joi, 6 mai 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 95(87)



CRIZE, REVOLTE ŞI NOUL ABSORBANT BOC CU DOUĂ ARIPIOARE


Dacă aş fi moldovan, trăitor în Botswana, şi aş cîştiga cîteva mii de..., mă rog, moneda aia a lor, aş privi relaxat tot ce se întîmplă acum în spaţiul geo-politic al „buneilor” mei.

Bunăoară, aş sta foarte relaxat că lupta împotriva măsurilor de austeritate bugetară decise de Executivul grec s-a soldat, ieri, cu uciderea a două femei şi a unui bărbat, care aveau unica vină de a se fi aflat într-o sucursală a Marfin Bank, atunci cînd aceasta a fost atacată cu sticle incendiare. Alte 20 de persoane au scăpat doar cu răni uşoare, din ceea ce premierul George Papandreou a calificat drept un „act criminal brutal”. Incidentul din centrul Atenei a fost cel mai tragic dintr-o zi de manifestări violente, cînd 40.000 de oameni au ieşit pe străzi, între ei fiind infiltraţi tineri anarhişti care atacau tot ce le ieşea în cale. Zic agenţiile. Eu cred că grecii se revoltă acum, ca un organism viu căruia cu mai mulţi ani în urmă i s-a făcut un implant care nu e la locul lui şi a schimbat modul de viaţă, ancestral, al unui întreg popor.

De altfel, „infiltraţii”, sînt o realitate. Anarhizarea Greciei poate duce la prăbuşirea Euro. Profitabil!!! Banca de investiţii new-yorkeză Morgan Stanley crede că prăbuşirea euro trebuie „luată în considerare”. Cîtă vreme „mariajul” dintre Germania (cea mai puternică economie a Zonei Euro) cu „verigile slabe” (Grecia, Portugalia, Spania, Italia, Irlanda,) nu funcţionează, varianta divorţului şi a „partajului” pare cea mai bună soluţie. În această situaţie - încă nu iminentă, dar departe de a fi atît de „imposbilă” cum susţin liderii europeni - ar exista cel puţin şapte metode prin care investitorii pot profita de pe urma unei asemenea „catastrofe” pentru proiectul european. Artificial realizat, cum spuneam! Dovadă că Euro s-a prăbuşit la cea mai slabă cotaţie în raport cu dolarul SUA din ultimele 12 luni, în timp ce acţiunile băncilor europene (mai ales franceze şi germane) expuse în caz de insolvenţă a Greciei au scăzut şi ele. Violenţele de la Atena şi Salonic au contribuit şi ele la panica investitorilor, care au prăbuşit bursele europene aruncînd, practic, de ieri, Grecia în blocaj total: incapacitate de plată şi imposibilitate de a se împrumuta de pe orice piaţă.

Sigur, toată lumea pricepută spune că România nu e Grecia şi cele două sisteme economice nu ar trebui comparate. Chiar şi aşa, principalele probleme ale României în 2010 vor fi deficitul bugetar mare, scumpirea bunurilor şi serviciilor, alimentată de creşterea accizelor, şi şomajul, care nu va scădea sub 8,5%, conform estimărilor Comisiei Europene, prezentate în prognoza economică de primăvară. România va avea anul acesta un deficit bugetar de 8% din PIB, faţă de 5,9% din PIB - ţinta impusă în acordul cu FMI, dacă nu se iau măsuri suplimentare, fie prin obţinerea de venituri mai mari, fie prin reducerea mai drastică a cheltuielilor. La aceste motive se adaugă şi faptul că statul ar putea încasa de la Rompetrol numai jumătate din datoria companiei kazahe către buget, adică 1,2 miliarde de lei în loc de 2,4 miliarde de lei. Deci, oligarhii ruşi ne sancţionează pentru gesturile îndrăzneţe faţă de Moldova (?). Statul s-ar putea să încaseze însă şi mai puţin, respectiv doar un sfert din sumă, 600 de milioane de lei, conform declaraţiilor oficialilor Rompetrol.

România nu se poate compara cu Grecia nici în materie de lideri. Papandreu are un plan de redresare. Cu el s-a dus în Europa să obţină 110 miliarde de euro, o sumă uriaşă. La noi, Boc este pe post de premier-absorbant cu două aripioare flexibile, care ieri au reacţionat violent cînd cosaşul naţional a pus pe masa discuţiilor cu FMI creşterea taxelor şi impozitelor. „Să plece”, a spus Sever Voinescu, „Boc subminează economia”, spune şi CTP-ul azi, într-un editorial, la două luni după ce spuneam că Ceauşescu a fost împuşcat pentru mult mai puţin!

Adevărul e, că astăzi, Boc e panicat! Dar nu e egoist. Nu vrea să moară singur şi atunci ne trage pe toţi în groapă, alături de el! Opoziţia cere demiterea guvernului şi alegeri anticipate. Eu spun că actualul Guvern nu va pleca încă. Misiunea lui nu s-a încheiat. Boc va dispărea din scena politică după ce va absorbi toată antipatia şi ura populară şi va lăsa PDL-ul uscat şi proaspăt, eventual cu aromă de muşeţel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu