ ŞI NEHOTĂRÎTĂ


Astăzi, îl las pe Boc pe mîinile catifelate ale Elenei Udrea şi scriu despre Moldova. Ar trebui să scriu mai des, mai ales că un prieten, se ştie el care, mi-a spus că atunci cînd scriu despre acest spaţiu, scriu altfel! Cum, altfel, nu am aflat! Acum că vine vara, pot să scriu că Moldova a rămas captivă între două lumi. Candidă şi oacheşă, precum tînăra comsomolistă din fotografie, Moldova a dorit să încerce şi altceva, după 8 ani de guvernare comunistă previzibilă! Ce le reproşau oamenii de rînd comuniştilor moldoveni? Poate tocmai această predictibilitate pe care acum o regretă amarnic. Îmi spunea cineva că lucrează pe 900 de lei pe lună, fără carte de muncă, de la 9 dimineaţa la 7 seara, iar banii îi ajung doar de chirie, transport şi ceva mîncare. Rate la bancă neachitate de 6 luni, restanţe de peste 6000 de lei, proces cu banca, sechestru etc. Acum regretă PCRM, pe vremea căruia avea măcar o carte de muncă şi, în consecinţă, o altă relaţie cu banca!

Asta e realitatea: 80% dintre moldoveni sînt săraci şi foarte săraci, 64% consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, mîine, 30% dintre ei ar vota cu Partidul Comuniştilor, iar dacă preşedintele ar fi ales de popor, aşa cum doresc formaţiunile liberale, peste 25% dintre cetăţeni ar vota cu fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin. Acestea sînt o parte dintre concluziile Barometrului de Opinie Publică pe luna mai, realizat de Institutul de Politici Publice şi Fundaţia Soros Moldova, pe un eşantion de 1115 respondenţi cu o marjă de eroare de plus/minus 3%!

Comentatorul politic al televiziunii NIT, Victor Nichituş, a declarat pentru Radio România Actualităţi, că surprinzător la acest sondaj este procentul mare de cetăţeni care consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, deşi actuala putere face eforturi pentru integrarea în Uniunea Europeană şi apropierea de România.

De cea mai mare încredere în rîndul electoratului continuă să se bucure PCRM, cu 38%, fiind urmat de formaţiunea premierului Vlad Filat, PLDM, cu 34%, Partidul Liberal, al preşedintelui Mihai Ghimpu, cu 28,5% şi Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, cu 27%, cu o descreştere de 13% faţă de precedentul Barometru de opinie. Dacă mîine ar fi alegeri aprlamentare anticipate, 40% dintre persoanele care au declarat că vin la vot, ar vota cu PCRM, 26% cu PLDM, 12% cu PDM şi 11% cu PL. 76% din electorat se pronunţă pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct. Dacă mîine, preşedintele RM ar fi ales prin votul direct al cetăţenilor, 25% dintre moldoveni ar vota cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, 20,4% cu liderul democrat Marian Lupu, 18,3% cu actualul premier Vlad Filat şi 5,3% cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Actualul preşedinte interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu ar obţine doar 1,5% din voturile alegătorilor moldoveni. Deşi gradul de interes al populaţiei faţă de politică a crescut de la 14%, în octombrie 2008, la 30% în mai 2010, încrederea în instituţiile statului a scăzut constant: de la 44% la 27% - în guvern, de la 41% la 26% - în parlament şi de la 35% la 24% în preşedinţele ţării. Cele mai mici cote de încredere, astăzi, sînt înregistrate pentru partidele politice, cu 17% şi sindicate, cu 19%. 

Analistul independent Vlad Lupan, spune că scăderea popularităţii fostului candidat la preşedinţia Moldovei, Marian Lupu, sub cea a fostului preşedinte Vladimir Voronin şi la mică distanţă de Vlad Filat, plasat al treilea, era previzibilă. "Dacă nu vor fi organizate alegeri anticipate foarte curînd, Partidul Democrat din Moldova va pierde teren în continuare". Totodată, Lupan este sceptic faţă de corectitudinea eşantionului de sondare şi marja de eroare, care nu o dată, spune el, au fost cosmetizate!

Două treimi din populaţie consideră că limba vorbită pe teritoriul ţării trebuie să se numească "moldovenească", iar o treime - "limba română". 54% din populaţie este de acord ca limba rusă să fie a doua limbă de stat. Aproximativ 67% din populaţia chestionată este de părere că Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului, procent în creştere cu 15% faţă de anul 2008.

În legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009, despre care Alianţa pentru Integrare Europeană afirmă că a fost o acţiune diversionistă a fostului partid comunist de guvernămînt, 40% din populaţie consideră că evenimentele au fost o tentativă de lovitură de stat îndreptată împotriva PCRM, 41% că manifestaţiile, iniţial paşnice, au degenerat în vandalism şi violenţă, şi doar 1,5% din populaţia chestionată consideră că evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost provocări organizate de partidul de guvernămînt.

50% din populaţia Moldovei consideră că Rusia trebuie să fie Partenerul Strategic al Republicii Moldova, iar 36% doreşte ca Uniunea Europeană să deţină acest statut.Cu toate acestea, 61% din populaţie se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 22% pentru aderarea la NATO. 

Se poate spune că acest sondaj, deşi realizat de persoane apropiate Partidului Democrat şi lui Marian Lupu (deci favorabil acestora!) vine ca o mănuşă Partidului Comuniştilor care pare că a înţeles că predictibilitatea şi imobilismul de fier al partidului l-au îndepărat de electoratul tînăr din Moldova. Însă, odată cu alegerea în funcţia de secretar general al partidului a unui tînăr, Iurie Muntean, deputat, fost vice-ministru al economiei, lucrurile par să se schimbe. Ar fi trebuit să fiţi în Chişinău să vedeţi pe 1 mai şi pe 9 mai forţa de stradă a Partidului Comuniştilor: 25.000 şi 35.000 de oameni adunaţi în demonstraţii de stradă! Extrem de mulţi tineri, încît stau şi mă întreb, de unde au venit aceia care au vandalizat centrul oraşului pe 7 aprilie? Sondajul acesta arată forţe relativ egale. Viitoarele săptămîni, data de 16 iunie (cînd, conform legii, Parlamentul ar trebui dizolvat) şi săptămînile după vor înclina balanţa hotărîtor într-o parte sau în alta. Şi, evident, procentele!

Un comentariu:

  1. http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/05/27/constiinta-si-misiune-crestina-pentru-bacauani.html

    RăspundețiȘtergere