O ştire de "noaptea minţii" se strecoară, în ultima săptămînă,
între Boureanu şi DNA: Comisia Europeană a publicat Regulamentul delegat
(UE) 2016/1612 privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea
producţiei de lapte, stabilite la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte
de vacă, cu o limitare la un volum total de reducere a livrărilor de
lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro, reiese dintr-un
comunicat remis de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
(APIA). Adică, fermierul român primeşte subvenţii ca să-şi reducă
producţia de lapte! Poate fi o justificare embargoul rus, pentru că
anumite produse care ajungeau acolo rămîn în UE, dar blocul comunitar
afirmă că exporturile de produse agroalimentare au crescut cu 10% către
alte destinații. Pe de altă parte, România este invadată de lapte din
statele comunitare.
Embargoul impus de Federaţia Rusă, eliminarea cotelor de lapte în
Uniunea Europeană şi încetinirea economică a Chinei au permis creşterea
producţiei peste nevoia de consum, cu consecinţe directe. Semnele au
început să apară încă din aprilie 2014, adică atunci cînd Dacian Cioloș a
fost comisar european pentru Agricultură, și s-au accentuat în 2015.
În România, problemele sînt altele: există, pe de o parte, o
subproducție de lapte materie primă, iar pe de alta, o fluctuație a
cantităților disponibile vara, respectiv iarna. Niciuna dintre aceste
probleme nu există în țările din vestul Europei.
Surplusul de lapte materie primă din țările cu producții mari şi-au
căutat loc pe piețele din Est, și în România. Fermierii români s-au
retras în fața marilor producători europeni de lactate și au decis să
își taie animalele, din cauza scăderii prețului la lapte, provocat de
supra-producție. Asta în timp ce în România intră tot mai multe
importuri de de lapte brut!
Eliminarea, de la 1 aprilie 2015, a cotelor de lapte în UE a dus la
dispariţia a zeci de mii de mici ferme de lapte din România.
Procesatorii și producătorii medii se zbat să găsească soluţii de
supravieţuire, iar marile companii multinaţionale au avut doar de
cîștigat. Liberalizarea cotelor de lapte au favorizat fermierii din
Germania, Polonia, Danemarca etc. Ei conduc Europa, ei trasează
regulile! România nu a fost pregătită să intre pe Piața Comună, a intrat
ca o fată naivă și desculță, crezînd ca umblă cîinii cu covrigi în
coadă, dar realitatea a fost alta.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene pe piaţa
alimentelor, România, Estonia şi Lituania sînt statele unde s-au
raportat cele mai multe tăieri de vite din UE, în ultimele luni.
Prețurile primite de fermieri pe lapte la poarta fabricii sînt
foarte mici și duc la închiderea fermelor: la poarta fermei prețul a
scăzut cu 30% — 40%, însă la raft prețurile nu au coborît nici în urma
reducerii TVA.
În 2013, România era pe locul zece în Uniunea Europeană din punct
de vedere al numărului de vaci, cu un şeptel de două milioane de bovine,
dar la producţia de lapte era abia pe locul 18, potrivit oficiului
european de statistică, Eurostat. Doar 22% din laptele produs de
fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform
unui studiu realizat de Eurostat, România înregistrînd, astfel, cea mai
mare ruptură între fermă şi fabrică la nivel european. Media UE de
procesare în fabricile locale era în 2013 de 92%.
Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% (13.390 tone)
în trimestrul I din 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut,
totalizînd 38.120 tone, în timp ce în luna martie s-a majorat cu 62%
(4.874 tone), pînă la 12.734 tone, comparativ cu perioada similară din
2015, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică
(INS). În țară ajung oferte de brînză din Germania, de exemplu, adusă pe
filieră poloneză, la prețul de 1,20 de lei kilogramul, brîznă care apoi
e ambalată și comercializată sub diferte branduri.
Toate aceste date ilustrează un tablou sumbru: dispariţia
producătorului român de lapte! Din cei 10 mari producători de lapte de
pe piaţa românească, doar ocupanţii locurilor 9 şi 10, adică Simultan şi
Lactag mai sînt în proprietatea unor companii autohtone, cu capital
românesc. Primele opt locuri sînt deţiute de multinaţionale.
Iar guvernanţii, indiferent care au fost ei, au asistat pasivi şi
complice la acest demers! Potrivit producătorilor, laptele care în
Vestul Europei nu poate fi introdus pe piaţă, îl aduc în România ca
fiind de bună calitate. Atunci cînd s-au făcut comisii comune de
verificare a laptelui din import, 80 - 90% nu a corespuns. Cînd
controalele au fost făcute numai de către autorităţile statului, 80% a
corespuns!
Este mai ușor pentru procesatori să primească la poarta unităților
tone de lapte din import, pentru procesare, decît să colecteze laptele
de la fermele mici din România, răspîndite prin toată țara. Statul
inchide ochii importurilor, favorizîndu-le în detrimentul producatorilor
autohtoni!
Preţul mediu de achiziţie al litrului de lapte la poarta fermei, de
către procesator, a fost 1,18 lei pe litru în octombrie 2015, la care
se adaugă costurile de procesare care variază între 0,3 lei şi 1 leu,
preţ care include analize, costul de procesare, ambalajul, diferenţa
fiind reprezentată de TVA şi marja de venit a supermaketurilor. Dacă ne
uităm pe lista prețurilor la lapte din Uniunea Europeană, vedem că sînt
statele baltice cu 14 — 15 eurocenți pe litru, cel mai ieftin, noi
figurăm cu 24 eurocenți pe litru, în timp ce prețul mediu este de 30 —
31 eurocenți pe litru. De la fabrica procesatoare şi pînă la raft preţul
creşte de aproape 5 ori, diferenţa de preţ incluzînd analizele,
procesarea, ambalajul, plata taxelor plus adaosul practicat de
supermarketuri pentru servciile de vînzare a unui litru de lapte. Preţul
laptelui este influenţat de procesatori în proporţie de 25-30%, restul
este influenţat de ce se întâmplă în supermarketuri. Nu poţi să
comentezi pentru că te delistează, dacă te delistează nu mai poţi să
vinzi marfa...
Din 2007 pînă în prezent şeptelul de bovine a scăzut cu 30%, pînă
la 2,07 milioane de capete de animale în 2014, potrivit celor mai
recente informaţii disponibile. Laptele românesc provine în prezent de
la 1,7 milioane de vaci, deși în trecut în România erau peste șapte
milioane de capete. Fermele perfomante, comerciale, ajung și la 14 tone
de lapte pe an, cu o medie de 9 — 10 tone, însă dețin doar 200.000 de
vaci cu lapte, diferența fiind la fermele mici, care au o medie de numai
3 — 4 tone pe cap de vacă. În aceste condiții, Finlanda, cu un șeptel
de un milion de capete, a produs de 2,5 mai mult lapte decât România:
1,5 milioane de tone față de 0,62 milioane de tone, în primele zece luni
ale anului 2013. În Germania, media este de opt tone pe cap de vacă, în
Danemarca de nouă tone pe cap de vacă, iar în România, cumulat, ajungem
doar undeva la patru tone. Ei sînt mai competitivi, dar laptele
românesc, mai ales din zona de munte, este un produs excepțional, pentru
că este produs cu floră spontană curată, nu s-au folosit chimicale, nu
se stropește cu pesticide.
A guverna înseamnă a asigura "mai binele" pentru poporul tău, nu de
a-l îngenunchia în faţa vecinilor! Cîţi din actualul Legislativ, din
guvernele care s-au perindat, din preşedinţii care şi-au luat, sau au
dat, ţara înapoi, s-au gîndit la problemele fundamentale ale oamenilor?
Drumul laptelui este doar un exemplu! Realizează, oare, vacile nebune
din fruntea ţării că sîntem pe tobogan?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu