marți, 25 august 2015

EUROPA SUB ASEDIU



Europa are o mare problemă zilele acestea. Mii de refugiați, care fug de război, persecuție, sărăcie și care au îndurat experiențe teribile atît acasă, cît și în drumul spre ceea ce sperau ei să fie o viață mai bună, mor la ușa națiunilor europene de la care sperau salvarea.
Este o situație descrisă în presa internațională drept cea mai mare criză umanitară de la războaiele mondiale! Reacțiile politicienilor pot crea impresia existenței voinței pentru identificarea soluțiilor adecvate. Poate fi invocată o anumită formă de ipocrizie specifică politicienilor? Unii se grăbesc să răspundă pozitiv.
Între timp, o mie de migranţi şi-au continuat luni seara marşul lor spre Europa de Vest şi au intrat în Ungaria în momentul în care, la Berlin, preşedintele Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru un răspuns "unificat" al Uniunii Europene în faţa afluxului fără precedent de refugiaţi de pe continent. Această trecere în Ungaria, ţară a UE, a avut loc cu cîteva zile inainte de finalizarea instalării unei bariere în caleea imigranţilor de la frontieră, anunţată pentru 31 de august de către guvernul de la Budapesta. Acest zid este prevăzut să se întindă de-a lungul celor 175 kilometri ai frontierei sărbo-ungare şi a costat peste 100 de milioane de euro!
Soluțiile autorităților sînt să închidă granițe, să ridice garduri și să construiască ziduri, să ofere cît mai puține beneficii sociale și, în final, să schimbe legile migrației. Ușor, ușor, proiectul european se transformă într-un club de baroni!


Guvernul macedonean a decretat joi stare de urgenţă şi a trimis în zona de frontieră forţe de poliţie şi armata pentru a stăvili afluxul de străini. Traversarea frontierei a fost interzisă timp de 24 de ore. Sîmbătă, circa o mie de imigranţi au rupt cordoanele de poliţie şi au intrat în Macedonia. La scurt timp, poliţia a decis să-i lase să treacă pe toţi imigranţii.
Guvernul macedonean, care a acuzat autorităţile elene că-i îndreaptă în mod organizat pe imigranţi către Macedonia, a afirmat că starea de urgenţă va fi în continuare în vigoare.
Odată cu trecerea ultimului val, autorităţile macedonene au înregistrat intrarea pe teritoriul Macedoniei, începînd din 19 iunie, 42.000 de imigranţi, dintre care peste 7.000 de copii.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat vineri că numărul imigranţilor ilegali din afara Europei care au sosit pe continentul european de la începutul anului în curs a ajuns la cifra record de 237.000, de unde rezultă o criză umanitară fără precedent.
Unii dintre aceşti refugiaţi provin din zone de conflict, precum Syria sau Afghanistan, dar majoritatea vin din ţări africane motivaţi de dorinţa de a găsi un trai mai bun în Europa, ei profitînd de anarhia din Lybia pentru a tranzita această ţară, traversînd apoi Marea Mediterană mai ales către Grecia şi Italia. O altă rută, folosită în special de syrieni şi afghani, este traversarea Turciei şi apoi a unui porţiuni din Marea Egee către insulele greceşti. Conform ultimelor date oficiale, în Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranţi clandestini, iar în Italia aproape 94.000. Pe ansamblu, cei mai mulţi imigranţi ilegali vin din Eritreea, circa 25.000 anul acesta, Nigeria, 12.000, Somalia, Syria, Gambia şi Bangladesh.
Europa este și de această dată marcată de inegalitate. Țările cu probleme economice, din Sud, în special Grecia și Italia, sînt cele mai afectate din cauza poziției geografice.


Ce soluții există? O deschidere a porților către cei care vin dinspre Africa este periculoasă mai mult din punct de vedere politic decît financiar. Este vorba de faptul că o accentuare a migrației ar încuraja și mai mult partidele de extremă dreaptă. Acestea se poziționează tot mai bine în politica europeană și ca urmare a atacurilor lansate pe tema imigrației. 


Întrebarea capitală este dacă Europa chiar își dorește să intervină pentru restabilirea ordinii în țările spulberate de războaie civile sau de dictaturi, sau va păstra atitudinea de a refuza să întindă mîna. Ca adevăraţi baroni ai unui club select… deocamdată…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu