luni, 8 iunie 2015

ISIS, de la actor local la problema globală



ISIS. O problemă dezvoltată în timp. În foarte mult timp. Aş spune că Europa s-a trezit, ca de obicei, destul de tîrziu. Serviciile de informaţii ale SUA şi Pentagonul au avertizat încă din 2003 că există pericolul amplificării unei mişcări islamiste în acea zonă, în nordul Iraqului, poate şi din cauză că Statul Islamic este un demn continuator al tradiţiilor iordanianului Abu Musab al-Zarqawi, afghanul arab care a înspăimîntat Iraqul în timpul ocupaţiei americane şi, a făcut să pară AlQaida un ansamblu de cîntece şi dansuri.
În acest moment, Califatul Statului Islamic a instituit şaria, legea islamică, şi s-au înfiinţat zilele tercute chiar miliţii islamiste, dacă ne aducem aminte de ele încă din perioada Afganistanului ocupat de talibani nimic nou sub soare, aş putea spune, pentru că Al-Zarqawi, acest afgan arab, a fost comandantul taberei de antrenament Sada de la Herat încă din anul 2000, unde existau permanent recruţi din 18 naţionalităţi diferite care se antrenau în mânuirea explozibilului şi armelor chimice. Ei evident că au migrat o dată cu intervenţia militară americană în Afghanistan au migrat spre Kurdistanul iraqian, prima tabără de instrucţie a acestor afghani arabi fiind cea de la Kurmal, avînd drept obiectiv reorganizarea rezistenţei islamiste din regiune.
ISIS este mult mai mult decât o organizaţie teroristă, iar asupra acestui lucru s-au pus de acord mare parte dintre analişti. Este un stat terorist cu aproape toate elementele de guvernare - notează colonelul Jacques Neria, de la Jerusalem Center for Public Affairs. În ultimii ani de la debutul războiului civil în Syria, Statul Islamic s-a dezvoltat de la facţiune marginală extremistă, care participa la conflict la cea mai puternică, feroce, consolidată şi înarmată miliţie implicată în războiul religios şi etnic care a cuprins astăzi Syria şi Iraqul. A evoluat de la un actor local, la problem globală!
Şi mi-a greu să cred că a făcut-o singur. Marile puteri au sprijinit, într-un fel sau altul, crearea acestei monstruozităţi a istoriei. Fie că au livrat armament, fie că au cumpărat petrol de contraband – îmbogăţind visteria teroristă! – Democraţiile Occidentale s-au folosit de acest monstru pe care acum l-au scăpat din mînă. Israelul îl invocă din dorinţa de recunoaştere a anexării Golanului, Statele Unite şi alţii l-au folosit să-l doboare de la putere pe Bashar Al-Assad, europenii au chibiţat şi ei în jurul acestui măcel, încercînd să tragă cît mai multe foloase!
Din păcate pentru corifeii democraţiei, Statul Islamic pare un sistem creat să supravieţuiească, al fel ca şi Al-Quaeda, după uciderea lui Osama Bin Laden.
Aş putea spune că Statul Islamic şi-a atins scopul. Deci, ar trebui să dispară din istorie. Ori, acest lucru nu se poate face decît cu… infanteria!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu