Generalul american Wesley Clark, fost comandant NATO şi candidat la Casa Albă din tabăra Partidului Democrat, aflat acum la putere în Statele Unite, a acceptat să devină consilier al primului ministru pe probleme strategice şi de securitate, a anunţat, joi, premierul Victor Ponta. El a fost protagonistul unui episod extrem de tensionat, cînd comandantul forţelor britanice de sub comanda NATO a refuzat să deschidă focul împotriva forţelor ruse masate în Aeroportul din Pristina, aşa cum ordonase gen. Wesley Clark. "Nu am de gînd să pornesc al treilea război mondial", ar fi spus comandantul britanic.
"Am avut azi o primă întîlnirile şi o primă discuţie în care cele mai importante teme s-au referit la investiţii şi potenţialul României în zona energiei şi în zona agriculturii. Bineînţeles, am dezbătut şi probleme politice, dar mi-am cerut scuze că domnia sa vine într-un moment politic tensionat, însă strategie înseamnă termen lung şi sper să beneficiez foarte mult din experienţa şi cunoştinţele unei personalităţi ca domnia sa', a declarat Ponta.
La rândul său, generalul Clark s-a arătat onorat că poate ajuta guvernul şi pe cetăţenii României. "E o onoare să fiu aici, cu dumneavoastră, în România şi sînt foarte entuziasmat de oportunitatea pe care România o oferă lumii cu potenţialul său economic solid în domeniul energiei, al mineralelor strategice şi mai ales în agricultură".
Potrivit purtătorului de cuvînt al Guvernului, Andrei Zaharescu, Wesley Clark, care a fost implicat şi în masacrul de la Waco - Texas, este consilier personal onorific (!) al premierului, nu va fi remunerat şi nu va participa la şedinţele Cabinetului. În 1991, în calitatea sa de strateg militar, Clark a scris un studiu în care menţiona lista întocmită de Pentagon a ţărilor candidate pentru o schimbare rapidă a regimului. Pe listă figurează Iraqul, Iranul, Siria, Libanul, Libia şi Somalia. Acum, fostul general este co-preşedinte al unei organizaţii de lobby în zona energiei, Growth Energy, şi face parte din consiliul de conducere al BNK Petroleum, o companie petrolieră unde George Soros a cumpărat 20% din acţiuni prin intermediul fondului său de investiţii Quantum Partners LP. Potrivit site-ului oficial, compania în conducerea căreia se află Wesley Clark are operaţiuni în domeniul gazelor de şist în Polonia. Clark are relaţii apropiate cu actualul premier kosovar, Hashim Thaci, unul dintre liderii UCK cu care a colaborat în anii conflictului din fosta Iugoslavie. Preşedinte al companiei Envidity, Clark a decis să invetească în sectorul mineritului din Kosovo, o zonă în care se află mari zăcăminte de cărbune superior, după cum informează AFP. După ştiinţa mea, rezervele de cărbune din Kosovo sînt estimate la 16 miliarde de tone, ceea ce reprezintă aproape 70% din toate rezervele Serbiei. Potrivit declaraţiilor lui Clark, aceasta afacere priveşte obşinerea de carburanţi sintetici din cărbune şi ar putea aduce guvernului kosovar un profit de 300 de milioane de dolari anual. Clark speră să poată obţine în acest fel 100.000 de barili de combustibil zilnic în Kosovo, dacă afacerea va merge.
Prima mea reacţie a fost să jubilez: da, un autentic general de 4 stele în preajma tînărului premier român, nu caca ricatura de Oprea! Şi mai e şi gratis! Oare? Faptul că "România are potenţial" taman în domeniul în care fostul general este expert, dă dimensiunea exactă a preţului "consilierii"! "Ne-am întîlnit la Viena", spunea Victor Ponta, un stup al serviciilor de tot felul, în Europa. Mişcarea cu Clark - un apropiat al familiei Clinton şi al actualului secretar de stat, Hillary, dar şi al fostului ambasador SUA la Priştina, Christopher Dell, care are o afacere legată de combinatul minier de îmbogăţire Trepca, care a investit şi în construirea unei autostrăzi din Albania în Kosovo, şi care a asigurat cu locuri de muncă compania de telefonie mobilă din Kosovo, al cărei pachet de bază este deţinut de fostul secretar de stat american, Madeleine Albright! - nu este decît semnalul că puternicii democraţi ai lui Soros au deschis un al doilea canal de comunicare cu România, după ce Băsescu a luat-o serios pe topogan. Aţi văzut? Nici ambasadorul Mark Gitenstein, şi el, cunoscut lobbyst al iudeo-americanului-maghiar, care declara că "evenimentele din ultima vreme din România pot afecta imaginea ţării pe pieţele internaţionale", nu a mai glăsuit! Această "lăsare din braţe" a lui Băsescu se va traduce cu scoaterea din scenă a acestuia, mişcare simţită de fostul comandant de navă şi semnalată prin officina HotNews, în informaţia referitoare la Clark şi la relaţia sa încordată cu ruşii!
Cu siguranţă, în următoarea perioadă, şi ratingul Hidroelectrica îşi va reveni, iar Victor Ponta va fi primit fi de Hillary Clinton, fie chiar de preşedintele Obama, în semn de recunoaştere al noului parteneriat strategic cu România. Cum spunea generalul: "Misiunea în primul rînd, oamenii întotdeauna"!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu