miercuri, 10 martie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 38(144)

PARIUL PE NU!


Misiunea oricărui reformator în Republica Moldova s-a încheiat. Pot să fac pariu că în afară de modul de alegere al preşedintelui, nimic nu va fi schimbat în Constituţia Republicii Moldova, care va îngheţa într-o stabilitate de muzeu! Cei patru lideri ai Alianței pentru Integrare Europeană, Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu și Serafim Urechean, s-au întrunit, aseară, la reședința președintelui Parlamentului, pentru a decide modificarea Constituției Republicii Moldova şi pentru a ieşi cu o „poziţie consolidată”, cum se zice pe aici, adică, o opinie comună. În paralel, Comisia Prezidenţială pentru Modificarea Constituţiei şi experţi constituţionalişti au discutat, de asemenea, îndelung, pe aceeaşi temă. După două ore de discuții, liderii AIE au decis: Referendumul pentru adoptarea unei noi Constituții a Republicii Moldova va avea loc, pînă cel tîrziu, pe 16 iunie. Totodată, liderii AIE au declarat că alegeri anticipate nu vor avea loc!

În cursul zilei de ieri, cele două partide liberale din componenţa AIE au avut şedinţe lungi pentru a hotărî un punct de vedere comun în privinţa modificării Constituţiei. Sîmbătă, ministrul PLDM al justiţiei, Alexandru Tănase, afirmase în cadrul unei conferinţe publice, că venirea Comisiei de la Veneţia la Chişinău a fost o greşeală! „Comisia a fost invitată în lipsa unei viziuni clare din partea autorităților moldovene cu privire la modificările din Constituție. Ar fi trebuit să stabilim întîi de toate prioritățile noastre și apoi să consultăm membrii acestei instituții. Eu am insistat din prima zi pentru a stabili din timp care este soluția, să fie trimisă la Veneția pentru expertiză, fără a invita comisia. Din punctul meu de vedere vizita președintelui comisiei a introdus mai multă confuzie decît era pînă la acel moment", a mai opinat Tănase în cadrul unei întâlniri organizate de ThinkMoldova. Acelaşi ministru PLDM a declarat ieri că în noua sa formulă, Legea Fundamentală va lăsa intacte articolele referitoare la limba vorbită, statutul de neutralitate şi reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, „pentru ca Constituţia să treacă fără probleme”, zice ministrul justiţiei. Ori, eu zic, citîndu-l pe premierul Vlad Filat: „PIRATERIŞTII SUGRUMĂ REPUBLICA MOLDOVA”! Preşedintele Mihai Ghimpu, singurul reformator adevărat din alianţa celor 4 este în minoritate, iar „pirateriştii”, vor prăda încă o dată şansa tinerilor moldoveni de a se apropia de UE. Pentru că, cele trei articole fundamentale: limba vorbită, neutralitatea şi organizarea raională, descind din cele mai negre vremuri sovietice. Acestea nu mai sînt valabile nici chiar la Moscova, care face lobby, prin gurile bine hrănite ale unor foşti oficiali militari germani, să intre în structurile NATO, alimentînd o mai veche idee geo-politică: Europa, de la Atlantic la Pacific!

Problema modificării Constituţiei Republicii Moldova a apărut în toamna anului trecut după a doua tentativă eşuată de alegere a preşedintelui statului de către Parlament. Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a propus, însă ca modificarea să nu se refere exclusiv la articolul referitor la alegerea preşedintelui, ci să fie mai amplă şi să modernizeze Legea fundamentală a ţării în contextul dorinţei Moldovei de integrare europeană. În acest context, Ghimpu a propus ca limba de stat să fie Limba română şi nu Limba moldovenească. Există, însă, şi alte propuneri de modificare.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este de acord cu modificările din Constituţie, cu condiţia ca acestea să fie făcute în Parlament, aşa cum a recomandat Comisia de la Veneţia!, de către noul Legislativ, după alegerile anticipate ce ar fi trebuit să se desfăşoare în această toamnă sau la începutul anului viitor. Atît Comisia de la Veneţia, cît şi reprezentanţii PCRM, mizau pe lipsa unei poziţii unice a AIE.

În urma întîlnirii de ieri, AIE a decis: Nu vor fi alegeri anticipate, iar Constituţia va fi modificată de cetăţeni, prin referendum, pînă pe 16 iunie! Eu pun pariu că prin modificarea Constituţiei, Moldova NU se va reforma, NU va merge spre Ue şi NU va ieşi din amorţirea de muzeu în care se află!
P.S. Apropos de curaj: astăzi se împlinesc 179 de ani de cînd Regele Franţei, Louis Phillipe a semnat Ordonanţa de înfiinţare a LEGIUNII STRĂINE, ca un vîrf de lance al armatei coloniale franceze în operaţiunile împotriva triburilor khabile şi berbere din Algeria. Despre curajul acestora, pe 30 aprilie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu