joi, 5 ianuarie 2012

PRIMUL JURNALIST UCIS în 2012

Jurnalistul sirian Shukry Abu Burghol, de 56 de ani, a murit luni, 2 ianuarie 2012, în urma rănilor provocate vineri, prin împuşcare, într-o suburbie a Damascului, Daryia, în timpul unor proteste anti-guvernamentale. Abu Burghol este PRIMUL jurnalist căzut la datorie în anul 2012, poate nu întîmplător, în Siria, o oală sub presiune a Orientului Mijlociu, care de cîteva luni fierbe puternic, lansînd semnale despre ce va veni anul acesta! Abu Burghol a fost de mai multe ori ameninţat cu moartea din cauza articolelor sale publicate în presa oficială siriană. Potrivit radioului la care lucra, AL-THAWARA, Abu Burghol "a fost un jurnalist activ în apărarea patriei sale"! Fiul jurnalistului ucis, Adham, a declarat pentru televiziunea siriană de stat că tatăl său este primul jurnalist ucis în cele 10 luni de cînd datează tulburările civile în Siria.

Guvernul de la Damasc a declarat recent că un total de 2.000 de militari şi personal de securitate au fost ucişi în timpul tulburărilor din ultimele luni. Organizaţia Naţiunilor Unite spune, însă, că în Siria există mai mult de 5000 de morţi în lunile de rebeliune.

Chiar făcută prost şi inconştient, meseria de jurnalist rămîne una dintre cele mai periculoase din lume! De aceea mă străduiesc ca în fiecare an cel puţin 10 colegi să urmeze cursuri de perfecţionare. Că jurnalismul NU este o meserie de kkt, care va dispărea atunci cînd vor unii, o dovedeşte şi statistica internaţională şi "contorul" care anul acesta s-a învîrtit pentru prima dată pe 2 ianuarie! Dimineaţa, înainte de a pleca la serviciu, sau seara, cînd obosit de viermuiala de peste zi ţi-ai dori o lume numai a ta, constaţi cu amărăciune că tranziţia în care te zbengui nu e ceva trecător, că existenţa e ceva la limita hazardului şi că singurele certitudini sînt, şi de acum încolo, schimbarea şi nesiguranţa! Mişcările sociale, protestele de stradă, violenţa sînt mai aproape de noi "decît mîinile şi picioarele", ca să parafrazez un ilustru astro-fizician vorbind despre universuri paralele! Au crescut numărul şi intensitatea crizelor, conflictelor asimetrice, situaţiilor de urgenţă. Toate acestea s-au suprapus peste crizele tale, deja existente: criza de identitate, de autoritate, culturală, economică, socială, educaţională, din sănătate, din apărare, criza bunului simţ, criza generaţiilor, criza instituţiilor, criza de încredere, criza politică, criza de securitate. La fel ca întreaga lume, societatea românească prezentă pare să-şi fi pierdut busola şi minţile! Lumea aşezată şi predictibilă pe care o cunoşteai a dispărut peste noapte, lăsînd, în locul ei, incertitudineşi frica zilei de mîine. Trăieşti acum într-o societate destructurată, incapabilă să se opună agresiunilor interne şi externe de orice fel! România este o ţară eşuată! Cel puţin, din punct de vedere social!

Amplificarea CRIZEI la nivel naţional şi mondial, implică, însă, urgent, adoptarea de măsuri excepţionale, inclusiv din partea mass-media românească. Lipsa instruirii adecvate în domeniul siguranţei, al mediului ostil şi al situaţiilor de urgenţă, nu mai este neglijenţă ci ignoranţă criminală! Pentru că, acţiunile jurnalistice „empirice” pot amplifica crizele deja existente, sau pot provoca noi crize, unele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu