vineri, 11 noiembrie 2011

ZIUA VETERANILOR


În spatele şepcii din imagine, o dată: 11.11. 2008, o locaţie: sudul Iraqului, o sărbătoare: Ziua Veteranilor Armatei Statelor Unite, o surpriză. Am fost invitaţi de PR-ul Brigăzii Aeropurtate care urma să se retragă în următoarele zile, împreună cu militari din Coaliţia Internaţională, să luăm parte la o ceremonie dedicată Veteranilor. Sala de mese a fost decorată cu panglici de hîrtie, roşii, albastre şi albe, militarii americani - soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri - purtau uniformele de sărbătoare. Deodată, intrarea în sală se întunecă. Apare un negru de cel puţin doi metri douăzeci şi 150 de kg. Pălărie rotundă, uniforma impecabilă, şnur galben la buzunare, de care atîrnă un fluier. Sergentul instructor. Instantaneu, zîmbetele ofiţerilor şi subofiţerilor prezenţi îngheaţă, iar degetele înfrigurate caută să-şi aranjeze cutele uniformelor, privirea să se oglindească în cizme, iar nasturii buzunarelor laterale ale pantalonilor de deşert să fie încheiaţi. E un reflex necontrolat atunci cînd îl văd pe sergentul instructor, omul care i-a făcut militari de elită. Apare generalul, începe ceremonia, la final toată lumea primeşte o şapcă şi un inel din oţel, iar big-bandul aeropurtatelor interpretează un concert de soul şi swing de toată frumuseţea. Emoţii, cît cuprinde în sala de mese, de la un capăt la celălalt. Atunci mi-am spus că Armata americană ŞTIE să-şi cinstească veteranii, pentru care are un cult, iar PR-ul militar ŞTIE să arate asta partenerilor de coaliţie şi, implicit, lumii întregi!

11 noiembrie este o zi în care americanii îşi onorează veteranii pentru ce au făcut ca ţara lor să rămînă sigură. Cunoscută iniţial sub numele de Ziua Armistiţiului, ziua festivă a fost dedicată bărbaţilor şi femeilor care s-au sacrificat în Primul Război Mondial. Conform Departamentului pentru problemele Veteranilor, după celebrarea din 1918, a doua zi ambele părţi au încetat focul. După Al Doilea Război şi Războiul din Coreea, Congresul a schimbat denumirea în Ziua Veteranilor, cu scopul de a onora veteranii din fiecare epocă. Fostul preşedinte Dwight D. Eisenhower a scris, "În ziua aceasta, să ne amintim, în mod solemn, jertfele tuturor celor care au luptat vitejeşte pe uscat, pe mare, în aer, şi pe teritorii străine, pentru a păstra moştenirea noastră de libertate ..."

America nu uită această zi. Municipalităţile organizează parade, magazinele acordă reduceri pentru veterani, iar vecinii arborează drapelul american în curtea caselor.

Ziua Veteranilor reprezintă un bun prilej de meditaţie despre SERVICIUL ÎN SLUJBA ŢĂRII şi SACRIFICIUL celor care au jurat să apere această ţară, Statele Unite, împotriva tuturor duşmanilor, externi şi interni! Este un contract de muncă SEMNAT CU SÎNGE! Pentru asta, întreaga naţiune americană îi celebrează pe cei care au luptat în Coreea, Vietnam, Panama, Somalia, Iraq, Afganistan şi în multe alte locuri.

România are sub arme – conform unei estimări relativ recente – circa 10.000 de profesionişti gata de luptă şi rulaţi prin teatrele de operaţii. Alte cîteva sute sînt acum în rezervă. Lor li se adaugă Veteranii din ultimul război mondial – în jur de 9.000 de conaţionali! Să-i cinstim la fel! Sau, poate, cer prea mult? Oricum, LA MULŢI ANI, TUTUROR VETERANILOR!

P.S. Dacă tot am dat-o pe festivisme în ultimele două zile, vă mai spun că mîine, 12 noiembrie, este Ziua Cercetaşului Militar, o armă admirabilă care şi-a recîştigat respectul şi poziţia de frunte în Armata română, în aceşti ultimi 10 ani de cînd militarii români se află în teatrele de operaţii din Iraq şi Afganistan. La mulţi ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu