joi, 11 martie 2010
JURNAL DE CHIŞINĂU. ZIUA 39(143)
ÎNTREBAREA REGELUI CAROL I ESTE MEREU ACTUALĂ!
Se împlinesc astăzi 6 ani de la atentatele cu bombă de la Madrid. Cîtă lume îşi mai aminteşte? Doar familiile victimelor mai rezonează cu data de 11 martie. Marea majoritate a uitat! Pentru că, uităm repede momentele urîte ale vieţii şi, de aceea, riscăm să le repetăm la nesfîrşit. Cum, sînt convins, că foarte mulţi dintre istorici au uitat celebra anecdotă „reală” a Regelui Carol I de România, primul şi cel mai de seamă rege al acestui spaţiu. Mulţi dintre mînuitorii de tastatură, am vrut să spun de condei, nici nu au auzit de ea. Cum multor „învăţaţi” catodici de astăzi chiar şi Carol I le este străin. Oricum, nu a fost contemporan cu Ştefan cel Mare! Se spune că, în limba română aproximativ corectă – pe care un german pur sînge a exersat-o fără încetare! – Majestatea Sa s-a adresat lui Ion Brătianu, contrariat de deciziile acestuia: „Tomnule Prateanu, tumneata ai doua luntre in cur”!, parafrazînd vechea zicală românească: a sta cu fundul în două luntre, adică a pune ouăle în două coşuri! Remarca era o nedumerire a Suveranului, dar şi un reproş faţă de lipsa de fermitate a premierului român pur sînge.
Istoria se repetă! Moscova a anunţat, vineri ce-i drept, că doreşte transformarea CSI-ului într-o uniune similară cu Uniunea Europeană, cu un spaţiu vamal şi economic liber şi cu o monedă unică, alta decît rubla rusească. În această uniune există deja, alături de Rusia, şi Belarusul lui Lukaşenko, dar şi Kazahstanul proprietar al Rompetrol, pe mîna „duetului” de mare succes Sturza-Patriciu! Ukraina proaspătului preşedinte pro-rus Ianukovici este aproape membră a acestei Uniuni, care-şi doreşte extinderea în toate cele 10 state membre ale CSI, Georgia părăsind organizaţia. Moldova, care priveşte cu un ochi la Ue, dar este membră a CSI, se află, din nou, la mijloc! Chiar dacă pînă şi fostul preşedinte Voronin a spus despre organizaţia moştenitoare a fostei URSS că seamănă cu un geamantan vechi, fără mînere, pe care ţi-e greu să-l duci, dar îţi pare rău să-l laşi! Aceeaşi dilemă o au şi „reformatorii” de la Chişinău. Vicepremierul Republicii Moldova, democratul Valeriu Lazăr, spunea ieri, că țara sa intenționează să valorifice posibilitățile de participare la structura economică a Comunității Statelor Independente. Ca stat membru al CSI, Republica Moldova şi-a propus să valorifice noile instrumente de integrare în cadrul comunităţii propuse de Federaţia Rusă, a declarat ministrul modovean al economiei, după ultima reuniune de la Moscova a Consiliului Economic al CSI.
Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că noul concept al Rusiei privind dezvoltarea CSI a fost făcut public în cadrul restrîns al Consiliului Economic al Comunităţii, desfăşurat la sfîrşitul săptămânii trecute la Moscova de către coordonatorul naţional al Federaţiei Ruse pe problemele CSI, Igor Şuvalov, şi de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Cei doi responsabili ruşi au declarat că CSI intră într-o nouă fază şi că etapa în care Comunităţii îi este rezervat doar rolul de structură pentru asigurarea divorţului civilizat în cadrul URSS s-a încheiat. Pornind de la interesele economice, în acest an, ţărilor membre ale comunităţii li se propune un nou acord multilateral de liber-schimb, reglementarea migraţiei forţei de muncă, proiecte în domeniul energetic şi în infrastructură. „De fapt, este o ofertă a Federaţiei Ruse, şi am impresia că a făcut-o deja în numele a cel puţin trei ţări. Ei au ajuns la faza de uniune vamală. Asta au încercat colegii noştri din Federaţia Rusă să scoată în evidenţă: abordarea lor cvasisimilară cu cea a UE", a declarat Valeriu Lazăr, vorbind ca un adevărat avocat al noii structuri, care se dezvoltă ACUM, beneficiile sînt IMEDIATE, spre deosebire de Uniunea Europeană care este o himeră, chiar şi pentru proprii membrii!, ce va dăinuii încă 20 de ani, timp în care mulţi dintre politicienii actuali de la Chişinău, vor sta la pescuit pe teritoriul „propriilor proprietăţi” din Gibraltar, de exemplu!
La sfîrşitul acestei luni, Igor Şuvalov vine la Chişinău pentru a prezenta autorităţilor moldovene acest nou concept.
Guvernul de la Chişinău şi-a declarat drept prioritate integrarea europeană, fără să denunţe însă, deocamdată, calitatea de membru al CSI, care aduce Chişinăului anumite avantaje economice, cum ar fi comerţul preferenţial cu spaţiul post-sovietic, acolo unde are cea mai mare deschidere!
Valeriu Lazăr spune că iniţiativa rusească va determina Chişinăul să anunţe clar, în acest an, care este totuşi vectorul de integrare: UE sau CSI, şi să-şi canalizeze eforturile pe direcţia aleasă!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu