De azi, toate tembeliziunile româneşti vor dicuta pe toate feţele că nişte lobbişti i-au dat bani lui Adrian Severin să introducă un amendament la un proiect de lege, în Parlamentul European, care să favorizeze interesele comerciale ale unei companii private. Nu va măcăni nimeni că ceilalţi parlamentari ar trebui să fie competenţi, interesaţi de binele alegătorului şi vigilenţi la locul de muncă şi să respingă amendamentul otrăvit! Asta chiar dacă parlamentarii, deşi salariaţi cu carte de muncă, nu au nici contract colectiv de muncă, nici sindicat şi nici măcar un reprezentant legal pe lîngă "angajator" care este statul român, în cazul nostru, conform legilor acestei ţări! Dar, mă rog, asta e o altă poveste care nu are legătură cu subiectul de azi! Sau, are? Habar nu am! Cert e că nu văd nici o "inflamaţie" de "first media" nici la TVR şi nici la SRR în ceea ce priveşte actualitatea externă într-o lume globală. Mă aşteptam să văd imagini marca TVR de la Benghazi, fieful insurgenţilor libieni, de unde, în 1968 a pornit şi Colonelul să dea jos monarhia! Rămîn prizonierul amintirilor şi re-descopăr în bibliotecă o carte despre Libia, din vremea cînd, despre această ţară se scria şi altfel: "Mişcările triburilor, războaiele, instabilitatea puterilor, au îmbrăcat mereu, cu alte nume, alcătuirea coloniei greceşti din secolul al V-lea î.e.n. Puterea lui Ptolemeu Evergetul schimbă numele cetăţii Hesperide în Berenice... Barnik este rezonanţa atribuită de evul mediu. Marile vehiculări comerciale îi leagă, printre altele, şi existenţa toponimică de cea a negustorului înţelept şi întreprinzător, Ibn Ghazi. Abia cu începere din anul 1450, portul la Mediterana va fi recunoscut sub denumirea Benghazi" (Cornelia Ştefănescu, "Sub scutul soarelui", Editura Sport-Turism, 1985)!
În urmă cu 8 ani, Iraqul lui Saddam Hussein era atacat de forţele unei coaliţii internaţionale. Acum, istoria se repetă. 20 martie 2003. SUA ataca Irakul. La Bagdad sînt desfăşurate 6 divizii ale Gărzii Republicane. 16 divizii ale trupelor regulate, din care 6 divizii de blindate, sînt împrăştiate în întreaga ţară. Hotelul Melia Mansour, aflat vis-a-vis de Ministerul Informaţiilor şi televiziunea Irakiana, se cutremură de explozii. Noaptea, stăm în colţul camerei de la etajul doi cu salteaua de la pat făcută cort. Părăsim zona cu toate bagajele, spre Siria şi Iordania, unde s-au retras şi diplomaţii ambasadei noastre la Baghdad.
Cam aşa arătau zilele de sfîrşit de februarie şi sfărşit de martie, cînd Radio România a declanşat cea mai amplă operaţiune mediatică din România postbelică, operaţiunea care avea să-i aducă, de-a lungul anilor, prestigiu şi credibilitate şi, ulterior, să demareze o colaborare de exceptie, un proiect unic în mass-media româneasca plina de efemer: Radio România Actualitati şi Ministerul Apărării Naţionale! “Operaţiunea Curcubeul”, a fost coordonată direct de Dragoş Şeuleanu, şi a presupus o reţea de corespondenţi care să acopere atacul şi vucerirea Irakului. Radu Dobritoiu, a fost trimis în Turcia, de unde ar fi urmat să intre în nordul Irakului în cazul în care Parlamentul de la Ankara ar fi aprobat intervenţia SUA. Septimiu Roman transmitea de la Aman, din Iordania, Catalin Gomboş din Kuweit şi Gabriel Ionescu din Qatar. Mario Balint a transmis din Bagdad.
Astăzi, se împlinesc 8 ani de la declanşarea atacului asupra lui Saddam Hussein. A fi corespondent în Irak înseamna să transmiţi un adevăr strategic construit cu informaţii tactice din care nici un partener nu poate lipsi. Este adevarat ca uneori obiectivitatea poate să difere, dar adevărul este totdeauna comun, cum spunea prietenul meu Radu Dobriţoiu. Radu Dobriţoiu, Mario Balint, Cătălin Gomboş, Septimiu Roman şi Cristina Dumitrescu, am încercat tot timpul să respectăm adevărul şi să fim obiectivi. Timp de peste 7 ani cît noi am fost permanent alături de trupele româneşti în Irak. Iată cîteva amintiri: imagini din aer şi din nisip, corturi, vehicule blindate, personalităţi care au marcat existenţa Iraqului post-Saddam, care s-au perindat la microfonul Radio România Actualităţi, camarazi români şi americani, proiectul nostru "Copii pentru copii", un colţ din baza Camp Dracula şi "caşcarabeta" corespondentului!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu