marți, 29 noiembrie 2011

HAINELE CELE NOI ALE ÎMPĂRATULUI

Pînă mai ieri, preşedinţii americani erau îmbărbătaţi de impresia că au lumea la picioare. Sub balcon, precum divele "iepuraşului". Zecile de maşini de marfă, aflate sub piciorul stîng, reprezintă, de fapt, forţa şi lejeritatea cu care SUA se mişcă prin lume, fără să aibă nimic de ascuns! Din păcate, greşelile NATO din Af-Pak ar trebui să-l facă pe Obama să pună pe el o haină mai groasă, gerul siberian anunţîndu-se în relaţiile cu Pakistanul. Pe de altă parte, US Army ar trebui să nu se mai bazeze foarte mult pe NATO, care seamănă tot mai mult cu Împăratul din poveste umblînd gol în faţa supuşilor!

Sute de pakistanezi furioşi pe Statele Unite au protestat pe străzile mai multor oraşe din Pakistan duminică, unde au incendiat efigii ale preşedintelui Barack Obama şi drapele americane, pentru a denunţa moartea a 24 de militari pakistanezi în urma unui raid al NATO, principalul aliat al Americii în regiune. Protestele au fost organizate de partide de opoziţie şi de grupări islamiste de dreapta în principalele oraşe din Pakistan, o ţară cu 167 de milioane de locuitori care deţine arma atomică. La Karachi, portul utilizat de Statele Unite pentru tranzitul proviziilor destinate trupelor din Afganistan, peste 700 de persoane s-au adunat în faţa consulatului SUA, scandînd “Jos America“, “Nu vă atingeţi de Pakistan”, “Vom fi mînă în mînă cu armata noastră“. Forţele de ordine au desfăşurat un cordon de protecţie în jurul consulatului SUA. În faţa Clubului de presă de la Karachi, zeci de militanţi politici au incendiat efigii ale preşedintelui Obama, potrivit unui fotoreporter al AFP. La Multan (centru), peste 300 de partizani ai fostului premier Nawaz Sharif, precum şi comercianţi au ieşit în stradă şi au incendiat drapele ale Statelor Unite şi NATO. Exprimîndu-se în faţa manifestanţilor, deputatul de opoziţie Javed Hashmi a cerut Guvernului pakistanez să pună capăt alianţei cu Statele Unite. La Islamabad, circa 200 de militanţi ai partidului islamist radical Jamaat-e-Islami (JI) au participat la o manifestaţie. Islamabadul, a decis să blocheze transporturile de provizii pentru ISAF care tranzitează teritoriul său. De asemenea, Islamabadul a cerut militarilor americani să se retragă în termen de 15 zile de la baza aeriană Shamsi, situată în sud-vestul Pakistanului.

Atacul elicopeterelor americane a fost executat sîmbătă dimineaţă asupra unui post al armatei pakistaneze de la frontiera cu Afganistanul, din Sala, în districtul Baizai, regiune aflată în nord-vestul Afganistanului, în regiunea tribală. Zonele tribale din nord-vest sînt fiefuri ale talibanilor şi principala zonă de dispunere a celulelor Al-Qaeda care comit, în mod regulat, atacuri împotriva ISAF pe teritoriul afgan. SUA execută lovituri aeriene în zona tribală şi la frontiera afgano-pakistaneză, în general cu avioane fără pilot, în urma acestora fiind înregistrate în repetate rînduri pierderi în vieţi omeneşti din rîndul civililor şi militarilor pakistanezi. Pînă în prezent nu a fost înregistrat un atac similar în urma căruia să fie ucişi un număr atît de mare de militari pakistanezi. Ruta de aprovizionare terestră prin Pakistan este ruta principală de aprovizionare a trupelor ISAF, ruta nordică prin Rusia, Kîrgîstan, Tadjikistan fiind încă în fază incipientă. Din acest motiv, blocarea aprovizionării trupelor americane din Afganistan, acum, ar însemna un dezastru!

Pe de altă parte, un eventual refuz al Rusiei de a coopera cu NATO la transportarea livrărilor spre Afganistan ar însemna finalul "resetării" relaţiilor ruso-americane, a opinat luni expertul în spaţiul ex-sovietic al Fundaţiei Heritage, Ariel Cohen. Expertul de la Washington a comentat astfel declaraţiile ambasadorului Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, Dmitri Rogozin, potrivit cărora Moscova ar putea să-şi revizuiască relaţia cu NATO în special în dosarul afgan, dacă Occidentul ignoră doleanţele ţării sale în privinţa apărării antirachetă. SUA transportă prin Rusia între 60% şi 75% din încărcăturile destinate trupelor lor din Afganistan, potrivit postului Vocea Rusiei.

Independent de posibilul blocaj al aprovizionării prin Pakistan, Guvernul britanic a propus, iar NATO a acceptat, să se lanseze o nouă iniţiativă destinată să pună capăt insurgenţei talibane, şi anume plata cu 150 de dolari lunar a talibanilor care sînt de acord să renunţe la luptă. Mai mult, potrivit iniţiativei, talibanii vor avea voie să-şi păstreze armele. Programul de “reintegrare”, care a fost propus de guvernul britanic, are drept scop să ferească forţele internaţionale din Afganistan de atacurile militanţilor talibani. Luptătorii talibani care vor să iasă din insurgenţă vor urma un program de trei luni de “dez-îndoctrinare”, la care vor fi învăţaţi despre valorile pe care trebuie să le preţuiască un bun cetăţean. Ei trebuie să-şi dorească să rupă orice legături cu Al Qaeda, să nu mai ia parte la violenţe şi să susţină legea în Afganistan. Profesori islamici le vor preda talibanilor “pocăiţi” lecţii prin care le vor explica de ce adevărata cale a islamului este non-violentă. În timpul acestei perioade, voluntarii sînt plătiţi cu circa 150 de dolari pe lună. Peste 2.700 de insurgenţi talibani au fost reintegraţi în societarea afgană începînd din octombrie 2010. Dintre aceştia, numai cinci s-au întors la insurgenţă, în timp ce alţi 800 şi-au manifestat deja “interesul” de a-i părăsi pe militanţi.

Totuşi, numărul talibanilor care părăsesc insurgenţa nu a fost într-atît de mare pe cît erau aşteptările şi puţini dintre cei care spun că “au dezertat” sînt, în realitate, insurgenţi. “Din aproape 30.000 de insurgenţi, numai 8% au fost ‘reconvertiţi’, iar 99% dintre ei nu sînt din sud, acolo unde influenţa talibană este puternică”, a declarat Hanif Atmar, fost ministru de interne, citat de publicaţia britanică The Sunday Telegraph.

Planul te face să zîmbeşti! El nu poate ascunde realitatea despre hainele cele noi ale Împăratului: NATO şi-a cam epuizat ideile (şi resursele!) în ceea ce priveşte Afgansitanul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu