marți, 1 noiembrie 2011

ÎNCEPUTUL CELOR 1000 DE ANI DE PACE: PALESTINA RECUNOSCUTĂ LA UNESCO


Israelul respinge decizia Adunării generale a UNESCO de a accepta Palestina ca stat membru al organizaţiei, potrivit unui comunicat al guvernului israelian transmis de serviciul de presa al Ambasadei israeliene la Bucureşti. „Aceasta este o manevră palestiniană unilaterală, ce nu va aduce nicio schimbare pe teren, ci va îndepărta şi mai mult posibilitatea unui acord de pace” potrivit comunicatului de presa israelian. Statul palestinian a primit 107 voturi pentru, 14 împotrivă şi 52 abţineri. Înainte de vot, SUA au spus că vor întrerupe finanţarea UNESCO, dacă această candidatură a palestinienilor este acceptată. În noiembrie 2011, Consiliul de Securitate al ONU va vota dacă Palestina devine membru ONU. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a conferit anterior statutul de “partener al democraţiei” Consiliului Naţional Palestinian, care a salutat acest moment ca pe un “eveniment istoric”. Parlamentul palestinian este al doilea care beneficiază de acest nou statut acordat începînd cu 2009. Marocul a primit acest statut în iunie 2011. Statutul de “partener” vizează consolidarea legăturilor cu parlamentele statelor din vecinătatea Europei. Aderarea la UNESCO pare un pas spre primirea calităţii de stat, aceasta fiind prima agenţie a ONU în care palestinienii au reuşit să ajungă.

România s-a pronunţat împotriva admiterii "Palestinei" în UNESCO, în cadrul votului derulat ieri, la Paris, deşi România a recunoscut oficial statul palestinian, în 1988. România, Statele Unite, Germania, Canada, Cehia şi Lituania au votat împotriva admiterii "Palestinei" în cadrul UNESCO, în timp ce state precum Italia, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Slovacia, Spania, Franţa, Grecia, Italia şi Polonia s-au abţinut de la vot! Date fiind legăturile tradiţionale ale ţării noastre atît cu Israelul, cît şi cu Palestina, de bun simţ şi khosher mi se părea ca ţara noastră SĂ SE ABŢINĂ DE LA VOT! Precum Polonia! Aproape toate ţările arabe, africane şi latino-americane s-au pronunţat pentru aderare. Casa Albă a comunicat că votul în favoarea admiterii "Palestinei" în cadrul UNESCO este "prematur" şi contraproductiv". La rîndul său, Guvernul israelian consideră că admiterea "Palestinei" în cadrul UNESCO îndepărtează perspectivele ajungerii la un acord de pace. Statele Unite au anunţat că vor suspenda furnizarea de fonduri către UNESCO după admiterea "Palestinei" în această structură a ONU, informează AFP. "Ar fi trebuit să virăm 60 de milioane de dolari către UNESCO în noiembrie, dar am suspendat transferul", a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

"România consideră că UNESCO nu ar trebui să se antepronunţe într-o chestiune care se află în prezent în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei şi, totodată, responsabil principal în ceea ce priveşte menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", preciza MAE, pe 7 octombrie. Potrivit Ministerului de Externe, în acest moment, prioritară este reluarea negocierilor directe între cele două părţi, conform declaraţiei Cvartetului din 23 septembrie. "Soluţiile în Procesul de Pace trebuie să rezulte din negocieri între părţile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. România nu susţine iniţiativele unilaterale, care pot afecta semnificativ cursul Procesului de Pace, indiferent din ce parte vin acestea", explica MAE. OEP şi-a reafirmat „angajamentul faţă de soluţia a două state între frontierele din 1967 şi voinţa de a negocia pentru a se ajunge la o soluţie” şi a cerut guvernului israelian ”să ţină cont de toate bazele şi cererile Cvartetului, mai ales cele referitoare la încetarea activităţii de colonizare şi de recunoaştere a frontierelor din 1967, pentru ca negocierile să poată fi reluate repede, cum se doreşte”. Israelul a preluat Cisiordania, de la Iordania, şi Făşia Gaza de la Egipt, în Razboiul de şase zile din 1967.

Autoritatea Palestiniană a fost înfiinţată în urmă cu 17 ani ca o structură premergătoare înfiinţării statului Palestina. Mahmoud Abbas declara că instituţiile palestiniene şi oamenii de rînd se întreabă care sînt avantajele continuării existenţei acestei structuri care pînă acum nu şi-a atins scopul. Acesta este unul dintre principalele subiecte pe care Abbas urmează să le discute cu liderul Hamas, Khaled Meshaal. Autoritatea Palestiniană este finanţată de donatori între care o pondere importantă o au UE, SUA şi guvernele arabe. Mandatul său este limitat teritorial la diverse bucăţi din Cisiordania, cuprinzînd oraşe şi sate palestiniene care i-au fost încredinţate în urma înţelegerilor de pace din anul 1990, informează Reuters.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu