joi, 18 martie 2010

JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 46(136)


NE JUCĂM CU DRACU!




Analiştii şi cercetătorii americani, democraţi şi republicani, prevăd o prelungire a actualei crize pînă în 2020. Unii dintre ei spun că vor fi altele, şi altele, şi altele, mereu în cascadă, într-o succesiune a determinismului, fiecare provocînd-o pe următoarea. La sfîrşitul acestei perioade, e clar că lumea va arăta altfel. Vor exista alţi actori globali, alte centre de putere, pentru că despre asta este vorba şi nu despre oameni, vieţi şi destine, din analizele provincial-sentimentale!Cercetătorii think-thanku-rilor vorbesc despre o confruntare SUA-China. Ea a şi început deja, dacă urmăriţi relaţia „nepotrivită” între yuan şi dolar, sau între capitalul chinez şi bonurile americane de trezorerie, importuri şi exporturi. Gînditorii americani, exclud Rusia din ierarhia puterilor globale, incluzînd-o în cea a puterilor regionale.

Studii făcute de analiştii ruşi, recunosc că ţara a traversat un proces de destructurare după 1989, în care forţele centrifuge i-au smuls, pur şi simplu, regiuni vitale. Astăzi, bancul: „Cu cine se învecinează URSS? Cu cine vrea!”, nu mai este valabil. Cu toate acestea, conducerea bicefală de la Kremlin, Medvedev-Putin, a reuşit să re-aducă Rusia la masa de joc. Analiştii spun, revin, că după această perioadă de criză, sistemul economic liberal, în ciuda multi-naţionalelor şi actorilor globali, va dispărea, în locul său făcîndu-şi apariţia un sistem economic etatist-naţionalist, iar lumea unipolară americană nu va fi bi-polară americano-chineză – aşa cum prevede Washingtonul – ci multi-polară, incluzînd în această ecuaţie economiile emergente deja vizibile: Rusia, Brazilia, Mexicul, Turcia etc.

Există semne care confirmă această teorie: protecţionismul UE la declanşarea Crizei şi refacerea spaţiului vital de către Rusia. Pentru Kremlin, protecţia Moscovei în Cîmpia de Vest este vitală. Toate invaziile militare, de la Napoleon încoace, au avut loc prin Belarus-Ukraina! Dacă Ukraina ar fi rămas în ceaţa portocalie, distanţa peste „prăpastie” între Ukraina şi Kazahstan s-ar fi redus la ceva mai mult de 600 de km! Reintrarea Ukrainei în matca sa firească este o victorie strategică a Rusiei. Nu degeaba Vladimir Putin va merge luna aceasta la Kiev! Ukraina, împreună cu Belarusul şi Kazahstanul au format deja o uniune vamală în interiorul CSI, declarată deja ca un spaţiu similar celui UE, ce-şi propune, în viitorul apropiat să opereze cu o monedă proprie, alta decît rubla, care ar putea fi moneda oficială a gazului, de exemplu! Un alt spaţiu vital pentru Rusia este Caucazul, ca frontieră de demarcaţie între interesele sale şi ale Turciei (NATO) în regiune. După pierderea grea a Georgiei, păstrarea republicilor din „brîul de Nord” – Daghestan, Cecenia, Inguşeţia, Osetia de Nord, Kabardino-Balkaria şi Karaceaevo-Cerkessa, este vitală. Cum vital este şi controlul Georgiei, nu atît prin Armenia – rivala istorică a Georgiei – cît prin cele două enclave independente: Osetia de Sud şi Abhazia. Azerbaidjanul, apropiat Iranului şi Turciei, a întreţinut mereu un conflict de nişă cu susţinerea Westului, în enclava Nagorno-Karabah. Aşadar, controlul „Brîului de Nord” al Caucazului este vital. El dă valoare strategică celor două enclave separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, ceea ce nu se mai poate spune despre Transnistria, în actualul context, doar dacă Ukraina nu doreşte să-şi păstreze un atuu în relaţia cu Moldova.

Şi, pentru că venirăm olteneşte în Moldova, trebuie să spunem că Partidul Comuniştilor au avut ieri mare plenară. A mai plecat un deputat, Svetlana Popa, dar a cîştigat un lider autentic: Iurie Muntean, fost vice-ministru al economiei, un lider tînăr, charismatic, inteligent, profesionist foarte bun, mai puţin atins de doctrină – ca Petrenco! -. E clar, PCRM se pregăteşte puternic de alegeri anticipate. Şi Filat se pregăteşte de ceva, nu ştiu încă de ce anume! Printr-o manevră total în afara legii, fără să anunţe, a luat sub aripa Guvernului Centrul de Comunicaţii Speciale al SIS, adică instituţia care ascultă telefoanele şi interceptează e-mailurile. O astfel de instituţie ar trebui să se afle sub control parlamentar şi nu sub controlul unui om politic, recunoscut de toată lumea că nu prea are scrupule atunci cînd vine vorba de propriile interese. Preşedintele ţării a atacat la Curtea Constituţională hotărîrea de guvern cu pricina pentru că, vorba lui Mihai Ghimpu: „Eu nu vreau să mă trezesc că nu mai pot vorbi cu presa, liber, la telefon”! Treaba e mai groasă ca la Bucureşti, iar şoricul mai consistent. De fapt, nu cred că Vlad Filat are vreun personaj politic român cu care să semene. Ceva din înălţimea lui Boc, din aroganţa şi nesimţirea lui Becali, din parşivenia lui Băsescu. E mai răzbunător ca toţi trei la un loc!

Oricum, bine că am aprobat suta aia de milioane, nerambursabili, pentru Filat şi campania lui electorală. Apropo, ultimele zile confirmă faptul că l-a detronat pe Ghimpu în ceea ce priveşte opiniile legate de reforma constituţională. Toate ziarele, siteurile, posturile de radio şi televiziune sînt tixite cu imaginea lui de om hotărît care spune: „EU am discutat cu partenerii din UE... EU spun că alegerile anticipate nu pot fi evitate... EU sînt de părere că alegerile vor avea loc în primăvară şi EU am să le spun acest lucru la Bruxelles, săptămîna viitoare şi partenerii noştri vor fi de acord”! Adică, în aprilie, după, sau în acelaşi timp cu alegerile locale!

Revenind la bani, bine că i-am dat să aibă săracul din ce să-şi tipărească afişe. Că de altfel, de fonduri Moldova pare că nu duce lipsă. În perioada 1992-2009, Moldova a exportat armament în valoare totală de circa 445 mil. USD, de 2,5 ori mai mult ca România sau Grecia şi de trei ori cît India sau Iranul, potrivit datelor SIPRI privind comerţul cu arme în lume! Ce ziceţi de asta?

În raportul său anual privind comerţul cu arme, Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) cu sediul la Stockholm subliniază că în 2009, la nivel planetar, vînzările de arme au constituit aproximativ 22.64 mld USD şi s-au menţinut, practic, la nivelul anului 2008, dar au fost mai mici cu 10% comparativ cu anii 2006-2007. Cel mai mare vînzător rămîn SUA, urmate de Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Moldova a vîndut, în 2009, arme sau tehnică cu profil militar în valoare de 11 mil. USD statului Angola! Trăiască războiul civil african! Potrivit SIPRI a fost livrată tehnică de zbor. De altfel, în ultimii 10 ani, Moldova a fost principalul furnizor de arme sau tehnică militară în Angola, depăşind la acest capitol Rusia, Slovacia şi Ucraina. Anterior Vitalie Vrabie, ex-ministrul moldovean al apărării, în perioada 2007-2008, a negat existenţa unor livrări de arme sau tehnică militară în Angola. Într-un clasament neoficial al furnizorilor de arme la nivel global, Moldova ocupă locul 30 în urma Finlandei şi Singapore, dar înaintea Austriei, Australiei, Georgiei şi Kazahstanului.

În topul exportatorilor din spaţiul post-sovietic Republica Moldova ocupă locul cinci după Rusia, Ucraina, Belarus şi Uzbekistan. Trăiască prietenia între popoare! Atenţie la Dracu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu