NIKOLAEV SUPPORT

NIKOLAEV SUPPORT

miercuri, 9 noiembrie 2022

BÎLCI! FINAL DE RĂZBOI (24 februarie – 9 noiembrie 2022)

 

Ţineţi minte această zi: 9 noiembrie 2022. Este ziua în care toate poveştile ruseşti despre război s-au dus dracului! Toate înseilările, mai mult sau mai puţin romanţate, despre independenţă, autodeterminare, suveranitate, patrie etc etc, au fost luate de apele Niprului. Ruşii abandonează azi un oraş din “Federaţia Rusă”! Pa! Adio! Generalul Apocalipsă s-a transformat în claunul de bîlci care confecţionează cîini din baloane!

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat miercuri, trupelor ruse, care ocupă provincia ukraineană Herson, să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ukrainene din apropierea capitalei acestei provincii, transmit agenţiile Reuters şi AFP. Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ukrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului. ''Începeţi retragerea soldaţilor!'', a transmis Şoigu, în urma raportului generalului Surovikin, care a recunoscut că nu este "deloc" o decizie uşor de luat.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ukrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ukrainei în februarie. Fără să tragă un foc de armă! Eram acolo la acel sfîrşit de săptămînă, cînd au avut loc mai multe scene de “balet”: coloana de blindate şi camioane ruseşti oprită de protestele civililor neînarmaţi. Şi apoi, sîmbătă dimineaţă, scena aceea care mi-a amintit de momentul Tien An Men, cu bărbatul care avea în mînă o sacoşă din plastic cu care a alungat coloana de blindate ruseşti. Ocuparea oraşului a fost un mister, ca multe altele din acest conflict, pe care nu mă mai străduiesc să mi-l explic! Ocuparea provinciei avea o logică de la începutul războiului. Din 24 februarie a.c.: securizarea alimentării cu apă a Crimeei. Acum? Toată lumea a uitat că Hersonul face parte DEJA din Federaţia Rusă? Că ruşii îşi abandonează un oraş în care s-a desfăşurat un referendum cu tot bla-bla-ul de rigoare...
 


Armata ukraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson, prin care a încearcat, mai întîi, să taie comunicaţiile trupelor ruse. Trupele ukrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţîndu-i pe ruși să apeleze la pontoane şi la alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Proprietarul PMC „Wagner”, Evgheni Prigozhin, care anterior a criticat comanda armatei ruse pentru retragerea din Lîman, a susținut astăzi decizia de a părăsi Hersonul: „Decizia de retragere a trupelor de pe malul drept al Niprului nu este una ușoară, dar vorbește despre disponibilitatea comandamentului de a-și asuma responsabilitatea pentru viața soldaților. Retragerea trupelor cu pierderi minime este o realizare a lui Surovikin, care nu face cinste armelor rusești, ci subliniază calitățile personale ale comandantului, care s-a comportat ca un om căruia nu se teme de responsabilitate”, a spus Prigojin.

Un război de bîlci din care nu mai înţelegi nimic, dar care seamănă tot mai mult cu o afacere profitabilă nu doar pentru Kiev şi Moscova!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu