ISTORIE
La 10 martie 1661, a doua zi după moartea lui Mazarin, Ludovic al XIV-lea rege al Franţei şi al Navarrei, i-a convocat pe oamenii care conduseră Franţa sub comanda fostului prim-ministru: Le Tellier, cel care reformase armata, Fouquet, strălucitul şi periculos de ambiţiosul superintendent al finanţelor, Séguier cancelarul, Brienne şi Lionne, care se ocupaseră împreună de politica externă. Regele în vîrstă de 22 de ani i-a informat cu răceală că a venit vremea să guverneze el însuşi. În următorii 54 de ani, din cei 72 de ani de domnie– cea mai lungă domnie din istoria europeană - Regele Soare a fost propriul prim-ministru, pentru că “Statul sînt eu!”
Spre deosebire de cei care au adoptat, azi, prin comportament absolutismul monarhic, Ludovic al XIV-lea şi-a cîştigat respectul soldaţilor săi, de la gradele cele mai mari pînă la cele mai mici, demonstrîndu-şi propria abilitate ca soldat! Astăzi, cei care se confundă cu Statul, Instituţia Sucursala etc., cei care îndrăgesc şi zicala proletară: "dai în mine, dai în fabrici şi uzine", nu sînt decît nişte bieţi mediocrii care-şi cîştigă notorietatea agăţîndu-se de prestigiul unor simboluri. Unele de la 1928!
GRAMATICĂ
Se dă propoziţia simplă: "Adrian are bube". În care Adrian este subiect. Comentînd această propoziţie, constatăm că Adrian este o victimă. Este purtător de bube, buba devenind subiectul principal al propoziţiei simple.
BIOLOGIE
Paraziţii sînt specii vii care trăiesc în interiorul unui organism viu (gazdă), hrănindu-se cu substanţele nutritive ale acestuia. La nivelul UNUI organism există cîteva zeci de paraziţi. Unii au dimensiuni foarte mici, sînt discreţi iar altii pot fi observaţi cu ochiul liber şi pot fi chiar şi auziţi. Paraziţii eliberează toxine în sange, reducînd rezistenţa organismului în lupta cu afecţiunile, astfel, aceştia nu numai că provoacă afecţiuni dar agravează şi afectiunile deja existente. Unii paraziţi sînt aduşi din medii externe. Alţii aparţin gazdei şi s-au transformat după ce au suferit mutaţii favorizate de predispoziţii celulare. Cei mai cunoscuţi paraziţi intestinali sînt libricii. Aeştia se unflă, cresc, se dezvoltă, sugînd resurse importante din organisul gazdă, pierd "uzul raţiunii" şi au impresia că sînt buricul pămîntului.
De regulă, tratamentul paraziţilor - aici vorbim şi despre păduchi, ei care sătui fiind ies în frunte ca să rîgîie ostentativ! - se realizează cu uşurinţă, însă afecţiunea reapare la scurt timp dacă sursa de infecţie încă există. Gazda parazitului este Victima care se poate însănătoşii dacă parazitul este extirpat. Oricît ar încerca, Parazitul nu poate fi Gazda!
ARITMETICĂ
Mulţimea numerelor întregi este reuniunea dintre mulţimea numerelor naturale cu mulţimea numerelor opuse lor. Mulţimea numerelor întregi se notează cu Z. În Z nu există nici un prim element şi nici un ultim element. Deşi mulţimea se notează cu Z, fiecare număr este distinct: 1,2,3... sau -1, -2, -3... Are identitattea lui. Aşadar, 1 nu este egal cu Z! Unii aşa au impresia!
CIVICA
Conform dexonline.ro, COLABORAȚIONÍST, -Ă, colaboraționiști, -ste, s. m. și f. este Trădător de țară care a colaborat cu cotropitorii. Colaboraționiștii făceau parte din cea mai detestată categorie umană, fiind în stare să vîndă pe oricine pentru bani, funcții și pentru asigurarea traiului zilnic. Odată încheiate ostilitățile militare, colaboraționiștii au fost aduși în fața instanțelor. Oamenii mici, incapabili să realizeze ceva în viața lor prin forțele proprii, s-au pus în slujba ocupantului. Femeile franceze care se împrieteneau cu soldații naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost ostracizate, umilite în public și tunse în plină stradă. Au existat mai multe tipuri de acuzaţii pentru care femeile au fost umilite: politice - manifestau susţinere pentru ocupant, financiare - au obţinut avantaje profesionale sau contracte de afaceri -, personale - au avut relaţii amoroase sau de amiciţie cu membrii forţelor de ocupaţie. Istoria ne dovedeşte că aceşti colaboraţionişti au fost mult mai răi decît ocupantul. Făceau exces de zel în prigonirea indigenilor pentru a "face frumos" în ochii invadatorului. Prigoana, delaţiunea, intimidarea, anchetarea discreţionară, pedepsirea regulată, privarea de drepturi au fost întotdeauna metodele preferate de colaboraţionişti în relaţia cu ceilalţi indivizi din societate.
RELIGIE
Ar trebui să vorbim despre BUNUL SIMŢ. Din păcate, această lecţie se predă EXCLUSIV celor ce îl deţin. Altfel, e pierdere de vreme! Totuşi, Bunul Simţ înseamnă rațiune, Bunul Simţ înseamnă compasiune, Bunul Simţ înseamnă bună înţelegere, Bunul Simţ înseamnă altruism, Bunul Simţ înseamnă armonie, Bunul Simţ înseamnă grijă pentru viitor, prin acţiune în prezent. Bunul Simţ înseamnă conștiință! Nici Conştiinţă nu există! Morală, nici atît!
ABC BUSINESS
Ex. 1 - Nu poţi să înveţi despre cum să fii cel mai bun, atunci cînd ai pretenţia că EŞTI cel mai bun şi nu mai ai nimic de învăţat! Cînd lumea începe şi se termină cu tine! Cînd tu, corigentul clasei, dai lecţii de performanţă profesională celor care au performat în domeniu.
Ex.2 - O întreprindere primeşte buget anual 3 lei de la acţionari pentru realizarea unui produs unic pe piaţă. Managementul întreprinderii, de comun acord cu liderul de sindicat, investeşte în producţie doar 1 (un) leu şi realizează un produs comun în care nu se mai regăseşte înglobată cercetare, inovaţie, documentare etc. Se face economie la materiale, forţă de muncă, transport şi comunicaţii. Un leu este utilizat pentru prime, călătorii şi alte beneficii de către management şi conducerea sindicală. La final de an, conducerea raportează BENEFICII, în cel ai bun an de la lansarea pe piaţă a întreprinderii. Produsul realizat este unul COMUN care nu mai îndeplineşte normele tehnice din caietul de sarcini. Clienţii fideli sînt nemulţumiţi, dar întreprinderea rămîne lider de piaţă din inerţie. ÎNTREBARE: de ce ar trebui să contribuie acţionarii anual cu 3 lei, cînd producţia se poate realiza cu un singur leu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu