luni, 29 august 2011

ROMÂNIA

Constat o avalanşă de texte, în ultima vreme, despre posibila reunificare a României. Parţială, evident! Există scenarii, unele pur literare, altele analitice optimiste, unele pesimiste, iar altele habarniste! Se profilează, însă, şi un curent în societatea "civilă", pentru ca la 200 de ani de cînd Basarabia a intrat sub tutela Moscovei, să se întoarcă la "ţara mamă". Pare puţin credibil, dar puţin credibilă părea şi reunificarea Germaniei, revenirea Hong-Kong-ului la China sau viitoarea re-unificare koreeană! Din punct de vedere politic, la Chişinău, fostul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu, a reuşit să re-aprindă flacăra românismului mai mult decît şi-ar fi dorit partenerii de coaliţie. Unii, pentru că nu înţeleg - din postura de aparatcik - acest lucru, alţii pentru că au citit în ziare că DNA-ul lui Băsescu e mai eficient decît Departamentul Anti-Corupţie al MAI de la Chişinău. Din postura de preşedinte român peste Moldova, Mihai Ghimpu a fost votat, anul trecut, pe acest blog, drept cel mai potrivit candidat pentru funcţia de Preşedinte al României Mari! Pe de altă parte, politicieni mari şi mici, de la Chişinău şi Bucureşti, înţeleg foarte bine că în situaţia în care cele două teritorii se vor unifica, sportul cu mulsul vacii statului nu va mai putea fi practicat decît de "cei mai buni"! La Bucureşti, dacă Traian Băsescu a adoptat postura de "mutu rupe căputu" (zicală din Banat!) şi anul viitor, în loc de Statele Unite ale Europei vine în faţa alegătorilor cu cele două state româneşti reunificate, i se vor ierta TOATE rahaturile moţate, sau nu, din cei 10 ani de căpitănie naţională. Dacă Nu, atunci amiralul constănţean a avut dreptate: Traian Băsescu a fost - ŞI A RĂMAS - INAPT! Nu Inept!

Evident, România NU este pregătită pentru acest gest istoric. Dar, a fost ea vreodată pregătită pentru ceva? NU! Evident, cazacii şi miliţiile Transnisriene vor declanşa un război la frontiera de est a ţării, pe Nistru, dar un război "de nişă" nu ar face decît să întărească unitatea naţională şi ar reface, probabil, autoritatea statului. Există, însă, posibilitatea ca miliţiile transnisriene SĂ NU atace FRONTIERA DE EST a UNIUNII EUROPENE pentru a nu complica, inutil, relaţiile Rusiei cu UE. Apoi, alegerile din Rusia, Germania, Franţa, Statele Unite şi actuala criză sînt motive suficient de bine întemeiate pentru ca marile puteri să treacă cu vederea un gest curajos al unui preşedinte imprevizibil de la periferia Uniunii Europene...

P.S. Aş sugera colegei Stela Popa, de la Chişinău, cu prietenie, schimbarea denumirii emisiunii, din "mai aproape de Europa", în "Mai aproape de România"!, cu comentarii în acelaşi format trilateral de experţi în problemele "judeţelor din Estul ţării": Iulian, Victor şi Doru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu