Titlul este al unui film de luni! Luni se dau filmele proaste şi, cred că Igor Smirnov ştie acest lucru! Liderul republicii nerecunoscute, abandonat de Moscova şi încolţit să predea puterea la alegerile prezidenţiale, nu exclude posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea Transnistriei la Ukraina. Despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru publicaţia Ukraina Moloda. "Comunitatea ucraineană să organizeze şi să desfăşoare un referendum. Şi dacă poporul va decide să fim cu Ucraina, să fie aşa. Însăşi societatea creează un stat," a declarat Smirnov cel Înţelept şi Singur! "Cred că dorinţa de a fi cu Ucraina nu a dispărut. Desigur, de la bun început, această idee a existat în comunitatea ucraineană care locuieşte în regiune. Altceva e cum vor reacţiona ceilalţi oameni," a mai spus liderul autoproclamatei republici, încolţit de un sentiment de îndoială perfidă, precum viermele din măr.
Ideea nu este nouă. Încolţit acum din toate părţile, inclusiv de procurorii ruşi care îl acuză că a furat milioane de ruble din ajutoarele trimise în Transnistria, Smirnov aruncă kktul pe ventilator şi mai stropeşte o dată pe toată lumea! Rusia se pronunţă, însă, pentru „un statut special” al regiunii în cadrul Republicii Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei întrevederi cu omologul său moldovean, Iurie Leancă. Administraţia rusă ştie exact că UE, oricîtă „inconştienţă” ar poseda, nu admite NICIODATĂ în interiorul frontierelor sale „Shengen” un stat care are potenţial „exploziv” la frontierele sale externe sau interne. Cum, în situaţia unei Provincii Autonome Transnistriene nici unirea cu România nu va mai fi posibilă, politicienii români nefiind deacord cu „modele” de gen Har-Cov!
La Kiev, şi ministerul de externe a declarat că Transnistria este parte a Republicii Moldova şi trebuie să se întoarcă sub controlul Chişinăului. Autorităţile de la Kiev de fiecare dată menţionează că "nu examinează aderarea Transnistriei la Ucraina", deoarece aceasta ar putea declanşa procesul de revizuire a frontierelor, care să aibă consecinţe negative asupra statului ucrainean. Un amic, excelent analist de securitate, îmi spunea, anul trecut, la Chişinău, că refuză să mai onoreze invitaţiile colegilor din Ukraina la mesele rotunde dedicate situaţiei de securitate din Europa de Est şi spaţiul ex-sovietic, pe motiv că, experţii pro-occidentali, pro-NATO, pro-West, pro-UE ukrainieni, prezenţi la reuniuni, făceau praf România, într-un limbaj de analist de gang, pe care eu îl folosesc cu plăcere pentru a scăpa de durerile de ficat, dar şi pentru a picura cîte ceva în căpăţînile cititorilor de rînd, mai puţin familiarizaţi cu termenii sofisticaţi ai domeniului! Dacă pro-occidentalii kievieni au o astfel de părere despre România, cu convingeri bine înrădăcinate, ce părere au pro-moscoviţii? Aceasta a fost motivaţia amicului meu şi îl înţeleg perfect! Ukraina, icapabilă să adopte o direcţie clară de dezvoltare viitoare, rămîne tributară războiului rece şi consideră România "o ameninţare directă la securitatea ţării"! Evident, asta după ce Bogdan Aurescu le-a dat cu Insula noastră peste bot, la Haga (ce-mi plac exprimările astea de gang!)!
