În spatele huzurului unei elite europene aflate în vacanţă – în timp ce atît de multe lucruri nu sînt în regulă – se află o posibilitate deplorabilă. Există posibilitatea, riscul, şansa, ca în viitorul nu foarte îndepărtat, comunităţile locale să dorească să se organizeze şi să se guverneze după cu totul alte principii, reguli şi politici. Despre re-întoarcerea la oraşul-stat am mai scris! Aşa cum amintea Ionel Nicu Sava, globalizarea generează fragmentarea, care este sursă de instabilitate şi insecuritate, din prisma actualei Orînduiri. Ideea că mai multă civilizaţie, exportată prin globalizare, înseamnă mai multă pace, este dificil de susţinut. Din 1945 pînă în 2000 lumea a cunoscut doar 26 de zile fără război! Între 1945 – 2005 s-au înregistrat 132 de războaie. Numai 7 dintre ele s-au încheiat cu întreruperea ostilităţilor, 18 prin împăcarea părţilor în urma negocierilor şi 38 cu medierea unei terţe părţi. Statele puternice sînt considerate exportatoare de securitate, iar statele slabe, furnizoare de insecuritate. Ceea ce au în comun aceste state slabe, este nivelul ridicat de riscuri interne, care, oricînd se pot transforma în riscuri la adresa guvernării. Una dintre aceste ameninţări o reprezintă grupurile sociale care au fost coagulate de existenţa unei ameninţări comune: pierderea locului de muncă, a locuinţei, sărăcia extremă, teama de pierdere a identităţii. Ultimele săptămîni ne dovedesc că vulnerabilităţile statelor "puternice" sînt comune celor slabe: taifunul economico-financiar din SUA şi UE, datoria suverană a Greciei, Irlandei, Porugaliei, Spaniei dar, mai ales, ITALIEI, sufocarea "la rece" a multiculturalismului în Norvegia, revoltele "indignaţilor" din ghetourile britanice - deşi nimeni nu le-a uitat pe cele franceze... Întreg acest tablou ilustrează un mediu internaţional ostil şi o reconfigurare, inevitabilă, a centrelor de putere, ceea ce, evident reprezintă un risc major pentru actuala orînduire. În aeste condiţii, cu nervii întinşi la maxim pe şezlongurle hotelurilor de lux, nu mă mir că unele publicaţii dau titluri de genul: "Se trezesc SCURSURILE londoneze", ceea ce seamănă izbitor cu folclorul urban atribuit Elenei Ceauşescu: "nu se mai satură VIERMII ăştia"! Viitorul seamănă cu un micuţ SMART blindat înconjurat de ameninţări totale!
România, din nou e pe lîngă subiect! Micuţul Boc are aerul acela blajin, de cosaş de cînepă indiană, şi ne spune că pentru România răul a trecut, Isărescu a ieşit în public şi A PROVOCAT practic o discuţie despre prăbuşirea mondială a burselor - PRESA ROMÂNEASCĂ AVEA PROBLEME CU UDREA, DAN DIACONESCU ETC!!! -, IAR ÎNTÎIUL CÎRMACI AL ŢĂRII tace ca peştele! Aşa se face că ţara este o anexă amorfă a Uniunii Europene, unde se vîntură bani dar nu se instalează capital şi unde mai stau băştinaşi dar nimeni nu locuieşte. Este echivalentul la nivel de naţiune al unui ghetou urban, cu singura diferenţă că în România nimeni nu este nemulţumit şi nu iese pe străzi! Să ne înţelegem, nu spun să ieşim pe străzi şi să-l tîrîm de păr afară din Palatul Cotroceni pe Traian Băsescu. Vrem o guvernare şi avem nevoie de o guvernare, dar poate că ne înşelăm sperînd că guvernarea va fi întotdeauna capabilă să ne protejeze. Şi totuşi este împotriva naturii meseriei de politician ca acesta să promită alegătorilor un viitor mai sărac! SĂ TRĂIŢI BINE este sloganul cu cea mai mare priză populară din istoria ultimilor 20 de ani! Democraţia depinde de faptul că, punîndu-i pe politicieni în concurenţă unii cu alţii, apar posibilităţi pozitive. Asta în afara României. Pentru că în ţară, cînd istoricii vor analiza în viitor această perioadă, ceea ce va ieşi cel mai mult în evidenţă este absenţa unor eroi politici. Ba mai mult, cartea de istorie va fi plină de trădători şi ticăloşi, care ştiau exact cu ce se confruntă ŢARA, dar au ignorat avertismentele în favoarea propriilor beneficii grase! România se confruntă în 2011 atît cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate de corupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cît şi cu riscuri internaţionale, de la spionaj la insecuritate energetică, spunea directorul SRI, George Maior, încă de la bilanţul pe 2010! Această afirmaţie a şefului celui mai puernic serviciu de informaţii din ţară nu i-a oprit pe ticăloşi să vulnerabilizeze şi mai mult România în 2011.
Potrivit Strategiei Naţionale de Apărare, politizarea excesivă a unor instituţii”, alături de corupţie, ocupă locul al treilea în topul vulnerabilităţilor, după „ diminuarea capacităţii de aplicare a legii de unele instituţii” şi de „capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local”. Toate "desăvîrşite" în mandatul PDL. „O criză majoră în domenii precum educaţia şi sănătatea poate vulnerabiliza statul, afectîndu-i funcţionarea şi diminuîndu-i capacitatea de reacţie”, se arată în document. Exact cu ceea ce se ocupă CU PRIORITATE Guvernul Boc! Însă, adevărata criză fiscală va fi tsunami-ul provocat de îmbătrînirea populaţiei, la noi şi în Europa!, care sînt o sursă esenţială de voturi, în timp ce generaţiile viitoare nu votează, şi deci nu contează pentru aceşti conducători mediocri, care vor rămîne în istorie drept cei care nu au fost la înălţimea problemelor grave şi complexe pe care le-am înfruntat. Astăzi, cînd bursele lumii pierd miliarde de dolari pe minut, criza economică internaţională este considerată „cea mai gravă şi mai complexă din ultimii 20 de ani”, un semnal de alarmă fiind tras TÎRZIU şi în privinţa unei eventuale noi crize a gazelor în Europa.
Ca o dovadă că actualii conducători ai statului sînt ticăloşi- sau vizionari! - şi sapă la temelia organizării actuale, este cunoaşterea exactă a AMENINŢĂRILOR, RISCURILOR şi VULNERABILITĂŢILOR cu care ne confruntăm! "Securitatea alimentară şi nucleară trebuie să intre în atenţia SRI, pentru a preveni orice risc din acest punct de vedere", a atenţionat Traian Băsescu, referindu-se la cele mai importante misiuni pe care Serviciul Român de Informaţii trebuie să le aibă în vedere pentru anul 2011! Sînt exact domeniile vulnerabilizate cu bună ştiinţă de "aparatul de partid şi de stat"!
Clasa politică a eşuat şi va rămîne în istorie drept una dintre cele mai proaste generaţii de politicieni de după război, cu o lipsă flagrantă de viziune pe termen lung. Posibil ca după reconfigurarea centrelor de putere, redistribuirea capitalurilor şi regîndirea politicii aplicate, ORAŞELE STAT să reprezinte viitorul. Un viitor SMART!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu