luni, 27 februarie 2017

CUM ÎŞI FACE UN "NIMENI" LOC PE PRIMA PAGINĂ: PRESA REŞIŢEANĂ HĂRŢUITĂ ÎN JUSTIŢIE

Marţi, 28 februarie 2017, chiar de Ziua Protecţiei CIvile,  la Judecătoria Reşiţa se judecă Dosarul 1984/290/2016, aflat pe rol, pentru Răspundere civilă delictuală, neîndeplinirea condiţiilor prev. de art. 998-999 C.civ.! Despre care am mai scris! Adică, jurnalistul Sergiu Taban, de la REPER24.RO este acuzat de încă-directoarea unei instituţii publice, născută la Reşiţa, la 5 iunie 1971, că prin publicarea în data de 19.04.2016 a unui articol care conţine afirmaţii denigratoare, defăimătoare, ironice, batjocoritoare şi mincinoase la adresa sa, i-a fost încălcat dreptul la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine.

Pentru aducere aminte, articolul cu pricina era preluat din presa centrală şi ridica un semn de întrebare pentru jurnalistul de presă locală menit să informeze publicul din Caraş-Severin, care poate nu a citit presa centrală, despre persoanele care au acces la banul public provenit din taxe şi impozite! Cum reţeta brevetată funcţionează din plin la nivel de Românica, suspiciunea este mai mult decît întemeiată! Adicătelea, o parvenită se cocoaţă în copacul cu scoruşe, grohăie frumos, ca în poveste, îndestulîndu-se fără oprelişti şi bălegîndu-se la discreţie în capetele tuturor celor ce nu au reuşit să se anine pe o cracă cu ea! Aşa zice povestea, de aici şi zicala cu urcatul scroafei în opac, să nu fiu înţeles greşit...

Problema apare din practica, din nou brevetată, de intimidare a celor care îndrăznesc să-i pună la îndoială calităţile de divă întîrziată în adolescenţă. Tribunalul, procesul, avocaţii, banca acuzării, de parcă judecătorii ar fi nişte smintiţi şi nu ar judeca suveran, cu capetele lor astfel de procese de intimidare clară!

În procesul mai sus amintit, reclamanta analizează afirmaţiile "autorului" şi nu ale pîrîtului care, în calitate de redactor-şef al publicaţiei on-line şi-a însuşit afirmaţiile din articolul publicat iniţial de ZiuaNews, articol  re-publicat de pîrît. De asemenea, reclamanta, inducînd în eroare instanţa, pretinde că în paragraful final pîrîtul susţine că aceasta "ar face obiectul unui dosar penal", fapt total neadevărat! Ba mai mult, reclamanta consideră că stilul "ironic şi batjocoritor au prezentat-o în conştiinţa publică într-o lumină negativă, ca fiind o persoană nedemnă din punct de vedere moral şi profesional pentru funcţia pe care o deţine, aspect care în mod evident a adus atingere imaginii instituţiei al cărei manager este aceasta. Mai mult decît atît, cu scopul de a se crea o lipsă de respect în cadrul conştiinţei publice şi a angajaţilor instituţiei pe care o conduce reclamanta, s-a încercat inducerea ideii că prin funcţia pe care o deţine îşi satisface orgoliul din din bani publici" şi "face obiectul unui dosar penal". "Astfel, analiza de ansamblu a articolului trebuie realizată prin raportarea la funcţia publică de manager"... "pe care reclamanta"... "o deţine". Astfel, atingerea adusă onoarei sale prin afirmaţii neadevărate afectează probitatea, buna-credinţă, corectitudinea morală şi spiritul de echitate şi dreptate de care dă dovadă în planul profesional şi al relaţiilor interumane, conducînd la o dezaprobare morală din partea opiniei publice, a ascultătorilor"... "cît şi a angajaţilor şi a persoanelor care se adresează instituţiei pe care o conduce. Pîrîtul"... "a urmărit distrugerea reputaţiei reclamantei"... "şi conturarea în opinia publică a unei imagini negative a sa şi a instituţiei publice pe care aceasta o conduce".

Se observă ca articolul incriminat tratează un subiect de interes public, de interes general şi deosebit de actual pentru societatea românească şi anume, pretinsa coruptie în rîndul responsabililor publici. Prin divulgarea faptelor capabile să intereseze publicul şi prin exprimarea unor opinii referitoare la acestea, pîrîtul a exercitat rolul de "cîine de paza" ce îi revine presei într-o societate democratică, contribuind astfel la transparenţa activităţilor companiilor publice. Reclamanta este o persoană publică, fiind managerul unei astfel de societăţi, motiv pentru care poate fi expusă unei limite mai largi de "critică acceptabilă" la adresa activităţii sale. Libertatea jurnalistica include, în lumina jurisprudentei CEDO posibilul recurs la o doză de exagerare sau chiar de provocare [a se vedea Lindon, Otchakovsky-Laurens şi July împotriva Franţei (GC), nr. 21279/02 şi 36448/02, pct. 56, CEDO 2007 XI, cauza Timciuc împotriva României, cauza Şipoş împotriva României].

Pe scurt, Taban ar trebui să plătească 30.000 de euro despăgubiri morale cerute de desenul ăla animat care pretinde titulatura exclusivă de manager! Vorba cîntecului: "fata mea e manager, are cocu plin cu gel"!

Vă daţi seama? Dacă povestea asta de benzi desenate nu s-ar întîmpla la Reşiţa, un orăşel rămas între bucile istoriei, Managera ar fi printre personajele arătate cu degetul de o planetă întreagă că hărţuieşte şi intimidează presa! De fapt, cum altfel să se remarce un "nimeni", dacă nu atacă oameni mai buni decît el?

marți, 21 februarie 2017

Fakenews şi poliţia presei

De la alegerea lui Donald Trump preşedinte al SUA, termenul de "fakenews" a explodat! Medii cu tradiţie au fost acuzate de promovare a ştirilor false, a intoxicărilor, chiar cancelarul german Anghela Merkel a făcut o criză, iar în Franţa autorităţile au pornit o adevărată vînătoare de vrăjitoare în politica locală alimentate din belşug de ştiruile false.

Adevărul e că INTERNETUL suportă orice! Dacă ne-am bucurat de confortul unei realităţi virtuale comode şi non-invazive, astăzi facem cunoştină cu o realitate virtuală duşmănoasă şi agresivă care, nu doar că se suprapune peste realitatea cotidiană, dar chiar o influenţează decisiv pînă la anihilare.

Compania Facebook a lansat "Journalism Project", în contextul în care cea mai mare rețea de socializare din lume caută să-și consolideze relația cu organizațiile media, informează Reuters. Lansarea vine la mai puțin de o săptămînă după ce compania fondată de Mark Zuckerberg a primit-o în rîndurile sale pe fosta reporteră, prezentatoare și gazdă de televiziune de la CNN pentru a conduce echipa de relații cu organizațiile media. Potrivit anunțului făcut de Facebook, noul proiect se va concentra pe îmbunătățirea formatelor de relatare a evenimentelor precum "Live", "360" și "Instant Articles".

De asemenea, compania a anunțat că va testa o caracteristică a instrumentului "Instant Articles" pentru a permite cititorilor să consulte în același timp mai multe articole de la organizațiile media preferate.

Facebook va colabora în acest sens cu organizații terțe în vederea promovării acurateții informațiilor și pentru a-i ajuta pe utilizatori să decidă care surse sînt de încredere, în încercarea de a scăpa de stigmatul "știrilor false". Rețeaua a fost acuzată în ultimele luni că nu face îndeajuns de multe eforturi în ceea ce privește știrile false distribuite de utilizatori în timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite și se află în plin proces de a remedia situația. "Facem multe eforturi pentru propășirea unui ecosistem de știri sănătoase și a jurnalismului", susține într-un mesaj postat pe blogul Facebook Fidji Simo, director de produs în cadrul companiei.

La rîndul său, CNN a răspuns președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, care a acuzat jurnaliștii că au publicat știri false că "decizia sa de a publica știri din surse verificate" despre documente neverificate ale serviciilor secrete cu privire la Trump, este "mult diferită de decizia Buzzfeed de a publica memo-uri nesusținute", transmite Reuters.

Declarația vine după ce președintele ales al SUA a numit postul de televiziune "știri false" și a refuzat să asculte întrebarea reporterului CNN la prima sa conferință de presă.

Buzzfeed a publicat marți un articol despre documente neverificate și "potențial neverificabile" care conțineau informații despre legături ale consilierilor lui Trump cu spioni ruși. Documentele ar fi conținut și informații că serviciile rusești ar fi deținut date compromițătoare despre Trump. Buzzfeed a refuzat să comenteze afirmațiile lui Trump.

Aceasta este o realitate inflamată de Internet: amestecul serviciilor de informaţii în mass-media! O realitate valabilă şi în România, unde, însă, acest amestec se face grosier! La începutul lui februarie, aproape 20 de IT-iști de la firme importante de profil din Sibiu s-au reunit într-un ”hackathon” al cărui scop este acela ca așa zisele știri false să nu se mai distribuie prin intermediul Facebook-ului, scrie Turnul Sfatului din Sibiu. Proiectul este susținut de Digi 24 și Hotnews, două entităţi media serioase asupra cărora planează, însă, suspiciunea că ar fi vectori de comunicare ai serviciilor de informaţii.

Afacerea care este, de fapt, una de cenzură a presei a fost devoalată de mai multe publicaţii.

Digi 24 și HotNews sînt două mijloace de presă care susțin cenzura internetului și a facebook motivînd prin așa zisele știri false promovate de unele siteuri. Cele două entități media au susținut crearea unei liste negre a siteurilor din România în care dincolo de siteurile care dau știri tabloide și neverificate au inclus și media care nu le susține punctele de vedere, ceea ce este prea de tot! Mai multe site-uri au fost incluse pe lista celor cu surse îndoielnice. Printre acestea se numără: Antena3.ro, Romaniatv.net, Stiripesurse.ro şi Dcnews.ro.

Sigur, un promotor de fakenews poate deveni orice site serios în spatele căruia ajunge paraşutat un lider avid de glorie şi... like-uri! Este cazul recent de la Reşiţa! Deşi managerul spune pe unde poate că invidia privind audienţa uriaşă îi face pe unii cîrcotaşi să dezgroape morţii, nu-şi aminteşte nimic despre crizele de isterie provocate de scăderea de trafic pe net! "Ce, ţăranca aia de Flavia (Voinea!) e mai bună ca mine?", se isteriza zuza în procesul de fabricaţie al senzaţionalului public... Şi nu e fake ce vă spun....
  


luni, 13 februarie 2017

DESPRE PUTERE DE ZIUA MONDIALĂ A RADIOULUI

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului. O media care, aşa cum mărturisea ieri jurnalistul de radio, dramaturgul şi scriitorul Matei Vişniec, la Reşiţa, indiferent de evoluţia tehnică, radioul va rămîne, întotdeauna, cel mai important mijloc de informare în masă, care va adăuga un plus de cultură şi un plus de umanitate! Superb! Acest PLUS DE UMANITATE. "Radioul va rămîne în viaţă pentru că radioul este un mijloc de difuzare a emoţiei, a informaţiei, inteligent: nu-ţi ia toată viaţa", a spus jurnalistul Radio France Internatonal. Radioul rămîne un mijloc puternic, indiferent dacă e ascultat digital, sau pe frigider! Radioul emană, însă putere şi dincolo de el!

Cum? Prin căpuşarea lui cu indivizi al căror piedestal de carton aruncă în ridicol noţiunea de lider!

Nu voi scrie despre nerozia din aceste zile de la radioul public unde incompatibilitatea şi, pare-se, abuzul au devenit vicioase. Un singur OM nu ar fi putut modela o astfel de realitate (vă amintiţi bancul cu puştiul care modela un miliţian din bălegar...!) fără sprijinul direct al unor personaje rupte de realitate, de instituţie, de oameni! Ştirile sînt despre oameni! Radioul este despre oameni! Radio România este despre Oamenii acestor locuri! Rupîndu-te de oamenii din instituţie te rupi, practic de ascultător. De interesele sale. Dar, asta e o altă discuţie. La alt nivel!

La nivele mai mici, aceşti locotenenţi fideli, gestionează radioul şi oamenii săi, după bunul plac. Îmi amintesc de iarna trecută un angajat al radioului străbătea oraşul de la un capăt la celălalt, cu un Hyundai i30, pornea maşina de serviciu a "şefei" ca să fie "caldă" cînd aceasta binevoia să coboare în curte să se urce la volan. Sau de o secretară care-i încălzea cana în cuptorul cu microunde "să nu-i fie rece la mîini"! Îmi amintesc că femeile angajate la curăţenie în instituţie erau terorizate de pretenţiile "divei" care nu se ridicau standardelor, în locuinţa personală! Sau cum a sunat Diva la unitatea de pompieri să trimită o maşină să-i spele praful de pe stradă, într-o vară! Sau cum s-a implicat la Primărie pentru restricţie de tonaj pe starda ei! Spre binele comunităţii!

Aceste mici, dar nenumărate, abuzuri spun multe despre caracterul unui om pus în fruntea unei instituţii menite să transmită emoţii şi "un plus de umanitate"!

La mulţi ani, colegi, de Ziua Mondială a Radioului!

vineri, 10 februarie 2017

DE LA DEMOCRAŢIE PRIN COPROCRAŢIE SPRE NICĂIERI

Două articole fundamentale au apărut astăzi în Adevărul.ro: primul, absolut (din nou!) remarcabil, scris cu extrem de mult bun simţ de excelentul profesor Dan Dungaciu, al doilea, tăios în analiză şi frust, aşa cum ne-a obişnuit Cristian Unteanu. Două analize care te fac să gîndeşti, să-ţi pui întrebări existenţiale "la obiect", dincolo de circul de la Bucureşti. Deşi, pe alocuri, par în contradicţie, cele două semnale de alarmă sînt reale şi deloc discutate de societatea românească, de "piaţă", de politicieni, de societatea civilă, de liderii de opinie.

Trei explicaţii:

Prima - democraţia ne-a adus, cel puţin declarativ şi mitologic (am vrut să spun "basmatic" - termen referitor la basm! :)) de Europa şi valorile ei promovate de o construcţie europeană mult prea "negociabilă" în ceea ce priveşte statutul membrilor săi, a drepturilor şi egalităţilor, a fraternităţii, preluate de la căderea Bastiliei.

Secunda - coprocraţia, deşi mizerabil şi puturos ca termen, este starea în care ne aflăm, nu de ieri, nu de azi, nu de la victoria PSD pe 11 decembrie (11 septembrie, 11 martie etc...), ci de la 1990, atunci cînd schimbarea de paradigmă ne-a prins nepregătiţi, cu nădragii în vine pe privata din fundul curţii! Coprocraţii huzuresc în demnităţi în care nu au ajuns printr-un sclipitor Big Bang de inteligenţă profesională-creatoare, ci prin malversaţiuni şi manevre dolozive scandaloase pentru o Europă a standardelor ISSO. Nu-i puteţi bănui nici o clipă pe cei care au trecut liceul cu 5 la limba română, care din agenţi publicitari au ajuns la Patrimoniu şi APIA, care au absolvit dreptul în sala de biliard de la Ateneul tineretului şi şi-au acordat singuri nota la masterat, că ar fi citit Principele! Nu e un exemplu direct, cu adresă, e doar un prototip funcţional care îşi urmăreşte propria agendă, dincolo de interesele naţionale sau agenda publică. Astfel de coprocraţi cooperează pentru binele comun (personal) fie că există fizic la Reşiţa, Cluj sau Bucureşti! Coprocraţii sînt cei care, în opinia mea, sînt creatorii de scîrbă şi lehamite în societatea românească! "De ce să mai votez, că tot x-suleasa conduce", sau "de ce să protestez, că tot ei cîştigă"! Coprocraţia funcţionează independent de democraţie printr-un mecanism de guvernare autonom bazat exclusiv pe profit personal, interese de grup, delaţiune, fals, tensiune, presiune, intrigă, eliminarea creierelor incomode. Am tradus doar ceea ce fostul consilier prezidenţial Iulian Fota a zis, la un moment dat. Citez: “Democraţia poate fi în pericol, pentru că se produce un fenomen de deprofesionalizare a României, pe motive pe care le putem discuta, cît şi din cauza faptului că începem să nu mai discutăm probleme fundamentale, neavînd suficientă expertiză şi neavînd suficientă aplecare asupra acestor chestiuni. Şi atunci înlocuim dezbaterea pe problemele adevărate ale României cu o falsă dezbatere care nu se bazează pe analiză, ci pe păreri, care nu sînt bazate pe informaţii clare, ci pe bîrfe şi chiar pe minciuni şi care într-un final, dincolo de faptul că dau un mesaj complet greşit, fals, cetăţeanului, nici nu va duce la rezolvarea problemelor... Şi ceea ce mi se pare iar foarte grav este că noi am dat complet pe margine experţii, oamenii care ar putea să-şi spună parerea despre problemele sociale, economice, politice, demografice ale României, lăsînd arena unor oameni care astăzi vin şi vorbesc de economie, aceeaşi oameni mîine vorbesc despre social, aceeaşi oameni la sfîrşitul săptămînii ajung să-şi dea cu părerea despre NATO sau Uniunea Europeană. După părerea mea, dezbaterea publică din România a intrat într-o perioadă foarte complicată, sterilă pentru că pe parcursul ultimilor ani a fost înlocuită cu demagogie publică din ce în ce mai clară şi mai vizibilă care repet, ne manîncă timp şi atenţie, dar într-un final nu va lămuri niciuna din marile probleme ale României. Şi dacă vă uitaţi, din ce în ce mai mulţi dintre cei care vin la televizor îşi spun părerea, dar nu vin cu soluţii, n-au alternative, nu au competenţă, nu au o analiză competentă în sprijinul celor spuse de ei". Foarte, foarte corect!

Scriitoarea Lavinia Călina ştie cel mai bine şi ce înseamnă revolta împotriva unor astfel de elemente: literatură cu un succes fabulos!

Terţa - relativa "nepotrivire", cum spuneam, în analizele profesorului Dungaciu şi a analistului Cristian Unteanu, decurge din afirmaţia primului: "... cu o Rusie grăbită şi care începe să greşească în R. Moldova (vezi gestul preşedintelui Putin de a-i oferi lui Igor Dodon harta Moldovei istorice) – avem reţeta unui eşec anunţat", în contradicţie cu hărţile comentate de cel de-al doilea, în contextul, acceptat de ambii, a unei reinventări politico-teritorial-existenţiale a Europei, ca ansamblu de ţări, popoare şi indivizi!

Cu cît se apropie momentul 100, la 1 decembrie 1918, există şi elemente extrem de vocale, care spun că Romania „s-a epuizat ca sens” şi a venit timpul divizării internaţionale după criteriul naţional. Vă sună cunoscut? Este refrenul pe care îl auzim din 1990, cîntat cu percuţie pe carîmbul cizmei de o anumită etnie. Cum politica externă comună a Uniunii Europene este doar o colecţie de ambiţii şi frustrări naţionale, nimeni şi nimic nu ar împiedica această mişcare! Face parte România din NATO şi UE? Face! Fac UE şi NATO balet cu Rusia? Fack (!). Atunci, de ce România se comportă ca Manneken Pis din Bruxelles şi se pişă contra vîntului? Pentru că sîntem la "sfîrşitul vacanţei", aşa cum scriam pe 15 octombrie 2010, pe blog, nu din dorinţa de a fi alături de "Sfîrşitul istoriei" lui Fukuyama, ci din incapacitatea mea lingvistică de a denumi un final de perioadă prosperă şi liniştită din istoria europeană, perioadă din care, eu personal, am oareşcare nostalgii.

Este clar, ne aflăm la sfîrşitul unui ciclu de prospritate de 20 de ani care a luat sfîrşit. Un important observator strategic internaţional califica situaţa actuală drept: cea mai complicată situaţie internaţională din anii 30 încoace, iar unul dintre puţinii experţi români în securitate, pe care îl respect, aprecia că ne aflăm într-un "punct de inflexiune" în care curba istoriei se poate modifica NEPREVĂZUT, RADICAL şi DRAMATIC! Situaţia geo-strategică a lumii se modifică dramatic, Europa nu este lovită doar de tensiuni interne, criză economică, tensiuni cu NATO şi ONU, dar mai este afectată şi de îmbătrînire şi descreştere demografică şi, deşi unica şansă este imigraţia masivă, radicalizarea discursului anti-imigraţie a căpătat dimensiuni imposibil de anticipat în urmă cu cîţiva ani. Apar reguli noi, actori noi, nevoi noi! Lumea se frîmîntă, se transformă, transpiră, gîfîie, urlă, plînge, aleargă.Cei 20 de ani buni s-au sfîrşit! Ce urmează? Apocalipsa, adică sfîrşitul lumii vechi şi apariţia alteia noi. O ciocnire între vechea civilizaţie şi noua civilizaţie. Între prezent, trecut şi viitor. Poate fi o interpretare a Primăverii arabe, a revoluţiilor portocalii, sau a ceea ce se întîmplă în Piaţa Victoriei!

Cei doi analişti publică, cu pesimism, în Adevărul.ro aceeaşi oglindă a realităţii în care ne aflăm: cea a apariţieie unei noi concepţii politice - guvernată de internet şi lideri din umbră! - şi a unei Europe în plin proces de redefinire în anul electoral 2017 ("Alegeri în Olanda, Franţa, Germania, cel mai probabil şi în Italia, referendum în Spania -Catalonia") şi a unei Europe a hărţilor la nivelul marilor jucători, unde "nimeni nu a renunţat nici la memorii, nici la aspiraţiile de putere şi nici la propria ambiţie hegemonică". "Cu un an înainte de a se petrece, nimeni nu paria nici pe Brexit, nici pe Donald Trump. Surprizele trebuie să ne facă mai cuviincioşi cu evoluţiile din jurul nostru", recomandă Dan Dungaciu, în timp ce Cristian Unteanu scrie că "O dezbatere despre hărţi de putere şi zone de influenţă ar trebui să ne intereseze în cel mai înalt grad, unde deja ar fi trebuit să fim prezenţi cu propriul nostru proiect de ţară, cu propria noastră viziune structurată şi anunţată public asupra modului în care concepem viitorul construcţiei europene şi relaţia cu spaţiile strategice din interiorul sau exteriorul acesteia"... "Priviţi din nou la hărţi, acolo se află definite cum nu se poate mai clar interesele perne ale tuturor celor care fac sau determină facerea jocurilor din spaţiul european. Uitaţi-vă bine în ce context am fost plasaţi, deseori deloc prietenos, pentru a realiza urgenţa unei definiri a ambiţiilor noastre în spaţiul european şi euro-atlantic"...  "Şi să nu uităm niciodată că specificul hărţilor este de a fi mereu refăcute..."

Aceeaşi concluzie şi la Dan Dungaciu: "Atmosfera europeană se va schimba, la fel şi starea de spirit publică, atenţia, interesele. După ciclul electoral 2017, Occidentul va arăta altfel. Cum? Nu putem şti, poate nici măcar bănui. Căci suntem într-o etapă în care „lebedele negre” au devenit normalitatea însăşi! Din această perspectivă, ceea ce s-a petrecut la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, vreme de aproape o săptămână - „apariţia unei noi concepţii politice” - capătă cu totul alte înţelesuri, semnificaţii şi potenţialităţi".

Într-un astfel de mediu, ameninţările se diversifică, însă ameninţarea asimetrică generată de actorii non-statali, amestecaţi, din punctul meu de vedere şi astăzi, în criza de la Bucureşti, rămîne cea mai importantă, pe termen scurt, imediat, cel puţin. Aceştia speculează lipsa de capacitate a statelor de a le controla acţiunile şi se bazează pe imprevizibilitatea acţiunilor lor. Iniţiativa le aparţine, de aceea statele doar reacţionează în loc să prevină! Statul naţiune pe care îl cunoaştem astăzi de la Pacea Westfalică, în relaţia cu alte state a dezvoltat pîrghii de cooperare: tratate, înţelegeri, protocoale, sancţiuni. Cu actorii non-statali, aşa ceva NU există, ba chiar relaţiile sînt bizare. Deci, dependenţa statului de actorii non-statali a devenit o vulnerabilitate! Incapacitatea de răspuns a statelor - şi, deci, a elitelor politice - reprezintă, la rîndul ei o ameninţare actuală, care, suprapusă peste o vulnerabilitate structurală, combinată cu un "trup slab" al statului-naţiune, depăşeşte capacitatea statului de a o combate! Situaţia mă determină să spun că elita politică, nu doer românească, este subdezvoltată şi incapabilă de viziune pe termen lung, dincolo de ciclurile electorale. Din păcate, situaţia mai dificilă din România este determinată ŞI de faptul că ţara noastră, după 28 de ani, nu dispune de un sistem coerent de formare a acestora. Clientelismul şi lipsa de competenţă fac ca destul de rar să apară oameni potriviţi la locurile potrivite, fapt ce afectează grav coerenţa unor instituţii fundamentale! O guvernare diminuată - generată şi de faptul că actul de guvernare ţine de capacitatea elitelor chemate să-l exercite - rea, proastă, permite infiltrarea actorilor non-statali în zone cheie ale deciziei, producînd vulnerabilităţi structurale în procesul de decizie. Declaraţia Preşedintelui Subcomisiei pentru Europa a Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Dana Rohrabacher, după care Macedonia este un stat eşuat şi ar trebui împărţită între statele învecinate, printre care Kosovo şi Bulgaria, reflectă o tendinţă discutată, însă, mai în surdină în cancelariile europene. Cît va mai dura pînă cînd Cineva va spune că România este un stat eşuat?

Am asistat, la un moment dat, la o expunere mai non-conformistă a Guvernatorului Băncii Naţionale, pe mai multe teme din care, nefiind specialist, am reţinut două dintre ele: la acest moment, peste România se închid ca nişte falduri grele, trei cicluri economice şi financiare. Şi asta e de rău, pentru că la fel ca la alinierea planetelor, din acest punct discutăm doar despre variabile, impredictibilitate şi nesiguranţă, iar riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile se modifică cu o viteză uluitoare. Închiderea ciclului de 100 de ani poate marca începutul sau sfîrşitul unui proiect. Şi cum ultimul proiect politic al României s-a derulat în urmă cu 99 de ani, cînd, la 1918 România a devenit STAT, este de presupus că vîltoarea în care am fost cuprinşi va destructura ţara pe care mulţi şi-o doresc în genunchi. Premisele există! Uitaţi-vă pe ferestre! Optimiştii spun, însă, că astfel de învolburări sociale sînt normale şi ciclice la nivelul societăţii. Constantin Argentoianu spunea, la vremea aceea, că TOŢI MOR DE GRIJA EUROPEI! UNII SÎNT FILO-GERMANI, ALŢII FILO-FRANCEZI, NICI UNUL NU E FILO-ROMÂN!!! Identic! Deci, încă o dovadă că istoria se repetă!


joi, 2 februarie 2017

1984 COROBORAT CU 7069/2/2013

Pe 8 februarie 2017 la Judecătoria Reşiţa se judecă Dosarul 1984/290/2016, aflat pe rol, pentru Răspundere civilă delictuală, neandeplinirea conditiilor prev. de art. 998-999 C.civ.! Despre care am mai scris! Adică, jurnalistul Sergiu Taban, de la REPER24.RO este acuzat de încă-directoarea unei instituţii publice, născută la Reşiţa, la 5 iunie 1971, că prin publicarea în data de 19.04.2016 a unui articol care conţine afirmaţii denigratoare, defăimătoare, ironice, batjocoritoare şi mincinoase la adresa sa, i-a fost încălcat dreptul la onoare, demnitate, reputaţie şi imagine.

Pentru aducere aminte, articolul cu pricina era preluat din presa centrală şi îi avea ca protagonişti pe "mai sus menţionata" şi pe şeful direct al acesteia, condamnat DEFINITIV în dosarul 7069/2/2013 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Asocierea între cei doi ridica un serios semn de întrebare pentru jurnalistul de presă locală menit să informeze publicul local, care poate nu a citit presa centrală, despre persoanele care au acces la banul public provenit din taxe şi impozite!

Reclamanta analizează afirmaţiile "autorului" şi nu ale pîrîtului care, în calitate de redactor-şef al publicaţiei on-line şi-a însuşit afirmaţiile din articolul publicat iniţial de ZiuaNews, articol  re-publicat de pîrît. De asemenea, reclamanta, inducînd în eroare instanţa, pretinde că în paragraful final pîrîtul susţine că aceasta "ar face obiectul unui dosar penal", fapt total neadevărat! Ba mai mult, reclamanta consideră că stilul "ironic şi batjocoritor au prezentat-o în conştiinţa publică într-o lumină negativă, ca fiind o persoană nedemnă din punct de vedere moral şi profesional pentru funcţia pe care o deţine, aspect care în mod evident a adus atingere imaginii instituţiei al cărei manager este aceasta. Mai mult decît atît, cu scopul de a se crea o lipsă de respect în cadrul conştiinţei publice şi a angajaţilor instituţiei pe care o conduce reclamanta, s-a încercat inducerea ideii că prin funcţia pe care o deţine îşi satisface orgoliul din din bani publici" şi "face obiectul unui dosar penal". "Astfel, analiza de ansamblu a articolului trebuie realizată prin raportarea la funcţia publică de manager"... "pe care reclamanta"... "o deţine". Astfel, atingerea adusă onoarei sale prin afirmaţii neadevărate afectează probitatea, buna-credinţă, corectitudinea morală şi spiritul de echitate şi dreptate de care dă dovadă în planul profesional şi al relaţiilor interumane, conducînd la o dezaprobare morală din partea opiniei publice, a ascultătorilor"... "cît şi a angajaţilor şi a persoanelor care se adresează instituţiei pe care o conduce. Pîrîtul"... "a urmărit distrugerea reputaţiei reclamantei"... "şi conturarea în opinia publică a unei imagini negative a sa şi a instituţiei publice pe care aceasta o conduce".

Se observă ca articolul incriminat tratează un subiect de interes public, de interes general şi deosebit de actual pentru societatea românească şi anume, pretinsa coruptie în rîndul responsabililor publici. Prin divulgarea faptelor capabile să intereseze publicul şi prin exprimarea unor opinii referitoare la acestea, pîrîtul a exercitat rolul de "cîine de paza" ce îi revine presei într-o societate democratică, contribuind astfel la transparenţa activităţilor companiilor publice. Reclamanta este o persoană publică, fiind managerul unei astfel de societăţi, motiv pentru care poate fi expusă unei limite mai largi de "critică acceptabilă" la adresa activităţii sale. Libertatea jurnalistica include, în lumina jurisprudentei CEDO posibilul recurs la o doză de exagerare sau chiar de provocare [a se vedea Lindon, Otchakovsky-Laurens şi July împotriva Franţei (GC), nr. 21279/02 şi 36448/02, pct. 56, CEDO 2007 XI, cauza Timciuc împotriva României, cauza Şipoş împotriva României].

Autorul articolului iniţial nu ştia, însă că subiectul a fost din start greşit! "Mai sus menţionata" şi-a indus în eroare şeful ierarhic superior declarînd fals că instituţia pe care încă o conduce va fi aruncată în stradă. Chiar Hotărîrea Consiliului de Administraţie al Camerei de Comerţ îi probează dezinformarea pe linie ierarhică şi dorinţa de a obţine fonduri pe care să le poată gestiona personal.

Ori, o astfel de acţiune NECINSTITĂ aprobată de o persoană DOVEDITĂ necinstită ridică mari semne de întrebare... Nu numai jurnalistice! Poate că instanţa va lua în considerare şi aceste aspecte atunci cînd, pe 8 februarie a.c., se va apleca cu celeritate, sper, asupra Cazului 1984! Justiţia nu are nimic cu democraţia. „Democrația înseamnă doi lupi și un miel care votează ce să mănînce la prînz.”