O telegramă confidenţială lansată pe piaţă de un celebru site de specialitate, lămureşte şi mai bine relaţia din "vecinătatea apropiată" a României: "Ucrainenii au constatat că politicienii din Republica Moldova, promovînd o politică pro-europeană, susţineau tacit intrarea Moldovei în UE prin România, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului să se unească, eventual, cu România, iar stînga Nistrului (Transnistria) să revină la Ucraina. În loc să fie absorbită de România, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu România într-o structură supra-naţională, "Romanova"", se arata într-o telegramă a Ambasadei de la Kiev datînd din 2007, clasificată confidenţial. Cunoaşteţi subiectul! Am mai scris despre el în 2010! El era drag chair şi fostului reprezentant al UE în Moldova, Kalman Miszei! Eventual, pe "Cartea de Vizită" a noii entităţi să scrie "Romanova Erdely - Stat federal". O idee promovată, cu oarecare succes, chiar şi la Tiraspol, unde funcţionează, de mai bine de un an, o agenţie de turism maghiară, condusă de un om de afaceri, fost general, îmi scapă numele! Fostul candidatul prezidenţial ucrainean, Tihipko, a declarat, în timpul campaniei sale, că "menţinerea Moldovei ca stat independent este un interes strategic al Ucrainei. Nimeni nu este interesat mai mult decît noi de acest lucru". Evident, de aici şi obrăznicia inteligenţilor ukrainieni, din aprilie, anul trecut, la Chişinău, mult mai activi decît chiar rezidenţii FSB, sau elevii sis puşi la filaj, în practică! Înţeleg şi implicarea comandourilor ukrainiene în conflictul din Transnistria, din 1992, şi alte şi alte "dovezi" de prietenie şi bună vecinătate!
Deocamdată, liderul separatist de la Tiraspol a cerut "comunităţii ukrainiene din Transnistria să organizeze un referendum de alipire la "ţara mamă", după ce în aprilie 1997 spunea, citat de „Kievskie Vedomosti” - „Noi ardem de dorinţa să ne unim cu Ukraina"! Declaraţia a fost făcută la 31 martie, în cadrul unei întrevederi dintre şeful administraţiei secesioniste, ambasadorul Ukrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, şi reprezentantul de la Kiev la masa de negocieri, Igor Harcenko. „Domnilor, vă chem să aveţi grijă de soarta celor 160 de mii de cetăţeni ukraineni, care locuiesc în Transnistria”, a spus atunci Smirnov! Pe 22 iunie 1992, liderul de atunci al Ukrainei, Leonid Kravciuk, declara pe un ton categoric: „Transnistria trebuie să devină o republică autonomă în componenţa Moldovei... Ucraina este gata să se constituie în garant, în cazul în care Moldova ar dori să se unească cu România” (Cojocaru Gheorghe, „Politica externă a Republicii Moldova. Studii”, pag.96). Analistul politic, directorul Institutului de studii politice „Gorşenin” de la Kiev, Kosti Bondarenko, într-un interviu acordat agenţiei Regnum, spunea că scenariul alipirii Transnistriei la Ukraina este un subiect abordat de mulţi analişti din Rusia. Soluţia optimă în problema transnistreană ar fi, este convins Kosti Bondarenko, „împărţirea fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti între România şi Ukraina”! Am mai spus-o, după aproape 20 de ani de independenţă, Transnistria nu va mai fi niciodată o provincie a Moldovei! Este de presupus, în actualul context, că viitorul Moldovei, ca "vecinătate apropiată" a UE, va fi federal!
Pentru Bucureşti, Transnistria este un pretext pentru a formula pretenţii teritoriale catre Ukraina şi a-şi recupera regiunea Cernăuţi şi Odessa, scrie presa de la Tiraspol, reluînd o mai veche teză ukraineană, dragă la Kiev. „Ofensiva împotriva suveranităţii statului nostru se intensifică, dar capătă alte valenţe. Toţi politicienii din Vest, dar şi din Rusia sau Ukraina declară că soluţionarea problemei transnistrene este posibilă doar dacă se vor schimba regimurile politice la Tiraspol şi Chişinău”, scrie Pridnestrovie, preluată de presa de la Chişinău. „Această doleanţă este deja pusă în practică. Luptătorii pentru independenţa Transnistriei sînt înlocuiţi cu personaje agreate atît la Moscova, cît şi la Washington sau Bruxelles.
Transnistria este considerată drept zonă de conflict îngheţat de la încheierea războiului din 1991, iar negocierile pentru reglementarea statutului regiunii separatiste sînt mediate de Rusia, Ukraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în timp ce Uniunea Europeană şi Statele Unite au statut de observatori. Deşi, alături de Ukraina, România este al doilea stat cu fronteră directă cu Republica Moldova, negociatorii au refuzat de fiecare dată implicarea ţării noastre în procesul de reglementare al diferendului. După dezmembrarea URSS, conflictul a fost declanşat tocmai de temerea Tiraspolului că Republica Moldova se va uni cu România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu