joi, 23 august 2012

MERKEL NU DERANJEAZĂ RUSIA ÎN MOLDOVA


Cancelarul german Angela Merkel a descins miercuri la Chişinău, ca într-o ţară din lumea a treia: cu promisiuni, laude şi mici mărgele colorate. Într-o conferinţă de presă comună cu premierul Vlad Filat, Doamna de Fier, muiată de insuccesele din ultima vreme, la ea acasă, s-a gîndit că e momentul să bifeze un succes extern şi a venit în Moldova, declarînd că Republica are o perspectivă europeană, potrivit Unimedia. De asemenea, Merkel a afirmat, referitor la rezolvarea conflictului transnistrean, că formatul "5+2 este cel mai potrivit pentru negocieri", adică Rusia să scrie muzica şi să dirijeze orchestra de cameră că, oricum, soarta lui Traian e oareşcum ambiguă…

Trec peste obsesia istorică de azi, 71 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, cu o remarcă "na pasaşok": de ce se "fibrilează" unii cînd e vorba de acest Pact şi resping în totalitate, de exemplu, Tratatul de la Trianon? Sau nu-şi propun să condamne conclavul de la Niceea? Mă rog, treaba lor!

„Formatul 5+2 este cel mai potrivit pentru negocieri. Este important ca statele membre ale UE sa participe, iar impreuna cu SUA, Rusia si ceilalti sa gasim o solutie. Eu cred ca si aici trebuie sa inaintam pas cu pas, sa avem rabdare, sa nu uitam ca acest proces nu e terminat, nici Europa nu trebuie sa uite de acest conflict. Acum avem nevoie de mai multa mobilitate, comunicare mai usoara, calatorii fara bariere pentru oameni”, spunea Cancelarul Merkel la Chişinău, miercuri.  Dacă îşi mai aduce aminte cineva, la conferinţa de presă comună de la Iaşi, cu Vladimir Filat, din urmă cu doi ani, parcă, Traian Băsescu a vorbit slobod, interesant şi năucitor pentru observatorii politici ai spaţiului răsăritean. „Ocupaţia rusă a Moldovei îi ameninţă integritatea teritorială", a rostit preşedintele român! „România are interesul ca Republica Moldova să îşi redobîndească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu‘‘, a declarat Băsescu, într-o contradicţie „de viziune” cu „şefa de la Berlin”! Pe fond, declaraţiile şefului statului român sînt corecte! Numai că, ele se pot aplica şi în cazul Tratatului de la Trianon. Sau a Declaraţiei Balfour. Sau a tratatelor internaţionale de după Războiul de 6 zile şi statutul Înălţimilor Golan, de exemplu. Ca să nu mai vorbesc de Tibet! Singura problemă este că România, extrem de vocală şi iritantă, nu are nici o pîrghie internaţională prin care să ajute la reglementarea paşnică a diferendului transnistrean, nici în formatul de negociere extins, nici în vreun organism internaţional care ar putea impune ceva pe teritoriul auto-proclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, care amuş face 22 de ani de existenţă! Vocalizele astea răguşite, specifice lui Băsescu, nu fac decît să irite urechile Vestului şi Estului, dopotrivă. „Se poate specula la nesfîrşit pe tema «ocupaţiei ruse» din motive propagandistice, chiar şi asumînd rolul de apărător al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei‘‘, a spus purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, potrivit agenţiei ruse Interfax.

Din punctul meu de vedere, este improbabil ca Rusia să cedeze vreodată Transnistria Republicii Moldova şi să îşi retragă trupele. Mai mult, actualul format de negociere 5+2 (Rusia, Ucraina, OSCE, SUA, UE + Moldova şi Transnistria) este dezechilibrat în favoarea Transnistriei în măsura în care UE şi SUA sînt mai curînd observatori, iar România nu este dorită ca parte a procesului, nici de ruşi, nici de americani. În aceste condiţii, România nu are nici o carte de jucat care să modifice actuala situaţie, iar  Uniunea Europeană, prin vocea Angelei Merkel, tocma s-a exprimat pentru formatul mult hulit!

În condiţiile date, declaraţiile agresive la adresa Rusiei, făcute periodic de preşedintele Băsescu fac parte din acelaşi stil emoţional de a face politică externă, stil abandonat, spun istoricii, la ieşirea din Epoca de piatră şi intrarea în Epoca Bronzului! Dacă Băse nu e agent de influenţă rus, atunci, cu siguranţă, e periculos pentru politica externă a României! Merkel confirmă, la Chişinău, această afirmaţie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu