Pămînt contra hrană!
Multe voci comuniste acuză, în aceste zile, că Moldova a cedat teritoriu contra facilităţilor economice din partea Ukrainei. Vladimir Voronin era să facă apoplexie că grănicerii moldoveni au demontat sîrma ghimpată de la frontiera cu România, iar, aşa numitul comunist reformator, Vladimir Ţurcanu a spus azi, în Parlament, că scoaterea sîrmei ghimpate aduce atingere securităţii, integrităţii şi suveranităţii RM! Săracu....!
Sectorul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca din R. Moldova, cu o lungime de 7,7 km, precum şi terenul adiacent şoselei de circa 900 ha, nu vor fi înstrăinate de către R. Moldova în favoarea Ukrainei. Viceministrul de externe, Andrei Popov, una dintre cele mai valoroase achiziţii din echipa externelor de la Chişinău, a declarat în cadrul unui briefing, ieri, 12 februarie, că acest teren rămîne al R. Moldova, chiar dacă actele prevăd transmiterea acestuia în proprietatea Ukrainei. Viceministrul a venit la briefing cu un set de materiale pe cazul teritoriilor de la Palanca, semnate de către partea moldovenească şi cea ukraineană chiar de către fosta conducere de la Chişinău. Actele arată că sectorul din regiunea localităţii Palanca, intens discutat în prezent, a fost abordat de către Chişinău şi Kiev începînd cu anul 1991.
„De ce să facem speculaţii la acest subiect, precum că R. Moldova cedează teritorii şi pierde controlul suveran asupra lor, dacă protocolul adiţional la Tratatul între R. Moldova şi Ukraina cu privire la frontiera de stat, privind transmiterea în proprietatea Ukrainei a sectorului respectiv de autostradă, precum şi sectorul de teren, a fost ratificat de către Eugenia Ostapciuc (spicherul R. Moldova în 2001, n. r.) în iulie 2001”, a declarat Andrei Popov.
Potrivit lui Popov, pentru apropierea relaţiilor moldo-ukrainene la ora actuală, cele două părţi trebuie să se soluţioneze două mari probleme: finalizarea procesului de demarcare a frontierei şi stabilirea raporturilor de proprietate reciprocă.
„Mărturisesc că avem un complex al relaţiilor moldo-ukrainene îngreunat. Astăzi din păcate nu ne putem concentra pe probleme mari, dar încă stăm în tranşee. Nu putem vorbi astăzi despre intensificarea rolului Ukrainei în problema transnistreană, despre asigurarea securităţii energetice etc., dar suntem nevoiţi abia acum să demarcăm frontiera şi să decidem ce fel de stîlpi punem”, a mai declarat Popov.
Andrei Popov, unul dintre cei mai valoroşi deputaţi moldoveni, a mai spus, în cadrul briefingului, că în partea de nord a R. Moldova, la hotarul cu Ukraina, s-a reuşt deja demarcarea a 297 km, cu excepţia segmentului barajului de la Novodnestrovsk, 478 km la frontiera de sud, fiind puşi stîlpi de frontieră pe 450 km dintre aceştia. În partea de sud deocamdată nu este finalizată demarcarea în regiunea localităţii Palanca, iar pe sectorul transnistrean, demarcările au demarat la finele lunii ianuarie şi continuă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu