KOSOVO. DOI ANI DE INDEPENDENŢĂ
Astăzi, provincia separatistă din sudul Serbiei sărbătoreşte doi ani de independenţă. Deputatul rus Mihail Nenaşev, din Comisia de Apărare a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a avertizat ieri, că în cazul în care guvernul actual al Republicii Moldova nu-i va convinge pe români că scutul antirachetă al SUA nu este necesar pe teritoriul României, Rusia ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei.
Într-o declaraţie făcută pentru un post de televiziune de la Tiraspol, citat de ediţia electronică a ziarului rusesc Komsomolskaia Pravda v Moldove, parlamentarul menţionat a declarat: „Acest scenariu ar putea cunoaşte o evoluţie activă” în perioada următoare.
În ceea ce priveşte situaţia din Transnistria, se poate remarca faptul că autorităţile de la Tiraspol invocă dreptul la autodeterminare, ca şi autorităţile de la Priştina. Însă orice paralelă se opreşte aici - cele două situaţii sînt extrem de diferite, circumstanţele din cazul Kosovo fiind cu totul particulare. În cazul Transnistriei avem de-a face cu un regim de facto, el însuşi implicat în violarea drepturilor celor aflaţi sub autoritatea sa, care conservă privilegiile unei elite politico-economice care are acces la putere şi a menţinut-o în circumstanţe cu totul particulare, cu ignorarea oricăror principii şi norme de drept. De altfel, există un studiu destul de bine documentat cu privire la normele internaţionale aplicabile, realizat de baroul din New York. Este disponibil pe internet, se numeşte Thawing a frozen conflict. Legal aspects of the separatist crisis in Moldova, care arată clar originile şi normele aplicabile conflictului transnistrean. Pînă una alta, Kosovo, este primul stat din istorie ca rezultat al intervenţiei NATO. Concomitent cu încercările de destabilizare din stînga Nistrului, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, se află astăzi la Bucureşti pentru a discuta cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, pe tema colaborării în domeniul energetic. Discuţiile ce se vor purta azi, la Bucureşti, sînt cruciale pentru includerea României pe harta gazoductului rusesc South Stream. „Sîntem o butelie rusească sub scut american”, a spus Medvedev rîzînd! Rîsul său prefigurează şi alte investiţii energetice ruseşti în România, activitate mult mai importantă decît susţinerea independenţei unei fîşii de pămînt cu puţin peste 500.000 de locuitori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu