miercuri, 10 iunie 2015

JURNALISMUL ESTE UN BUN PUBLIC



14 jurnalişti, ucişi în 2014 în timpul misiunilor de acoperire a conflictelor, între care americanul James Foley, executat de jihadişti în Syria, şi jurnalista franceză Camille Lepage, ucisă în Republica Centrafricană, au fost omagiaţi luni de către Newseum, muzeul american din Washington dedicat presei, scrie BMTF pe www.m-securitynews.ro.  Cei 14 jurnalişti - 11 bărbaţi şi trei femei - înscrişi în memorialul acestui muzeu interactiv îi reprezintă pe cei peste 80 de jurnalişti ucişi anul trecut, potrivit Newseum.
Cu cele 14 nume noi, numărul reporterilor, fotografilor, jurnaliştilor de radio şi televiziune, responsabililor de presă din lumea întreagă care figurează în memorialul Newseum se ridică la 2.271.
Potrivit “contorului” macabru al Press Emblem Campaign, de la 1 ianuarie 2015 şi pînă astăzi, 10 iunie 2015, 66 de reporteri, fotografi, jurnalişti de radio şi televiziune, responsabili de presă au fost ucişi în timpul misiunilor.
În octombrie 2006, la Bayeux, în nordul Franţei, Organizaţia Reporteri fără Frontiere a inaugurat primul Memorial al Jurnaliştilor din Europa, odată cu ediţia a 13-a a premiilor Bayeux-Calvados, pentru corespondenţii de război.
Reporteri fără Frontiere au ales Bayeux, pentru că a fost primul oraş eliberat de sub dominaţia naziştilor, in iunie 1944. Memorialul Jurnaliştilor constă într-o zonă de promenadă, presărată cu pietre albe, pe care sînt scrise numele reporterilor, fotografilor, jurnaliştilor de radio şi televiziune, responsabililor de presă din lumea întreagă care au murit exercitîndu-şi libertatea de exprimare.
Printr-o macabră coincidenţă, inaugurarea memorialului  închinat  jurnaliştilor căzuţi la datorie din 1944 încoace, a coincis cu asasinarea ziaristei Anna Politkowskaja în Rusia, cunoscută pentru reportajele cutremurătoare din timpul războiului din Cecenia şi pentru opoziţia deschisă faţă de regimul lui Vladimir Putin. „Riscul este o componentă a meseriei noastre”  afirma Anna Politkowskaja, cu puţin timp înainte să moară.
În România, jurnalismul nu numai că nu este preţuit astfel, dar este scuipat şi schimonosit de interese politice meschine şi represive, transpartinice, care au transformat libertatea de exprimare într-un instrument de reglare a propriilor conturi. Actuala legislație a muncii nu oferă  protecție reală angajaților din presă, societățile private sînt sufocate de o impozitare excesivă și depind, în mare parte, de interesele baronilor locali, iar instituțiile publice de media se află în continuare sub control politic, unii manageri se comport ca adevăraţi feudali iar sindicatele sînt distruse şi ameninţate.
Soluția pentru  salvarea presei este la îndemîna cetățeanului plătitor de taxe și impozite, care trebuie  să conștientizeze  jurnalismul este un bun public și că  presa independentă  se află la temelia democrației. Federația Internațională a Jurnaliștilor consideră că  cetăţenii trebuie să se implice şi să întrebe Guvernul  ce face cu banii noştri, în ce condiţii cheltuie bani pentru instituţiile mass-media publice. Pentru că trebuie procedat în aşa fel încât mass-media să nu fie controlată de către guvernanți şi să nu fie manipulată de către politicieni. Jurnalismul şi mass-media trebuie să fie un bun public, precum sănătatea. Este dreptul publicului de a fi informat.”
Jurnalismul a devenit azi mai primejdios ca niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu