marți, 16 februarie 2010

Rusia ar putea recunoaşte Transnistria dacă Moldova nu va convinge România să renunţe la scut


Deputatul rus Mihail Nenaşev, din Comisia de Apărare a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a avertizat marţi că în cazul în care guvernul actual al Republicii Moldova nu-i va convinge pe români că scutul antirachetă al SUA nu este necesar pe teritoriul României, Rusia ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei.

Într-o declaraţie făcută pentru un post de televiziune de la Tiraspol, citat de ediţia electronică a ziarului rusesc Komsomolskaia Pravda v Moldove, parlamentarul menţionat a declarat: „Acest scenariu ar putea cunoaşte o evoluţie activă” în perioada următoare.

Transnistria s-a oferit luni să găzduiască un sistem antirachetă rusesc pe teritoriul său, pentru a contracara interceptoarele de rachete americane din România. Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a făcut această ofertă Rusiei, în urmă cu o zi, cu ocazia vizitei sale la Moscova. El a supralicitat şi a propus părţii ruse să-şi eternizeze prezenţa militară în stînga Nistrului şi să-şi suplimenteze contingentul până la 2000 de militari, la fel ca în epoca sovietică.

Autorităţile ruse nu au comentat deocamdată oferta Transnistriei, dar experţii ruşi se întrec în speculaţii, avansînd diferite scenarii. Bunăoară, Serghei Markov, directorul Institutului pentru studii politice din Moscova, consideră că în cazul în care va accepta oferta Tiraspolului de a desfăşura sisteme operativ-tactice Iskander ((SS-26, potrivit clasificării NATO) în stînga Nistrului, Rusia îşi va demonstra în acest fel nemulţumirea faţă de politica lui Barack Obama de a continua cursa înarmării. În plus, în opinia sa, Moscova va arăta că nu-şi lasă aliaţii la nevoie.

Expertul rus admite că punerea în practică a acestui plan este dificilă, întrucît Rusia nu are graniţă comună cu Transnistria, iar asupra Ucrainei, prin teritoriul căreia Moscova şi-ar putea transporta rachetele, va exercita o presiune enormă Occidentul.

Nici Ukraina nu este prea entuziasmată de perspectiva apariţiei interceptoarelor de rachete americane în România, pentru că aceasta transformă teritoriul său în zonă de risc - luptele cu rachete s-ar purta în spaţiul său aerian - mai spune acesta.

În schimb, expertul militar Vladimir Evseev, cercetător la Centrul pentru securitate internaţională de pe lângă Academia de Ştriinţe a Rusiei (IMEMO) apreciază, într-un interviu acordat publicaţiei Komsomolskaia Pravda pe aceeaşi temă, că orice suplimentare a contingentului rus din Trasnistria contravine intereselor naţionale ale Rusiei. Pentru că aceasta ar întări pretenţiile de independenţă ale regimului de la Tiraspol, iar Rusia riscă să se aleagă cu un nou punct fierbinte în spaţiul CSI, ceea ce va conduce la slăbirea autorităţilor de la Chişinău.

„Optim pentru Rusia ar fi ca Republica Moldova să fie un stat federal, în care Transnistria să dispună de drepturi extinse în componenţa Moldovei. Numai aşa Rusia va avea garanţia că teritoriul Republicii Moldova îşi va păstra statutul de neutralitate” - consideră Evseev, adăugînd că, având în vedere că România este membră NATO, unirea acesteia cu Republica Moldova ar aduce Alianţa Nord-Atlantică mai aproape de graniţele ruse.
„Măcar din această raţiune Rusia nu este interesată în slăbirea Republicii Moldova. Rusia este interesată ca Moldova să-şi poată menţine integritatea teritorială” - a subliniat expertul militar rus, sugerând că oferta Tiraspolului nu va fi luată în seamă de Kremlin, potrivit ediţiei de marţi a Komsomolskaia Pravda în Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu